מכה למארגנים: פחות מ-300 משתתפים במשט
מסמך פנימי חושף: ביטולים, עיכובים ותקלות עשויים להוריד עוד יותר את מספר המשתתפים בפעולת המחאה נגד הסגר על עזה. ברק פנה לשר המשפטים: בדוק אפשרות להחרמת הספינות
גלים בגובה נמוך לקראת יציאת המשט לעזה : פחות מ-300 פעילים ישתתפו בפעולת המחאה נגד הסגר בעזה - מספר הנמוך באופן משמעותי מכפי שציפו המארגנים תחילה, והוא צפוי עוד לרדת. במקביל, בוחנים במערכת הביטחון אפשרות להחרמת הספינות המשתתפות כחלק מ"אמירה נוקבת" שתרתיע את המארגנים.
ממסמך פנימי של מארגני המשט שהגיע לידי ynet, עולה כי הוא צפוי לצאת לדרכו כשעל סיפון האוניות פחות מ-300 בני אדם ועוד עשרות עיתונאים. זאת בהנחה כי לא יחולו עיכובים ותקלות נוספות לפני יציאת כלי השיט לדרך.
על-פי המסמך, הספינה האיטלקית "Stefano Chiarim" עתידה להכיל 65 בני אדם - מספר הנוסעים הגדול ביותר. האונייה הקנדית העונה לשם "תחריר" תכיל 48 נוסעים, ואילו האונייה האמריקנית "תעוזת התקווה", שמעוכבת לעת עתה על ידי שלטונות יוון, אמורה להכיל 40 נוסעים. בנוסף, צפויות לצאת לדרך עוד שבע ספינות מספרד, צרפת, אירלנד, שבדיה, יוון, ונורבגיה. על פי תסריט אופטימי של המארגנים, יעלו על סיפון הספינות 292 נוסעים ולצידם 36 עיתונאים. למרות זאת, קיימת סבירות גבוהה שלא כל כלי השיט יהיו כשירים לקראת המשט. בנוסף, מניעת אישור הפלגה מממשלת יוון עשוי להקטין עוד יותר את מספר המשתתפים.
בשיחה עם ynet הודה היום דרור פיילר, ישראלי לשעבר ואחד ממארגני המשט, כי המספר נמוך יחסית. "המצב לא טוב, נכון שנצא פחות נוסעים מהמשט הקודם וזה לא מה שתכננו, אבל לצד הסיבות השונות, בוא נזכור שהטורקים לא משתתפים וישראל לא תוכל לטעון שזה משט איסלמיסטי, כך שזה לטובה". פיילר שוחח עם ynet כשהוא על סיפון האונייה היוונית-שבדית "ג'וליאנו" על שם ג'וליאנו מר. לטענת מארגני המשט, ישראל חיבלה בספינה וכעת השתתפות 25 נוסעיה מוטלת בספק. "היא תיכנס לתיקון של כמה ימים ותצא לדרך" הבטיח.
חלוקת פעילי המשט לספינות
בנוסף, דחה פיילר בתוקף את ההערכות כי חלק מפעילי המשט מתכננים לפגוע בחיילי צה"ל בחומרים כימיים ולהצית אותם. "מדובר בהסתה חריפה מאוד נגדנו, הטענות הללו הן שקר וכזב, גם מי שמפיץ אותן יודע זאת. אין לנו שום כוונות לאלימות ויותר מזה, אם ישראל יודעת שמישהו מאיתנו אלים או על חומרים כאלה ואחרים שיאמרו לנו מי ואיפה ואנחנו נוריד אותם".
"אמירה נוקבת נגד המארגנים"
עם זאת, משרד ההסברה והתפוצות נערך היום לתרחיש חמור בהרבה מהמסתמן עתה: הגעה של 500 פעילים, שינסו לפרוץ את הסגר וינקטו באלימות כלפי חיילי צה"ל. לפי התרחיש, שתורגל בחדר המצב המיוחד שהוקם במשרד לקראת הגעת המשט, צה"ל נאלץ להשתלט על הספינות בפעולה צבאית, בה נפצעו 10 חיילים ונהרגו שני נוסעים.
בחדר המצב הגיבו לאירועים הבדיוניים ב"מתקפה תקשורתית", בהפצת מסרים אמינים לקהילה הבינלאומית, ובניסיון להדוף את הדיווחים השקריים שיופצו להערכתם, באתרי האינטרנט וברשתות החברתיות. "אנו כאן כדי לחשוף את פרצופם האמיתי של ארגוני הטרור ומסיתי השנאה המארגנים את המשטים ולהפיץ את המסרים והתמונות בזמן אמת ברשת האינטרנט", ציין שר ההסברה יולי אדלשטיין, שגם הוא הוקפץ במסגרת התרגיל.
במקביל, מתרבות הקריאות במערכת הביטחון לפעול להחרמת כלי שיט שיינסו לפרוץ את הסגר הימי על רצועת עזה. המהלך נועד להרתיע וכן לנסות למנוע השתתפות ספינות בפעולות דומות בעתיד. קצינים בכירים ציינו כי החזרת ספינת המרמרה לטורקיה אחרי אירועי המשט הקודם לא יצרה "אמירה נוקבת" כלפי מארגני המשט.
גם שר הביטחון, אהוד ברק, פנה באחרונה לשר המשפטים, יעקב נאמן, בנושא, וביקש ממנו לפעול להפעלת בית-דין
למלקוח (שלל) ימי. בפנייתו, הבהיר ברק כי "מדובר בכלי משפטי חיוני לצורך התמודדות עם גורמים פרו-פלסטינים שרוצים לפגוע בלגיטימציה של ישראל". ברק הדגיש כי הפעלת כלי מסוג זה תהווה צעד מרתיע.
על פי קצינים בצה"ל, מארגני המשט נתקלו בבעיות רבות במלך ההכנות, לרבות קשיים בגיוס כסף לרכישת ספינות ובתהליך ביטוחן. "כאשר יהיה כלי יעיל שיבטיח שספינה המפרה את ההוראות הביטחוניות הניתנות לה תוחרם ולא תוחזר לבעליה, הדבר יביא לקשיים נוספים בקרב ארגונים", אמרו.