שתף קטע נבחר
 

דיון בכנסת על הגז: "גוברת הפעילות העבריינית"

בעקבות פיצוץ הגז בנתניה קיימה ועדת הכלכלה של הכנסת דיון מיוחד, בו נאמר כי רק עשרה מפקחים אוכפים את הבטיחות. בחברות הגז הזהירו, כי "גורמי פשע משתלבים בענף, במסווה של ספקי שירותים ואנשי תחזוקה"

תמונה של שוק פרוץ ופרוע, שהשתלט על משק הגז הביתי, עם מעורבות גוברת של פעילות עבריינית. זו התמונה שהצטיירה היום (ג') בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת, בנושא הפיקוח על הבטיחות בענף.

 

הדיון נערך בעקבות העלייה במספר תאונות הגז הקטלניות, שהגיע לשיא באסון האחרון בנתניה - בו נהרגו ארבעה בני אדם ועשרות נפצעו. נציגי המשטרה והמשרד לביטחון פנים שהוזמנו לדיון ואישרו את בואם לא הופיעו כדי להגיב על הטענות.

 

הממונים על הפיקוח במשרד התשתיות אישרו את התמונה העגומה, אבל התלוננו על מחסור בכוח אדם שמונע מהם לאכוף באופן יעיל את החוק. לדבריהם, רק עשרה מפקחים עומדים לרשותם, כדי להתמודד עם התופעה בכל רחבי הארץ.


הדיון בוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

נסיבות האסון בנתניה לא הועלו, מפני שחקירת המשטרה טרם הסתיימה. לדיון בכנסת הגיעו נציגי הדיירים שנפגעו. הם התלוננו בעיקר נגד הרשויות, שלדבריהם מתעלמות מהם ומכך שהם "נזרקו לרחוב ללא בית או פרנסה". חבר ועד הדיירים, משה שרביט, טען שהם נפלו קורבן "להפקרות" מצד חברות הגז, אחרי תקלות חוזרות ונשנות.

 

מאיימים על הפקחים

גבי דהן וזיו אטיאס מאגף הפיקוח ממשרד התשתיות הציגו את הבעיה: "שוק הגז שואב לתוכו הרבה עבריינים. השוק מלא פשיעה. חאפרים לא מורשים נכנסו אליו, גונבים מיכלי גז, צנרת ומתקנים אחרים כדי לספק גז זול ממתקנים פיראטיים שאין עליהם פיקוח בטיחותי". הם הדגישו כי המפקחים שלהם מקבלים איומים בדרך קבע מהעבריינים.

 

ניר קנטור מהתאחדות התעשיינים טען, כי למשרד התשתיות אין בכלל יכולת לראות את כל תמונת המצב - גם אם יוסיפו להם תקנים. "גם אם יוסיפו תקנים לאגף הפיקוח - את העבריינים הם לא יצליחו לעקור מהשוק". לדבריו, אלפי מיכלים וצוברי גז לא תקינים פזורים היום בגלוי ליד בניינים או בתוך האדמה בכל רחבי הארץ והם מהווים מוקדים של "אסונות גז פוטנציאלים".


כמה מנציגי התושבים בדיון בוועדת הכלכלה (צילום: גיל יוחנן)

 

מנכ"ל אמישראגז, עידן בן ארי, שהיה היחיד מבין נציגי חברות הגז שנשא דברים בדיון, אמר כי "גורמי פשע משתלבים בענף, במסווה של ספקי שירותים ואנשי תחזוקה. הם מבצעים תיקונים לא בטיחותיים או שהם מובילי גז לא מורשים - לרוב במיכלים גנובים". הוא הוסיף: "בעצם כל אדם יכול להיכנס לשוק". בן ארי הדגיש, כי על כל אלו מתווספת התופעה הגוברת לאחרונה "במימדים אסטרונומיים" של גניבת מיכלים וצנרת למסחר במתכות.

 

בן ארי אמר: "ערך המיכלים גבוהה משווי המתכות. יש גם חאפרים רשמיים ולא רשמיים, שמציעים לצרכנים גז זול ממקורות מפוקפקים ומסוכנים. אלפי מיכלים שנגנבו הם פיתיון כלכלי שקורץ לגנבים". לדבריו, למשרד התשתיות אין תשתית חוקית ומשפטנית להגביר את הפיקוח. הוא הדגיש כי הרפורמה שהונהגה בשטח הגז הביתי לפני שלוש שנים לא שיפרה את המצב, שלדבריו רק הולך ומידרדר. "אם המדינה לא תיכנס לכאן ברצינות, המצב רק ילך ויחמיר", הוא אמר.

 

"פצצה מתקתקת"

מהוועדה נמסר כי ארבע חברות הגז הגדולות המורשות (פזגז, אמישראגז, סופרגז, ודור-גז) שולטות ב-95% של השוק ועל 5% הנותרים מתחרות שלוש-ארבע חברות קטנות ומורשות.

 

יורם טמיר, יו"ר ענף חברות הגז הקטנות באיגוד לשכות המסחר, טען כי הממונים על הבטיחות במשרד התשתיות "הם מינויים אישיים, שלא מבצעים אכיפה נכונה ויעילה". לדבריו, שלושה מיליון מיכלי גז מטלטלים - חסרי הגנה. הוא כינה אותם "פצצה מתקתקת". התרופה, לדבריו, היא רק "שכלול הרפורמה להסדרת אכיפה יעילה".

 

אבי פרל, מנהל מרכז הגז - אחת החברות הקטנות, טען כי בחלק מהמצב בשטח אשמות החברות הגדולות ומנכ"ל אמישראגז מדבר כמו "הקוזאק הנגזל". בן ארי הגיב, כי משרד התשתיות המליץ לשלול את רשיון החברה אותה מייצג פרל ועו"ד אפרת גל נוי מהלשכה המשפטית של המשרד אמרה כי הרשיון של החברה לא חודש.

 

עו"ד אינה צוקרמן מהמועצה לצרכנות טענה בדיון, כי המחסור בטכנאי גז מורשים מאלץ את הצרכנים להמתין שבועות רבים עד שיבוא טכנאי לבצע תיקונים לפי הזמנתם, מה שדוחף אותם לפנות בלית ברירה לטכנאים לא מורשים לתיקון הליקויים במערכות הגז הביתיות.

 

הדיון הסתיים מבלי שהוועדה המליצה על פתרון. יו"ר הועדה חברה הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) תמך בדרישת המפקחים במשרד התשתיות לתגבר בכוח אדם נוסף את מערך הפיקוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבניין אחרי הפיצוץ בנתניה
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: גיל יוחנן
ח"כ כרמל שאמה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים