מה מניע אותנו בקריירה? שמעון פרס כמשל
כאשר אנו באים לבדוק את מידת המוטיבציה בהתנהלותנו בחיינו האישיים, בקריירה ובמעגל החיים הכוללני שלנו, חשוב להבין שלמוטיבציה שלנו יש יכולת השפעה משמעותית על הצלחתנו. המוטיבציה שלנו להשיג דבר מה תביא אותנו לגייס רגשות של התלהבות ואמון ביכולתנו להשיג את המטרה שהצבנו
משפט מעניין ששמעתי אומר - "המנצחים לא פורשים, הפורשים לא מנצחים". משפט זה מגלם בתוכו את תמצית ההנעה שיש לאדם כדי לממש את המטרה שהציב לעצמו. המילה מוטיבציה מקורה מלטינית- המילה MOVERE, פירושה לנוע.
הנעה, הידועה גם כמוטיבציה, היא מכלול התהליכים אשר מעוררים, מכוונים ומשמרים את ההתנהגות האנושית לעבר מטרה מסוימת. מניעים יכולים להיות גורמים חברתיים, ביולוגיים ופסיכולוגיים הדוחפים לביצועה של פעילות מסוימת, מרצון או שלא מרצון (ויקיפדיה).
ההנעה אינה עומדת בפני עצמה - כשמה כן היא, כדי לנוע היא חייבת שיניעו אותה דרך פעולה. כלומר, אין הנעה ללא פעולה - השניים משלימים זה את זה.
כאשר אנו באים לבדוק את מידת המוטיבציה בהתנהלותנו בחיינו האישיים, בקריירה ובמעגל החיים הכוללני שלנו, חשוב להבין שלמוטיבציה שלנו יש יכולת השפעה משמעותית על הצלחתנו. המוטיבציה שלנו להשיג דבר מה תביא אותנו לגייס רגשות של התלהבות ואמון ביכולתנו להשיג את המטרה שהצבנו.
המוטיבציה גם מביאה אותנו להתנגד לדחף לפרוש או לוותר, ולהתמודד עם הדרך ועם המכשולים שעשויים לצוץ מול עינינו.
חישבו על דוגמה בולטת שכולנו מכירים - נשיא המדינה, שמעון פרס. כמה פעמים איש מיוחד זה חווה מפולות, כשלים, השמצות, עצות "ידידותיות" לפרוש מכל חורשי הטוב שלצידו, אך הוא לא פרש. בסופו של תהליך, הוא גר היום בבית הנשיא וכל המלעיזים מילאו פיהם מים.
מהו המנוע הפנימי?
כאשר מטרה היא אכן חשובה לנו, אנו היחידים שחשוב שנבין אכן לעומק, מהו ה"למה" שלנו. מה המנוע הפנימי שלנו להשגת המטרה? ייתכן שלמתבוננים מבחוץ התהליך שאנו עושים ייראה מוזר, כפייתי, מיותר, רדוף הישגיות וכיוב'.
החשוב הוא שאנו אכן נבין למה אנו מתכווננים על המטרה שסימנו ולמה חשוב לנו להשיג אותה. כאשר תדעו מהו ה"למה" שלכם, ה"איך" יהיה הרבה יותר קל.
המוטיבציה שתינסך בכם כאשר תבינו מדוע אתם עושים את מה שאתם עושים, תהיה הרבה יותר משמעותית, מאשר אדם שעושה את אשר הוא עושה ואינו מבין מדוע, או מרגיש חסר תכלית. המוטיבציה עוזרת לנו להתמודד עם פחדים, חששות, חשיבה שלילית ומכשולים שונים שצצים.מוטיבציה ניתן להעיר, גם אם נדמה לנו שכבר אין סיכוי ושאנו "מקרה אבוד".
לעיתים, במהלך החיים, אנשים בוחרים בחירות שנראות נכונות לתקופה מסוימת, אך בהסתכלות אחורה הם מאמינים שטעו . הם מרגישים מרוקנים מאנרגיות חיוניות, חסרי חיים במידה זו או אחרת, עייפים פיזית ונפשית וכל החלטה שעושים נדמית כלא נכונה.
חשוב להבין שניתן לצמוח גם ממצב כזה וישנם כלים שיכולים לעזור לנו כדי לגייס מוטיבציה ולהעיר את הענק שישן שנת חורף עמוקה.
להלן מספר כלים שכדאי לגייס כדי להעיר את המוטיבציה וההנעה
1. מוטיבציה נוטה להישחק בעקבות תחושות של כישלון שחווינו בדרך. הבינו שאם לא נלמד להיכשל, אזי ניכשל בלימוד- חשוב להבין שכישלון הוא טבעי, סביר וכדאי שנפגוש כישלונות במהלך הדרך, כדי שנלמד מהם מה עובד ומה פחות עובד. כדאי לשלם שכר לימוד כשאתם "מתחילים" ולא כשאתם כבר בעלי עמדה בכירה.2. כאשר יש משבר/כישלון- שאלו את עצמכם – א. למה זה התרחש? ב. כיצד נוכל למנוע שהמקרה יחזור? ג. אם יחזור, כיצד אתמודד בפעם הבאה?
3. הכניסו את המילה "אני יכול" לאוצר המילים היומיומי. השתדלו להאזין למילים בהם אתם משתמשים ודעו שמילים כגון- "אני אשתדל", "אני מקווה", "יכול להיות"- אינן מילים של עשייה, כי אם של בריחה מעשייה.
4. עשייה מביאה עשייה, התחילו בקטן ולאט לאט הדברים מתגלגלים ותופסים תאוצה משל עצמם.
5. השתמשו במילה "מאתגר" במקום - קשה, אי אפשר, איני יכול. המילה מאתגר מעלה חיוך, היא מילה של עשייה, לעומת המילים האחרות שיוצרות תחושת חוסר מסוגלות ונשענות על פחד.
6. השקע בידע שלך ובפיתוח עצמי- פיזי ומנטלי. התייחס לעצמך כפי שאמר בנג'מין פרנקלין - "אם אדם מרוקן את ארנקו לתוך ראשו, איש לא יוכל לקחת זאת ממנו".
7. זכרו שאחד מההישגים הבולטים של אדם הינו ההשתדלות המתמדת להתעלות מעל עצמו. הישג דורש מאמץ, הישג דורש הנעה ופעולה. הבינו שהדברים לא בהכרח משתנים בין לילה, אך פעולות קטנות ונכונות , בהתמדה, יביאו ניסים לתוך חייכם.
הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל