שותפות הנפט גבעות: "הוכחנו שיש כאן תגלית"
ראשי שותפות הנפט גבעת עולם, המפעילה את קידוח מגד 5 ליד ראש-העין, כינסה מסיבת עיתונאים לרגל השקתו באופן רשמי, וסיפרו כי מהאתר כבר יוצאות מיכליות מלאות באופן יום-יומי. גיאולוג הקידוח סיפר שעד עתה לא נערכו באתר עבודות בשבת - עד השבת הנוכחית - "כי זה קידוש השם"
שותפות חיפושי הנפט "גבעות עולם", המחזיקה בקידוח מגד 5, שליד ראש העין - קיימה היום (יום ג') מסיבת עיתונאים לרגל השקת הקידוח באתר. ynet העביר את האירוע בשידור חי.
בפתח האירוע הכריז הגיאולוג טוביה לוסקין כי "עד עכשיו לא עשינו כאן שום עבודה בשבת, אבל עכשיו השבת הזאת התחלנו להפיק - כי זה קידוש השם".
קידוח מגד 5 של חברת חיפושי הנפט גבעות עולם, בין ראש העין לאלעד, הוא כיום קידוח הנפט הפעיל היחיד בישראל, מאז שהמאגר הקודם, חלץ, נסגר. הקידוח הוא פרי מחקר ויוזמה של מייסד גבעות, הגיאולוג לוסקין, שנמשכה 17 שנה. לוסקין טוען כי השתמש בטכנולוגיות חדישות לחיפוש נפט שעד כה טרם הגיעו למזרח התיכון ולכן מצא באר שלא מצאו בעבר.
הקידוח מפעיל "פטנט" ייחודי שאינו קיים בקידוחים בחו"ל: שעון שבת שמאפשר לעובדים להפיק נפט מבלי שיצטרכו לפתוח ולסגור את הברזים שמעבירים את הנפט בין המיכלים השונים. לוסקין ציין כי: "כל הציוד שמפעיל את הקידוח הוא ציוד כחול לבן יוצר בידי החברה במפעלים בישראל".
גבעות דיווחה בסוף 2010 לבורסה כי במאגר נמצאת כמות שתאפשר לשאוב 60 מיליון חביות נפט בשנה, על בסיס דו"ח שקיבלה מחברת הייעוץ הבריטית "בייקר יוז' קומפני". בחברה מציינים כי כמות הנפט האמורה תאפשר לה להפיק מהבאר נפט בכמות מסחרית. שיניב לה הכנסה של 4 מיליארד דולר למשך 20 שנה.
יש לציין שהקידוח - מגד 5 - נעשה במקטע קטן ממאגר מגד כולו, שמשתרע על כ-70 קילומטרים. החברה מתכננת לבצע קידוחים נוספים מאותו מאגר - מגד 6 ומגד 7 - ומאמינים שיצליחו להפיק מהם נפט נוסף בכמויות ענק - אבל בינתיים אין הוכחה לכך.
היועץ המיוחד של שותפות גבעות, גיורא איילנד, אמר כי: "מצאנו נפט בכל 8 המקטעים של הקידוח, אבל מתמקדים במקטע העליון בלבד. סיימנו במרס מבחני הפקה ומצאנו שיש 785 חביות ביום. אנחנו מתכוונים להתחיל לקדוח בינואר גם את באר 6 ומקווים שתוך חצי שנה נקדח גם את מגד 7". לדברי איילנד, בקידוחים הנוספים חלים עיכובים בשל עובדת היותם מצויים בשטחי אש של צה"ל.
בחברה אומרים כי כבר החלו בשאיבה ראשונית של הנפט ומכרו אלפי חביות לבתי הזיקוק בישראל וללקוחות נוספים וכי תוכניות עבודתה קיבלו את אישור הממונה על הנפט והגז במשרד התשתיות ואת אישור צה"ל להשתמש בחלק מהמאגר שכיום משמש כשטח אש.
איילנד סירב לחשוף מי הלקוח שקונה מהם נפט כיום, אבל הבטיח כי כל הנפט היוצא ממעמקי האדמה באתר נמכר וכי מהאתר יוצאות מיכליות מלאות יום-יום.
באי האירוע, שנהנו מדוגמיות נפט שחילקו להם ראשי גבעות, גם נלקחו לסיור מודרך באתר הקידוח על ידי איילנד, כדי שאלו יראו את הנפט והגז הזורמים בו במו עיניהם.
מגד האופטימי ומגד הפסימי
השותפות מציבה 2 תרחישים לפיתוח המאגר - פסימי ואופטימי. בתרחיש הפסימי יותר שווי המאגר מוערך ב-195 מיליון דולר לפני מס, ואילו בתרחיש האופטימי יותר - מוערך המאגר ב-830 מיליון דולר.
לפי התרחיש הפסימי, כמות הנפט בר ההפקה הינה 10.5 מיליון חביות משלושת הקידוחים - מגד 5, 6 ו-7 כאשר התחשיב מבוסס על הפקה של 3.5 מיליון חביות נפט מכל קידוח ועל קצב הפקה שאמור להגיע עד ל-1,400 חביות ליום מכל קידוח בתקופה של 21 שנה. התרחיש מבוסס על מחיר נפט של 70 דולר לחבית. בתרחיש האופטימי מדובר על 56 מיליון חביות נפט - ולכך יידרשו 16 קידוחים על תקופה של 25 שנים, בקצב הפקה זהה.
החברה הודיעה בשנה שעברה כי ההפקה המסחרית תתחיל בנובמבר השנה. בחודש האחרון החלה החברה במבחני הפקה ארוכי טווח - שהסתיימו ביוני
. באוקטובר או נובמבר אמורה השותפות להתקשר עם קבלני קידוח לביצוע את שני קידוחי ההערכה הראשונים בשטח.
בנוסף על הנפט, יש במאגר גם מעט גז, שעדיין לא ברור מה יהיה השימוש בו. גבעות אומרת כי חתמה על מכתב כוונות עם חברת ג'נרל אלקטריק להקמת טורבינה להפקת חשמל מהגז שיופק מהקידוח, לתוכנית זו עוד עדיין נדרשים אישור המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הביטחון.