התמ"ת: "אין דיל עם תנובה על הורדת מחירים"
בוועדה של צוות משרד התמ"ת סוכם כי החברות, הרפתנים ורשתות השיווק יחשבו במשך שבוע כיצד כולם יחד מורידים מחירים לצרכן. בתמ"ת מכחישים דיל בין המשרד לחברות על הורדת מחירים: "אם תנובה והרשתות יסכמו על הורדת מחירים - לא נחזיר מוצרים לפיקוח, אבל דיל איתנו לא היה ולא יהיה"
במסגרת בדיקת מחירי משק החלב - כולם יוותרו על רווחים: לפי משרד התמ"ת, שאמור לתת בשבוע הבא פתרון לבעיית מחירי מוצרי החלב ובהם הקוטג', בשיתוף עם החברות, החקלאים ורשתות השיווק, התוכנית המתגבשת תכלול פיתרון משולב, שידרוש מכל הגורמים במשק החלב לוותר על רווח לטובת הצרכן.
בישיבת הוועדה של הצוות שמונה לבדוק באופן מיידי את עליית המחירים במשק החלב, הוצע שכל הגורמים: חברות, יצרנים, יצרנים קטנים, רשתות והממשלה ינסו לתת את חלקם בהורדת המחירים.
"שכל גורם יוריד מהשומן שלו", אמר גורם שהיה בישיבה. "נראה שהחברות יציעו בשבוע הבא, בישיבת ההמשך, להוריד מחירים בין שקל לשקל וחצי, אבל בתנאי שהחקלאים יסכימו להורדת מחיר המטרה, והרשתות יוותרו על חלק מהרווח שלהן".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים שנכח בישיבה אמר: "אף אחד לא דיבר על מחירים, דובר על נכונות של כולם ללכת יחד לעבר עסקת חבילה כדי להוריד את המחיר לצרכנים. הרפתנים, המחלבות והמשווקים והממשלה ירתמו לזה וביחד יורידו את המחיר. אבל לא דיברו בישיבה על מחירים".
בישיבת הוועדה, שארכה כמעט 3 שעות, ישבו נציגי הממשלה, התמ"ת, האוצר, הממונה על ההגבלים העסקיים, הרשות לסחר הוגן והגנת הצרכן, נציגי החקלאים, היצרנים, החברות והרשתות.
ישיבות המשך יערכו במהלך השבוע הבא, ולאחריהן, לקראת סוף השבוע, יניח התמ"ת נייר עמדה על שולחנו של שר התמ"ת שלום שמחון, שיעביר אותו להחלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיאמץ או לא יאמץ באופן פורמלי את המסקנות. אחרי האימוץ, יישום הפיתרון תלוי בסוג הפיתרון.
"לא היה דיל על מחיר עם החברות"
אחרי הישיבה פרחו שמועות על דיל בין התמ"ת לחברות, לפיו אם אלה יורידו את מחיר גבינת הקוטג', התמ"ת ייסוג בו מכוונתו להשיב את המוצר לפיקוח. מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי הכחיש את הדברים ל-ynet: "לא היה ולא נברא דיל בין התמ"ת לבין החברות. בשום שלב לא דובר על דילים כאלה ואחרים.
"היתה הצעה שהרשתות והחברות יורידו מחיר באופן וולנטרי, ואז כמובן לא יהיה צורך בפיקוח. אך בשום שלב לא ננקבו מספרים ולא נרקם דיל, ולא נאמר שאתם תורידו ב-X ואנחנו לא נקיים פיקוח Y.
"אם החברות והרשתות יסכמו ביניהן פיתרון של הורדת מחיר וולנטרית, אז אנחנו נשמח ואכן, לא נתערב. אם מחר תנובה, טרה ושטראוס מודיעות שהן מוזילות את הקוטג' ב-50%, ושופרסל, מגה, קואופ ורמי לוי יסכימו להוריד 10% על המחיר של החברות– אז לא יהיה צורך בפיקוח. אז כוחות השוק יודעים לעבוד לבד. אבל לא נראה שזה עומד לקרות".
כל הגורמים יחשבו במשך שבוע איך להוריד מחירים
במשרד התמ"ת שוקלים מספר פתרונות למשבר הקוטג', וכנראה שילך על יותר מפיתרון אחד. למשל, לא יוכרז רק על ייבוא מוצרי חלב או רק על השבת גבינת הקוטג' לפיקוח, אלא שניהם.
"נשתמש בכמה פיתרונות מתוך ארגז הכלים שעומד לפנינו", אמר ל-ynet גורם בתמ"ת. "אנו לא חושבים שזה יהיה כלי אחד, ולא מאמינים שהפיתרון יהיה רק פיקוח, או רק ייבוא. יש אפשרות לפיקוח על הקוטג' בלבד או על סל של מוצרים, ויש אפשרות להגדיל את מכסות הייבוא להוריד את מחיר המטרה לחקלאים. יש הרבה כלים בארגז מהם נוכל לבחור.
"אם נחליט על פיתרונות שלא דורשים חקיקה אלא החלטת ממשלה, היישום ייקח כמה ימים. אם נציע מתווה מסוים תיקון חקיקה זה ייקח עוד כמה ימים, ואם מדובר בפתיחת השוק לייבוא נצטרך לדון בזה עם האיחוד האירופי. הדברים האלה לוקחים זמן.
"בינתיים, הצענו לכל הגורמים לחזור בשבוע הבא עם פיתרונות. זה היה רב שיח, סיעור מוחות כדי להבין את השוק. זיהינו שגם במקטע הייצור וגם במקטע השיווק יש מרווחי רווח גדולים שניתנים לטיפול. לכן סוכם שכל הגורמים המעורבים יחשבו במהלך השבוע איך להוריד את המחיר לצרכן בפגיעה מינימלית ברווחים".
אבל הוועדה הזאת היא רק וועדת משנה לוועדה הגדולה לבחינת המחירים בכל ענף המזון. היום, לובי החקלאים יגיע לכנסת, ובמקביל, ראש הממשלה ושר התמ"ת אמורים לחתום על כתב המינוי לוועדה לבדיקת הכשלים בענף המזון בניגוד לוועדת מחירי מוצרי החלב, מסקנותיה של הוועדה הגדולה יגובשו רק בעוד כמה חודשים.
מהתמ"ת נמסר בתגובה: "בימים הקרובים יגובשו כל אחד מהצדיים את עמדתם ובסדרת ישיבות שתתקיים בשבוע הבא, יעשה ניסיון להגיע לפיתרון מסוכם על כל הצדדים שמחד יביא להורדת מחירים על מוצרי החלב ומאידך לא יגרום נזק בכל אחד מהשותפים ".