המלצה לשרים: טקס נפרד לכבאים ביום הזיכרון
פרופ' אסא כשר ואיתן הבר ממליצים לוועדה שמינה נתניהו לבחינת הנצחתם של הכבאים, לקבוע בתי עלמין ממלכתיים עם חלקות נפרדות לאנשי ארגוני ההצלה ולחיילי צה"ל. עוד המליצו: לכונן מערכת של עיטורים לא-צבאיים לארגוני ההצלה והביטחון
ועדת השרים שמינה נתניהו כדי לבחון את אופן הנצחת הכבאים שנהרגים במסגרת מילוי תפקידם, תדון בשבוע הבא בשורה של המלצות שהעבירו לה פרופ' אסא כשר ואיתן הבר, שמהם ביקשו השרים לבחון את הסוגייה. מהדו"ח שהגישו השניים לשרים, ושעותק ממנו הגיע היום (ה') לידי ynet, עולה כי הם ממליצים לקיים טקס ממלכתי נפרד לכבאים ולחללים מארגונים נוספים ביום הזיכרון, לקבוע בתי עלמין ממלכתיים שבהם יוקדשו להם חלקות ולכונן על פי חוק מערכת עיטורים לא-צבאיים.
נתניהו מינה את ועדת השרים בעקבות ההמולה שקמה לקראת יום הזיכרון האחרון, על רקע העובדה שהכבאים שנהרגו באסון הכרמל - אורי סמנדייב, דני חייט והנער אלעד ריבן - לא הוכרו כחללי מערכות ישראל. נתניהו הביע תמיכה בהכרה בכבאים כחללים, וביקש מהוועדה למצוא דרך להכיר בהם. שר הפנים, אלי ישי, תמך במהלך, ושר הביטחון, אהוד ברק, התנגד לו.
במערכת הביטחון חששו כי אם שלושת הכבאים יוכרו כחללים, הדבר יפתח פתח לקרוביו של כל גורם שמעורב בפעילות למען המדינה ונהרג לדרוש הכרה בו כחלל. גורמים במערכת הביטחון אמרו אז כי יש לבחון את הנושא לעומק, ולא להיחפז בשל שיקולים פוליטיים צרים של שרים שמנסים להוריד מעצמם את הלחץ הציבורי, רמז לישי שספג ביקורת נוקבת על רקע האסון בכרמל.
בתי עלמין ממלכתיים, חלקות לארגוני ההצלה
בוועדת השרים שהקים נתניהו חברים שר המשפטים יעקב נאמן, שר הפנים אלי ישי, השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' והשר הממונה על העורף מתן וילנאי. ההמלצות שהגישו כשר - מנסח הקוד האתי של צה"ל - והבר לוועדה נוגעות להוקרת אנשי גופים ממלכתיים - ובכלל זאת הכבאים - שייעודיהם העיקריים או לפחות אחד מייעודיהם העיקריים מחייב פעילות הכרוכה בסכנה, ושפעילותם מתקיימת במתכונת טוטאלית, המאפשרת חריגה משמעותית משגרת הפעילות.
כשר והבר ממליצים לקיים מערכות מקבילות של דרכי הוקרה, שכל אחת מהן תחול על כל אחד מן הארגונים. דרכי ההוקרה, כך המליצו, יהיו נבדלות ולא משותפות לכל הארגונים, כדי לכבד בנפרד את המסורת של כל אחד מהם.
השניים ממליצים לוועדה לכונן מערכת של בתי עלמין ממלכתיים, שתכלול את בתי העלמין הצבאיים וחלקות קבורה לאנשי הארגונים האחרים. הממונים מטעמה קובעים כי ההפרדה בין חלקות הקבורה תכבד את המסורת הארוכה של צה"ל, ותאפשר לכונן חלקות מיוחדות לארגוני הביטחון וההצלה השונים, לא כחלק מבית עלמין צבאי אלא כחלק מבית עלמין ממלכתי, בסמוך לבית עלמין צבאי. הם מציינים כי מצב דומה קיים במדינות שונות, כמו למשל בריטניה.
כשר והבר ממליצים שביום הזיכרון יתקיים טקס ממלכתי נפרד לארגוני ההצלה, שייערך בשעה 15:00. הם המליצו לקיים טקס רק בהר הרצל ובבתי העלמין שבהם יש חלקות נפרדות לאנשי ארגוני ההצלה או באנדרטות מרכזיות של הארגונים. הם ממליצים לקיים את הטקס הממלכתי במתכונת דומה לשני הטקסים הממלכתיים האחרים של יום הזיכרון, בהשתתפות נציגי הממשלה וראשי הארגונים.
להרחיב בחקיקה את מערכת העיטורים
הם קבעו כי "אין מקום ליום זיכרון נפרד. שום יום זיכרון חלופי לא יוכל לזכות במעמד הנדרש מיום ההוקרה הממלכתית לאנשי ארגוני ההצלה. הניסיון מלמד כי ניתן לקיים טקס מכובד שעתיים לאחר הטקס הקודם. אין מקום להרבות בטקסים. ראוי לערוך טקס מרכזי בהר הרצל ובמקומות נוספים, רק במקום שיש לו משמעות ציבורית עצמאית ומרכזית, וראוי להקפיד על האופי הממלכתי המכובד, הכרוך בהשתתפות נציגי הממשלה ונציגי הארגונים".
ליד האנדרטה להרוגים. "אין מקום ללא זיכרון נפרד" (צילום: ליאור סוסנה)
בנושא עיטורים וצל"שים ממליצים השניים להרחיב בחקיקה את מערכת העיטורים ולכונן מערכת של עיטורים לא-צבאיים לאנשי הארגונים העוסקים בהצלה ובביטחון ולאזרחים אחרים. כשר קבע כי המערכות הפנימיות של ההוקרה אינן שקולות במעמדן למערכת
העיטורים הצבאית שנקבעה בחוק. הוא הסביר שבעניין זה ניתן ללמוד מבריטניה, שם יש הפרדה בין אנשי צבא לבין מי שאינם אנשי צבא.
בהמלצות לטווח ארוך במסמך נכתב כי "מומלץ להקים ועדת שרים או ועדה ציבורית לכינון תפיסה ממלכתית כוללת בסוגיות השונות בתחום הזיכרון וההצלה. עד היום העיסוק בסוגיות השונות היה מזדמן ולא שיטתי, החלטות מעשיות בעלות משמעויות לטווחים ארוכים התקבלו על בסיס שיקולי זמן ומקום, ולא על יסוד תפיסה כוללת לדורות כראוי למדינת ישראל. עקב כך המדינה נטעה עצים ושיחים רבים פה ושם במקום שתיטע יער מסודר".
Read this article in English