שתף קטע נבחר

 

גל מחכה לטיפול סיעודי: "כל אחד מגלגל אחריות"

גל אסולין, בן 17 המוגדר כצמח לאחר שנפל מגג, מאושפז כבר כמעט שלושה שבועות בבית החולים רמב"ם בחיפה - בגלל שאין מקום פנוי במוסד סיעודי. "הוא בסכנת חיים", טוענים בני משפחתו. בית החולים: יש עשרות מקרים דומים

כבר קרוב לשלושה שבועות שגל אסולין, בן 17 המוגדר צמח וזקוק לטיפול סיעודי מורכב, מאושפז במחלקה הפנימית בבית החולים רמב"ם בחיפה - רק בגלל שלא נמצא בשבילו מקום במוסד המתאים עבורו. "הוא פשוט נמצא בסכנת חיים", טוענים בני משפחתו.

 

לפני שנה, ב-14 ביוני 2010, עלה גל עם חבריו לגג בית הספר "ויצמן" בקריית מוצקין. לאחר זמן מה הוא נמצא מוטל על הקרקע כשהוא מחוסר הכרה, ומאז לא שב להכרתו. "הוא מוגדר צמח, מצב וגיטטיבי", מספרת אמו, רוזה, המטפלת בו מדי יום. "הוא לא מגיב וזקוק לסיעוד מלא".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי תקופת אשפוז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים לילדים מאייר ברמב"ם, הועבר גל לבית החולים השיקומי בית לוינשטיין. בחודש שעבר נמסר לבני המשפחה כי ייאלצו למצוא לנער מקום אחר, מכיוון שלא ניתן לקדמו עוד.

 

בני המשפחה פנו לקופת חולים מכבי, בה הם מבוטחים, ואז התברר כי בישראל ישנם רק ארבעה מוסדות סיעודיים הראשיים לקלוט קטינים - ואף אחד מהם אינו נמצא בצפון. הקופה פנתה למשרד הבריאות, שבאופן חריג התיר למוסד "בית בלב", שנמצא בנשר, לקלוט את הנער. אבל למרבה הצער, במוסד לא נמצאה מיטה פנויה עבורו.

 

"ב-12 ביוני היינו אמורים לסיים בבית לוינשטיין", סיפרה האם רוזה, שכבר שנה מטפלת במסירות בבנה. "אלא שכבר ב-9 ביוני היינו ברמב"ם לניתוח ראש נוסף שגל עבר. כאשר הוא החלים מהניתוח, פשוט לא היה לנו לאן ללכת. בבית לוינשטיין לא מוכנים לקבל אותנו בחזרה, וב'בית בלב' אין מקום".


"למה זרקו אותנו?". גל אסולין בבית החולים (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"ציפיתי שאחרי הניתוח נוכל לחזור לבית לוינשטיין, עד שיימצא לו מקום חלופי", הוסיפה האם, "אבל יש גורמים שפשוט נוח להם יותר לזרוק אותו לבית חולים. אומרים לנו שאין מקום חלופי, ושנישאר פה עד שיהיה. אם היינו נשארים בבית לוינשטיין, היינו יכולים להיות שם עד שיתפנה מקום, ואף אחד לא היה זורק אותנו לרחוב".

 

"כבר במאי ידענו שאין כרגע מקום במוסד בנשר, ואני תוהה מדוע בכל זאת זרקו אותנו ממקום סיעודי, למקום שאינו סיעודי, כמו המחלקה פה", אמרה רוזה, "ניצלו את המצב שעזבנו את בית לוינשטיין לצורך הטיפול הכירורגי, ולא אפשרו לנו לחזור לשם".

 

בלית ברירה אושפז גל, הסובל נוסף לכל מחיידק זיהומי, במחלקה פנימית בבית החולים רמב"ם. אמו אומרת כי היא מבינה את מגבלות כוח האדם ומצוקת המחלקה, ואין לה טענות כלפי בית החולים - אלא שהמחלקה לא מותאמת לצרכים שלו או לצרכי ההורים, שמטפלים בו.

