משבר המזון: נסראללה מודאג ממחיר החומוס?
ישראל לא לבד: המהומות בעולם הערבי פרצו בין היתר בגלל יוקר המחיה, וכעת יש חשש שעליית מחירי המזון בעולם תוביל לתסיסה נוספת. בסעודיה השלטון אסר על העלאת מחירי החלב ובלבנון מקווים לתחרות שתקזז מחירי הריבות
גל עליות המחירים בשוק המזון אינו נחלת ישראל בלבד: גם שכנינו במדינות ערב נאלצים להתמודד עם עליית מחירי חומרי הגלם בשווקים העולמיים. בעוד אצלנו המחאה מתבטאת בפייסבוק או בהחרמת הקוטג', השלטונות בעולם הערבי חוששים כי עליית מחירים משמעותית תוביל לגל נוסף של מהומות, כפי שכבר אירע בסוריה, במצרים, בתוניסיה ובתימן. החשש משותף למדינות העשירות, כמו מדינות המפרץ הפרסי, ולמדינות החלשות כלכלית, כמו לבנון, ונובע ממחירי המזון המאמירים בכל העולם.
סעודיה: על סף משבר הקוטג'
בסעודיה הוציאה הממשלה מיליארדים כדי להסיר כל איום למחאה עממית, אך השלטונות בריאד נאלצים להתמודד גם עם קשיי היומיום של האזרחים, שמתמודדים, כמו בישראל עם הגעת המשבר לשוק החלב ומוצריו.
וכך, הממשלה בסעודיה פרסמה הנחיה חד-משמעית האוסרת על העלאת מחירי מוצרי החלב לצרכנים.
חברת אל-מראעי הסעודית, יצרנית מוצרי החלב הגדולה בעולם הערבי, הצהירה באחרונה כי אנשי החברה בוחנים את הדרכים להתגבר על הירידה ברווחיה נוכח עליית מחירי התשומות בשווקים העולמיים.
מנכ"ל החברה, עבד אל-רחמן עבד אל-מוחסין אל-פדלי, שלל את אפשרות העלאת המחירים. "זו האופציה האחרונה שאנו שוקלים", אמר אל-פדלי בראיון לטלוויזיה הסעודית שנערך באחרונה. לדבריו, עבור אל-מראעי, שהיא החברה המובילה בשוק "העלאת המחירים לצרכן הוא הדבר הקשה ביותר".
אל-פדלי מסר כי אחת הדרכים להתמודדות החברה עם קשיי התקופה היא הגברת היעילות וקיצוץ עלויות הייצור. הוא הוסיף כי עליית מחירי חומרי הגלם אינה פוגעת משמעותית ברווחיה של אל-מראעי.
המהומות במדינות השכנות יקזזו המחירים?
בלבנון המצב לא יותר טוב. אמנם ממשלה חדשה בהשתתפות חיזבאללה הוקמה לפני כשבועיים, אך היא לא מצליחה להרגיע את הזעם ההולך וגובר נוכח עליית מחירי מוצרי המזון. החדשות הרעות עבור הלבנונים הן שהמצב לא צפוי להשתפר.
ג'ורג' נסראווי, יו"ר איגוד תעשייני המזון בלבנון, הכריז באחרונה כי מחירי המוצרים צפויים לעלות בקרוב פעם נוספת, אחרי גל עליות שהיה באחרונה. הוא ציין כי בשנה האחרונה עלה מחיר טונה חומוס בשוק העולמי בכ-50%, מ-1,200 דולר ל-1,800 דולר.
נסראווי הזכיר גם שמחיר הסוכר בשוק העולמי הרקיע ל-990 דולר לטונה, בדיוק בתחילת עונת ייצור הריבות בלבנון - והדבר יוביל, כמובן, להעלאת מחירים.
הוא הדגיש עם זאת כי העלאת המחירים תתבצע בהדרגה, שכן לסוחרים הלבנונים יש עדיין מלאי סוכר במחירים הקודמים.
לדבריו, בשל המהפיכות והמהומות במצרים, סוריה ובתימן, אליהן נהגו היצרנים המקומיים לייצא את מוצרים, השווקים במדינות אלו כבר אינם נחשבים ליעדי ייצוא. הדבר גרם להגברת התחרות בין היצרנים המקומיים, שעשויה לקזז את עליית המחירים הצפויה בשל מגמות ההתייקרות ברחבי העולם.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il