למה שוקולד ללא סוכר עולה פי 2 מהרגיל?
לא רק חולי צליאק סופגים תשלום גבוה בהרבה על מוצרי מזון מיוחדים, גם חולה סוכרת ישלם 10 שקלים על שוקולד פרה ללא סוכר, כמעט פי שניים ממחיר טבלה רגילה. אלרגיים לחלב משלמים 145% על מוצרים ללא חלבון חלב
כשחגיגת ההתייקרויות בתחום המזון נמצאת בכותרות, אנחנו ממשיכים להפנות זרקור לצרכני ה"ללא" ולהוצאות שיש להם. הפעם נציג את עולמם של הצרכנים הנדרשים או צורכים מוצרים ללא חלב, כי הם אלרגיים לחלבון החלב (הקזאין) וכן לחולי הסוכרת, הצורכים מוצרים ללא סוכר. גם הם מגלים את המחירים הגבוהים שהם משלמים בגלל מחלתם.
הצרכנים האלרגיים לחלבון החלב "חייבים להימנע מכל מה שיש בו חלב," מסבירה הדיאטנית הקלינית ד"ר אילנה דריאל. "התגובה המיידית, אפילו אחרי צריכה של כמויות קטנות, תהיה פריחה, שלשולים, בצקת בלוע ובמקרים קיצוניים קריסת מערכות".
הבעיה הראשונה היא היעדר מוצרים. "בישראל מיוצרות גלידות פרווה על קווים חלביים שנוקו. ומה את אומרת לילד שרוצה גלידה?", שואלת תמר יהל, שבנה עידו אלרגי לחלבון חלב. "מגוון הסויה קטן והמחירים בשמיים."
זאב קלימי, מנכ"ל גלידות נסטלה, מאשר שכל הגלידות במפעל מיוצרות על אותם קווים. בעתיד ישקלו להיכנס למוצרים שיענו לצורכי ה"ללא."
את החלב מחליפים עבורם משקאות הסויה והאורז. יש מיעוט שחקנים בשוק, והמחירים בשמים.
"אופן הייצור של משקאות סויה שונה מזה של מוצרי חלב ודורש טכנולוגיה יקרה," מסבירים בחברת ש.שסטוביץ, יבואנית "אלפרו," השחקן הגדול ביותר בשוק מוצרי הסויה לאלרגיים. "מוצרי אלפרו מיוצרים מפולי סויה שאינם מהונדסים גנטית, והעלות שונה." חברה חדשה, "ולסויה" האיטלקית, ביבוא של "סידס," מתכוונת להציע על מוצרי הסויה מחירים נמוכים ב-10%-15% מאלפרו.
לד"ר אורנה שמר (41) מכפר ביל"ו, אם לארבעה, בת חולת סוכרת, בת חולת צליאק ובת חולת סוכרת וצליאק. שמר: "שייקחו בחשבון את כל הקשיים של המחלות האלו," היא אומרת. "לצד הקושי הכלכלי יש גם הקושי הנפשי, שגם לו יש עלויות כבדות."
ותמר יהל מבקשת: "שמפעלים ייצרו פרווה אמיתי. הייתי רוצה גם מגוון רחב של שוקולד. הילד שלי לא יכול לאכול שוקולד מתוצרת הארץ."
עו"ד רז מאיירמן, מנחה "המרוץ למיליון" וחולה סוכרת מגיל ,14 אומר כי "סוכרת היא המגפה של העולם המערבי, חלק גדול ממנה נגרם כתוצאה מתרבות צריכה מוגזמת של מזון. מהראוי היה לומר לחברות, אחרי שזה קרה, אם אתם יצרתם את הנזק, תהיו מספיק הוגנים לעזור לנו להתמודד איתו כחלק מהמעורבות החברתית שלכם."
משטראוס נמסר כי היא משקיעה רבות כדי לתת מענה למגוון רחב של צרכים באוכלוסייה, לרבות מוצרים ללא סוכר. המוצרים האלה מיוצרים בסדרות ייצור מיוחדות, שלרוב עלותם גבוהה משמעותית מעלות של מוצרים רגילים. עלות הייצור ליחידה גבוהה יותר, מה גם שמחיר המוצרים על המדף נקבע על ידי הקמעונאי".
ללא סוכר: יקר ב-149% יותר מממרח שוקולד רגיל (צילום: יריב כץ)
רגישים לסוכר? כך תוכלו לחסוך
- מספר הרגישים: כ-450 אלף.
- סמויים שלא אובחנו: כ-500 אלף.