 

"גל לא יכול לדבר ולומר מה הוא מרגיש", הסבירה האם, "אנחנו צריכים להיות לידו 24 שעות, ופה אין אפשרות. אפילו מיטה להורים, כמו שיש במחלקת ילדים, אין במחלקה הזו. הרבה פעמים כשאני מגיעה בבוקר אני מוצאת אותו זרוק במיטה, מלא בהפרשות. הטיטול שלו מלא, אף אחד לא מחליף לו. חסר להם כוח אדם, אני מבינה את זה, אבל אם אני הייתי לידו הייתי דואגת לזה, מזעיקה מישהו לסייע לי, כמו שאני עושה כשאני מגיעה".


"חשוף לזיהומים וסובל מפצעי לחץ" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לדברי עורכת הדין המלווה את המשפחה, מורן נירשברג ממשרדו של אייל בן ישי, "ברור שהמחלקה פה לא ערוכה לטפל בילדים שהם במצב סיעודי מורכב, וכל אחד מגלגל את האחריות לאחר. היום הוא פשוט נמצא בסכנת חיים. הוא חשוף לזיהומים, סובל מפצעי לחץ. זה לא מצב שהוא יכול להמשיך ולהיות בו, ופתרונות פשוט אין. ביקשנו גם להחזיר אותו בינתיים לבית לוינשטיין, אבל לא קיבלנו תשובה".

 

סגן מנהל בית החולים רמב"ם, ד"ר מיקי הלברטל, אמר ל-ynet כי הבעיה של חולים הממתינים למקום במוסדות שיקומיים וסיעודיים מוכרת. "אני יכול להעריך שיש כיום בין 20 ל-30 חולים שבית החולים סיים את

הטיפול הרפואי בהם. אנחנו מודיעים על כך למבטחים (קופות החולים - א.ר) והם אלה שצריכים לדאוג לטיפול המשכי, והם מתקשים בזה".

 

"חלק מהבעיות שהן עומדים בפניהן, הן בעיות אובייקטיביות", ציין ד"ר הלברטל, "כמות המיטות באשפוזי המשך בצפון הארץ מאוד נמוכה. כשמדובר באשפוזים כרוניים, ממושכים, נכון למצוא להם את הפיתרון באזור הצפון ולא לשלוח אותם דרומה".

 

ד"ר הלברטל אמר כי המצב יוצר עומס קיצוני על בית החולים, בעיקר במחלקות הפנימיות. "יש לנו פה קבוצה של חולים, שלא אמורים להישאר בבית החולים והמערכת לא מצליחה למצוא להן פיתרון. אנחנו לא יכולים לזרוק אותם לרחוב, הם תופסים לנו מיטה, שחולים אחרים מחכים לה במיון, ואלה חולים שזקוקים לטיפול מורכב. למרות הכל, אנחנו מנסים לתת להם את הטיפול הטוב ביותר".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "למטופל נמצא מקום בתיאום המשפחה ועל דעת הגורמים המעורבים, אך בשל מצבו הרפואי לא ניתן בשלב זה להעבירו למוסד". בהתייחס למצוקת האשפוז במוסדות סיעודיים בצפון, דבר הגורם לעומסים בבתי החולים, טענו בתחילה במשרד הבריאות כי אינם מכירים את התופעה. בירור חוזר בבית החולים רמב"ם, העלה כי בבית החולים יש כעת 29 חולים הממתינים לשיבוץ במוסדות. בבית החולים "כרמל" בחיפה מאושפזים כעת 12 חולים נוספים שממתינים להעברה למוסדות סיעודיים. עד לרגע זה לא התקבלה תגובת משרד הבריאות בנוגע לטענות אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גל אסולין. "לא היה לאן ללכת"
צילום: אבישג שאר ישוב
"לא זורקים לרחוב". בית החולים רמב"ם
צילום: גיל נחושתן
מומלצים