אושר: תוזל ההשתתפות העצמית בתרופות
בקשת סגן שר הבריאות להוזיל ב-33% את דמי ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות מרשם אושרה בוועדת הכספים. הרקע: שימוש קופות החולים בתרופות גנריות מוזלות. הקופות מתנגדות ומאיימות: נעתור לבג"ץ
דמי ההשתתפות העצמית שישלמו חברי קופות החולים עבור רכישת תרופות במרשם רופא יוזלו בכ-33%, החל מ-1 באוגוסט. ועדת הכספים אשרה היום (ד') פה אחד את בקשת סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, להפחית את שיעור ההשתתפות העצמית של המבוטחים ברכישת תרופות מ-15% ל-10% מהמחיר המרבי לצרכן. מדובר באישור סופי, על פי סמכותה של ועדת הכספים בחוק הבריאות.
עו"ד יואל ליפשיץ, המפקח על קופות החולים במשרד הבריאות, אמר בתשובה לשאלת ynet כי השינוי יחול על כל התרופות שבמרשם רופא, ללא הגבלה. בחישוב כולל יחסכו מבוטחי קופות החולים כ-50 מליון שקל בשנה.
קופות החולים התנגדו למהלך, והן עשויות לעתור לבג"ץ. הקופות טענו כי הפחתת דמי ההשתתפות תגדיל את הגרעון שלהן. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) , דחה את טיעוני הקופות ואמר כי מדובר בנושא שונה שמחייב דיון נפרד.
החלטת סגן השר ליצמן התקבלה על סמך בדיקה חיצונית יסודית של מחירי התרופות בשנים האחרונות מול השתתפות המבוטחים ברכישתן. הדו"ח שהוגש לסגן השר ולמנכ"ל המשרד, ד"ר רוני גמזו, לפני כחודש ציין כי בידי קופות החולים עודפים של כ-150 מליון שקל בסעיף התרופות שהן מקבלות מסל הבריאות. העודפים נוצרו כתוצאה מגידול במספר התרופות הגנריות (חיקויים של פטנטים מקוריים) שהקופות מספקות למבוטחים. מחירי התרופות הגנריות נמוכות בשיעור משמעותי ממחירן היקר של התרופות המקוריות.
עו"ד ליפשיץ ציין כי מדובר בהחלטה מתקנת. לדבריו, קופות החולים לא ממשות את ההנחיות של חוק הבריאות לגבי גובה דמי ההשתתפות, אשר צריך להשתנות באופן יחסי על פי השינויים במחירי התרופות, קל וחומר אם הקופות עוברות לאספקת תרופות גנריות זולות יותר. "אם גובים מהחולים סכומים גבוהים באופן משמעותי בריאותם עלולה להיפגע, בעיקר אם הם קשישים ומעוטי אמצעים שלא יקנו את התרופה היקרה", אמר.
נציג האוצר טען כי "האוצר לא היה שותף לבדיקה" והדגיש כי אין הסכמה בקופות לגבי ממצאי הדו"ח. ואכן, סמנכ"ל הכספים של קופת חולים הכללית, אלי כהן, טען כי אין התאמה בין הנתונים המופיעים בדו"ח לבין הנתונים המוכרים לו, ואמר כי והשאלה היא מי צודק - הממשלה או רואי החשבון של הקופות.
ירון פרדינרו מקופת חולים לאומית הציע לפחות לדחות את הוזלת דמי ההשתתפות ל 2012 בתהליך מדורג. הוא הזהיר מ"מכה קשה שתפגע במקומות אחרים. אנחנו לא עסק מסחרי ולא מחלקים רווחים. ואפילו מסבסדים לחולים תרופות יקרות שמחוץ לסל".
סגן השר ליצמן אמר כי "מדובר במהלך היסטורי" והודיע כי מעתה משרדו יבדוק בכל שנה את שיעור הניצול של הכסף המועבר לקופות במסגרת סל התרופות. ליצמן הזהיר את נציגי הקופות כי אם יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה הוא ימשוך את הצעתו להוריד את דמי ההשתפות העצמית ל-10%, ויגיש הצעה חדשה שתיקח מהם 150 מליון שקל מתקציב התרופות שהן מקבלות.
"לא להעניש את המבוטחים בגלל גירעון"
חבר הכנסת זבולון אורלב (הבית היהודי) קרא לסגן השר להפחית את ההשתתפות העצמית לשיעור נמוך יותר מ-10%. "קופות החולים מביאות לוועדת הסל תחשיב של עלויות התרופות, ובהתאם לכך הן מקבלות מימון מהמדינה. אבל המחירים בפועל נמוכים בהרבה מהתחשיב, כך שראוי לנצל את כל העודפים שנותרו להפחתת ההשתתפות העצמית".
חברת הכנסת שלי יחימוביץ (עבודה) אמרה: "הכנסת התרופות הגנריות הורידה בצורה משמעותית את מחירי התרופות אבל קופות החולים קפצו על זה והן מנצלות את השינוי לטובתם. לכן התחשוב הקודם של מחירי התרופות שבסל כבר לא רלוונטי ואין הצדקה שהחולים יממנו את הגירעונות של הקופות".
חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) אמרה, כי "המצב הקיים יוצר תופעה בזויה שהחלשים בפריפריה ממנים את החזקים במרכז הארץ שיכולים ליהנות משירותי הרפואה הפרטית שקופות החולים מקדמות לבעלי אמצעים. לאבסורד הזה צריך לשים קץ".
חבר הכנסת ציון פיניאן (ליכוד) אמר, כי "לא ניתן להעניש את המבוטחים בגלל גרעון", וחבר הכנסת גאלב מג'דלה (עבודה) התריס כלפי הקופות: "אל תתבלבלו אתם לא קבלן פרטי ולא רשת שיווק".
חברי הכנסת חששו במהלך הדיון כי הפחתת דמי ההשתתפות והעלויות החדשות שיוטלו על הקופות יפגעו בשירות למבוטחים. על כך ענה מנכ"ל המשרד כי "יש ערבות של המדינה לקופות החולים, אולם הערבות הזאת מותנת בהתנהלות ראויה ותקינה של הקופות".
יו"ר הוועדה, ח"כ גפני, סיכם את הדיון באומרו כי קיימת היום ירידה משמעותית בכל השירותים הבסיסים שהמדינה נותנת לאזרחים והתהליך הזה התעצם ב-8 השנים האחרונות וממשיך כעת. הוא הגיב על חששות הח"כים מפגיעה בשירות למבוטחים, ואמר: "קופות החולים אכן מצויות בגירעון, והוועדה צריכה לבדוק שהשירות לאזרח לא ייפגע אם יורידו את המחירים.
"עם זאת הפחתת ההשתתפות העצמית ראויה ומידתית, וראוי לשבח את סגן שר הבריאות שעמד על יישום הדו"ח על העודפים שנוצרו לקופות, וכתוצאה מהירידה התלולה של עלות התרופות אותן הן מספקות למבוטחים נוכח ריבוי התחליפים הגנריים".