- המאפיינים: מתחלק בין חולי סוכרת סוג ,1 שהטיפול בהם מתמקד באורח חיים נכון בשילוב טיפול תרופתי והם הרוב, וחולי סוכרת מסוג 2 שהטיפול בהם יקר יותר וכולל גם הזרקות אינסולין.
- מגוון המוצרים: קטן.
- פער המחירים: משתנה מאוד בחלק מהמוצרים: בין 4% ל-698% (סוכר רגיל לעומת תחליף סוכר.(
- הוצאות חודשיות נוספות: כ-350 שקל בממוצע. החלק הקטן על מזון, הרוב על עזרים, ציוד ותרופות.
- הבעיות: הוצאות גבוהות מאוד על ציוד רפואי. כשמדובר בילדים, יש להוסיף סייעות, סיוע פסיכולוגי ועוד.
- החדשות הטובות: משרד הבריאות נכנס לעובי הקורה של חלק מההוצאות.
- איך אפשר לחסוך: דלגו על המוצרים הייעודיים בסופרמרקט, הם לא מצדיקים את המחירים המנופחים. וופלים, עוגות או גלידה ללא סוכר עשויים להיות עתירי שומן, מרגרינה ושומן רווי, ושכרם יוצא בהפסדם מבחינה בריאותית. אפשר לצרוך פירות במידה, ירקות, לחם מחיטה מלאה או שיפון ומוצרי חלב רגילים. כדאי להיזהר מגימיקים שואבי כסף, כמו בקבוקונים ושקיות זעירות עם סירופים מתוקים למקרים של ירידה דרסטית בסוכר.
רגישים לחלבון החלב? הנה עצות
- מספר הרגישים: כ-5% מהאוכלוסייה אלרגים לחלבון החלב. מתוכם כ-1,000 מקרים קשים אצל ילדים, שחשיפה אפילו לעקבות חלב יכולה להביא במהירות לקריסת מערכות, עד מוות.
- המאפיינים: מדובר באלרגיה לחלבון החלב (הקזאין.( הסובלים חייבים להימנע מכל מה שיש בו חלב. גם כמויות קטנות עלולות לגרום לתגובות מפריחה ושלשולים, ועד בצקת בלוע. רוב הסובלים הם ילדים.
- מגוון המוצרים: קטן.
- פער המחירים: 145%-18%
- הוצאות חודשיות נוספות: 2,500-500 שקל למזון, לטיפולים ולמזרקים, לוויטמינים ולגני ילדים.
- הבעיות: אזהרות יתר על מוצרי מזון, נגישות בעייתית בחנויות. תחליפי החלב ברובם אינם מכילים סידן, מה שמחייב תוספת סידן בכדורים. מגוון דל במיוחד של תחליפי גבינות, ומה שיש, חסר כמעט ערכים תזונתיים. המזרקים הם עדיין הוצאה כבדה גם אחרי הכניסה לסל. בעיות בקבלת ילדים על ידי גני ילדים, קייטנות ומעונות יום בעיקר במערכת הציבורית.
- החדשות הטובות: אין.
- איך אפשר לחסוך: רק על ידי השוואת מחירים.
149% הפרש במחיר המוצרים
המוצר | ללא קזאין/סוכר | המחיר | מוצר רגיל | המחיר | ההפרש |
מעדן | מעדן אורז מלא בטעם שוקולד, משק ויילר | 4.05 שקל | מעדן חלב קרלו 2% של תנובה, שוקולד | 2.08 שקל | +95% |
חלב | משקה חלב אורז וניל, "רייס דרים" | 1.78 שקל | חלב רגיל בקרטון של תנובה | 0.73 שקל | +145% |
גלידה | גלידת טופו פקאן או שוקולד | 5.04 שקל | לה קרמריה שוקולד בלגי | 3.16 שקל | +59% |
גבינה | ממרח חיקוי לגבינת שמנת על בסיס טופו | 6.84 שקל | גבינה לבנה 9% של תנובה | 5.15 שקל | +33% |
שוקולד | שוקולד פרה עלית ללא תוספת סוכר | 9.99 שקל | שוקולד פרה עלית רגיל | 5.99 שקל | +67% |
ממרח שוקולד | ממרח עלית פרווה ללא תוספת סוכר | 5.36 שקל | ממרח עלית רגיל, חלבי | 2.15 שקל | +149% |
ופלים | בפלות עלית ללא תוספת סוכר | 3.79 שקל | בפלות רגיל | 1.79 שקל | +112% |
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות".