נשים לשטייניץ: העלאת גיל הפרישה תפגע בנו
במכתב שנשלח לשר האוצר, כתבו חברות ארגוני הנשים, שלא להעלות את גיל הפרישה ל-64: "העלאה תוסיף להידרדרותן הכלכלית לעוד שנתיים של אבטלה מאונס". האוצר הקים ועדה כדי לבחון את ההשלכות הכלכליות והחברתיות של החוק שאושר כבר ב-2003, והיא תפרסם מסקנותיה השבוע
לא רוצות לעבוד עוד שנתיים: עשרות ארגוני נשים וארגונים חברתיים הכריזו על מאבק מול שר האוצר, במטרה למנוע את העלאת גיל הפרישה לנשים, מ-62 ל-64. בפנייה דחופה שנשלחה הבוקר (יום ג') ליובל שטייניץ הודיעו הארגונים, כי הם דורשים לשנות את הרכב הוועדה מטעם האוצר שדנה בנושא ולדחות את המלצותיה.
ארגוני הנשים כתבו לשר שטייניץ, כי הן רוצות להיפגש איתו בהקדם: "העלאת גיל הפרישה לנשים תוסיף להידרדרותן הכלכלית לעוד שנתיים של אבטלה מאונס, תהווה פגיעה נוספת בביטחון הסוציאלי של נשים, תחמיר את הפערים הכלכליים בין נשים לגברים ותידחק נשים רבות לחיים בעוני מרוד".
בפנייה לשר נכתב עוד, כי "העלאת גיל הפרישה לנשים כרוכה בהקצנה נוספת של פערים כלכליים, כיוון שטרם גובשה תוכנית מקיפה להסרת החסמים בשוק התעסוקה, שמפלים ומדירים נשים מבוגרות ממעגל העבודה". בנוסף כתבו הנשים, כי "טרם הוטמעו כלים למניעת פגיעה בביטחונן הסוציאלי של נשים מבוגרות, שנפלטות משוק התעסוקה בעל כורחן".
ארגוני הנשים העלו כמה טענות נגד העלאת גיל הפרישה. לדבריהן, במציאות הנוכחית, העלאת גיל הפרישה לנשים תעמיק את אי השוויון המגדרי הקיים ממילא בשוק התעסוקה ואשר מחריף עם הגיל. בנוסף טוענים בארגונים, כי החלטה על העלאת גיל הפרישה לנשים אינה עומדת בפני עצמה, והיא עליה להישען על מדיניות תעסוקתית המציגה הערכות להתבגרות האוכלוסייה ופתרונות לעידוד תעסוקת נשים בגיל הביניים ובגילאים מבוגרים.
במכתב נטען, כי במצב הקיים נשים רבות נפלטות משוק התעסוקה באופן מלא או חלקי לפני גיל הפרישה הרשמי. "העלאת גיל הפרישה בשנתיים נוספות תגזול מאותן נשים את המשענת הכלכלית של קצבת זקנה וזכויות נוספות הכרוכות בה, ובכך תעמיק את חוסר הביטחון הסוציאלי בו הן חיות", נכתב בפנייה לשר האוצר.
דורית אברמוביץ', מרכזת קואליציית הארגונים שמתנגדים להעלאת גיל הפרישה מטעם שתיל, העוסק בקידום חברתי, אמרה: "לא יעלה על הדעת כי בעוד ששוק התעסוקה לא מאפשר לנשים רבות, בגילאי ביניים ומעלה, לעבוד למחייתן, כעת מתכוון האוצר גם להרוויח מיליארדים על חשבון נשים אלה, באמצעות העלאת גיל הפרישה. טוב יעשה שר האוצר אם ישקול היטב את המלצתו בנושא זה, כיוון שציבור הבוחרות והבוחרים בישראל יידעו היטב מי פוגע בציבור הנשים בישראל".
יש לציין, כי בדו"ח בנק ישראל לשנת 2010, שפורסם בתחילת החודש, נקבע כי שיעורי ההשתתפות והתעסוקה של גברים ונשים מבוגרים דווקא עלו בעקבות העלאת גיל הפרישה ל-67 לגברים ול-62 לנשים, ללא גידול של שיעור האבטלה.
מהאוצר נמסר בתגובה: "החוק, במסגרתו הועלה גיל הפרישה לנשים, אושר בכנסת כבר בשנת 2003. הוועדה מונתה על פי חוק במטרה לבחון את ההשלכות הכלכליות, תעסוקתיות וחברתיות. הוועדה צפויה לסיים את עבודה ולהגיש את מסקנותיה לשר האוצר בסוף שבוע זה".