יוון לעוד יום מתוח: הרס באתונה, תיירים נתקעו
אחרי שהמונים התעמתו מול הפרלמנט, שאישר את תוכנית הצנע כדי להציל את הכלכלה הקורסת, ידונו היום המחוקקים בפרטי הצעדים. "מוכרים את המדינה, בגדו בנו שוב", קונן מפגין מתוסכל. בגלל השביתה: מטוסים קורקעו, הטיולים שובשו
הפרלמנט היווני אישר ברוב של 155 מחוקקים מול 138 תוכנית שתביא לקיצוצים נרחבים בחמש השנים הבאות. אישור התוכנית היה תנאי לקבלת סיוע בינלאומי בהיקף של 120 מיליארד אירו. אם הקיצוץ לא היה מאושר, יוון עלולה הייתה למצוא עצמה כמדינה הראשונה בגוש האירו שהופכת לחדלת פירעון, ולא הייתה מסוגלת לשלם את חובותיה.
כבר בשעות הבוקר התאספו המוני מפגינים מול בניין הפרלמנט לקראת ההצבעה הצפויה, והחלו להתעמת עם שוטרים. בשעות הערב, אחרי ההצבעה, כבר נראו כיכר סינטגמה שליד הפרלמנט והרחובות הסמוכים לה כמו שדה קרב. בעימותים בין מפגינים לשוטרים, שבמהלכם נעשה שימוש גם בגז מדמיע ורימוני הלם, נפצעו 47 מפגינים ו-38 שוטרים, ויותר מ-100 נזקקו לטיפול רפואי. עשרות מפגינים נעצרו.
כבר בתחילת השבוע הוכרזה ביוון שביתה כללית, שבמסגרתה שותקו או שובשו קשות טיסות, הפלגות של מעבורות, אספקת הדלק ופעילות התחבורה הציבורית. גם שירותים ציבוריים אחרים, כמו בתי החולים, סיפקו מענה במתכונת חירום בלבד. ברחבי יוון תיירים מצאו עצמם תקועים דווקא בקיץ - עונת השיא בתיירות המקומית. לפי שעה לא פרסם משרד החוץ הישראלי הנחיות מיוחדות לתיירים ישראלים המבקשים לבקר ביוון.
מחוקק הותקף: "שוטרים, חזירים, רוצחים"
לאחרונה הזהירו מחלקת המדינה האמריקנית ומשרד החוץ של בריטניה את אזרחיהן שלא להתקרב למוקדי ההפגנות במרכזי הערים, ולגלות ערנות לשביתות שעלולות להשפיע על אמצעי התחבורה ביוון. מצד שני, אגב, מי שמבקר כעת ביוון ייהנה ממכס מופחת במעבורות ובנמלי התעופה, בשל ניסיונה של הממשלה להימנע מפגיעה בענף התיירות על רקע המשבר הכלכלי. ענף זה מכניס לה מיליארדי דולרים בשנה.
כוחות הביטחון באתונה. אין הנחיה מיוחדת לישראלים (צילום: EPA)
יוון נמצאת בעיצומו של המשבר הכלכלי הגדול ביותר שידעה מאז שנות ה-70. שיעור האבטלה בקרב הצעירים עומד על יותר מ-40%, אזרחים רגילים עומדים בפני שנים של צנע מבעית, ורבים חשים כעס גדול על הפוליטיקאים היוונים, האיחוד האירופי והבנקים. "שוטרים, חזירים, רוצחים", קראו ההמונים שהפגינו אתמול מול השוטרים באתונה.
אחרי ההצבעה הדרמטית אתמול אחר הצהריים המשיכו רימוני הלם להרעים את הכיכר המרכזית מחוץ לפרלמנט, וחלונות הראווה ודלתות הכניסה לכמה בנקים נופצו. חבר פרלמנט סוציאליסט שברגע האחרון תמך בהחלטת הממשלה, אלכסנדרוס אתנסיאדיס, הותקף על-ידי מפגינים בשעה שעזב את הפרלמנט. משרד הדואר השוכן מתחת למשרד האוצר הוצת. "זה רע, המדינה תימכר עבור פת לחם", אמר דימיטריס קוסטופולוס, סוכן ביטוח שהפגין באתונה נגד אישור ההצעה. "היו הרבה חלופות הולמות יותר לעומת המהלך הזה. הפרלמנט בגד בנו שוב".
אירופה: זה היה צעד חיוני
בשעה שביוון הרוחות סוערות, באירופה בירכו על המהלך של המחוקקים באתונה. "אלה חדשות באמת טובות", אמרה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שארצה היא בעלת החוב העיקרית של יוון. בהודעה משותפת שפרסמו ראשי נציבות ומועצת האיחוד האירופי, חוסה מנואל ברוסו והרמן ואן רומפוי, נכתב כי יוון הלכה "צעד חיוני אחורה מהתרחיש החמור מאוד של חדלות פירעון".
היום כאמור תימשך בפרלמנט הסערה שמטלטלת את יוון. יום ראשון הקרוב, 3 ביולי, הוא תאריך היעד שהציב האיחוד
האירופי לפרלמנט היווני לאשר את כל חוקי הצנע, ושרי האוצר של גוש האירו יערכו פגישה שלא מן המניין בתאריך זה. בין 15 ביולי ל-20 באוגוסט תחל יוון להחזיר חובות בסך של כ-13 מיליארד אירו באגרות חוב ממשלתיות.
גם בסתיו, אחרי שיוון תעבור את הטלטלה הנוכחית, צפויה המדינה להתמודד עם אי-שקט. ראש הממשלה, ג'ורג' פפנדראו, הכריז כי ייערך משאל על שינויים אלקטורליים ופוליטיים במדינה, לרבות האחריות של השרים. משאל שכזה עשוי להיות מבחן מעשי לתמיכה בממשלה ובצעדי הצנע.