המשט: ספינה מצרפת בלב ים, אחרת נקנתה ביוון
מארגני המשט לעזה שומרים על סודיות לגבי הספינות - אך הספינה הצרפתית שיצאה בשבת בחרה ככל הנראה לא לעגון באתונה, ונמצאת בדרכה לנקודת המפגש. פעילים ירדנים מסרו כי קנו ספינה נוספת ב-800 אלף דולר
מתקרבים לרצועת עזה ושומרים על חשאיות: הספינה הצרפתית "דיגניטי" יצאה בשבת לנקודת המפגש, בו אמורות להתרכז הספינות לפני יציאתן למשט לעזה, וככל הנראה בחרה לוותר על עגינה באתונה. מארגנים במשט סירבו היום (ד') לאשר רשמית שהספינה התקרבה לאזור והם שומרים על חשאיות. פעילים ירדנים מסרו כי רכשו ביוון ב-805 אלף דולר ספינה אחרת, שיכולה לשאת עד 200 נוסעים.
אחד מהקונים אמר כי בספינה שנרכשה יפליגו 35 פעילים ירדנים. הם תכננו לצאת לדרך כבר מחר, אך סייגו ואמרו כי ייתכנו עדיין עיכובים.
ספינה ביוון, שעל-פי הפעילים - חובלה (צילום: EPA)
דיווחים שונים מגיעים גם בנוגע לספינה האירית, שעזבה את מדינתה לפני כמה ימים. כמה גורמים טענו שגם היא כבר עושה את דרכה לנקודת
המפגש, אך מהר מאוד חזרו בהם. ככל הנראה היא עוגנת בנמל אחר בים התיכון, שזהותו נשמרת בסוד, על מנת שלא תיתקל בקשיים דומים - לאלו של הספינות העוגנות ביוון.
ראשי המשט לא מנדבים פרטים לגבי מועד יציאת המשט לעזה. "שאר הספינות אמורות לצאת השבוע, אבל ייתכן מאוד שיהיו עיכובים ונצא רק בשבוע הבא. אונייה אחת כידוע ניזוקה וכרגע שתיים אחרות מעוכבות בשל טענות בירוקרטיות", אמרה ל-ynet חוואידה עראף, מראשי תנועת freegaza. "אנחנו נעבור את הבירוקרטיה, כי אין ביסוס לתלונות המגוחכות, לאחר שהספינות נבדקו כבר".
על פי רישומי ראשי המשט, התלונות שמונעות מהספינות לצאת מיוון, הן כלפי הספינה האמריקנית וספינת המסע היוונית- שבדית. פעילים במשט אמרו כי ישראל חיבלה בספינות ולכן הוגברה השמירה עליהן. "הנזק נעשה מתחת למים, באמצעות מכונה שיכולה לחתוך פלדה. זה לא נזק שיכול לקרות ממשהו לא מכוון. למזלנו זה התגלה עוד בנמל ולא בים. אני לא יכולה לומר שאלה חיילים ישראלים, אבל מי עוד רוצה לעצור אותנו?", אמרה עראף.
היא הוסיפה על השמירה: "עד כה היו לנו שני שומרים בכל ספינה, לאחר המקרה תגברנו משמעותית את השמירה. חשבנו שמקרה כזה יכול לקרות, אבל עכשיו כשהוא קרה, אנחנו נערכים ונהיה עירניים הרבה יותר".
מארגני המשט מאוכזבים מכמות המשתתפים. פחות מ-300 פעילים ישתתפו בפעולת המחאה נגד הסגר בעזה - מספר הנמוך באופן משמעותי מכפי שציפו המארגנים תחילה, והוא צפוי עוד לרדת.
על-פי המסמך של מארגני המשט, הספינה האיטלקית "Stefano Chiarim" עתידה להכיל 65 בני אדם - מספר הנוסעים הגדול ביותר. האונייה הקנדית העונה לשם "תחריר" תכיל 48 נוסעים, ואילו
האונייה האמריקנית "תעוזת התקווה", שמעוכבת לעת עתה על ידי שלטונות יוון, אמורה להכיל 40 נוסעים. בנוסף, צפויות לצאת לדרך עוד שבע ספינות מספרד, צרפת, אירלנד, שבדיה, יוון, ונורבגיה. על פי תסריט אופטימי של המארגנים, יעלו על סיפון הספינות 292 נוסעים ולצידם 36 עיתונאים. למרות זאת, קיימת סבירות גבוהה שלא כל כלי השיט יהיו כשירים לקראת המשט. בנוסף, מניעת אישור הפלגה מממשלת יוון עשוי להקטין עוד יותר את מספר המשתתפים.
במקביל, לבית משפט השלום בירושלים הוגשה קובלנה פלילית על-ידי שני חיילי מילואים נגד 14 זרים, שהשתתפו בעבר במשט.