שתף קטע נבחר

 

"ארה"ב בעד מפת דרכים: אסד יוביל לדמוקרטיה"

גורמי אופוזיציה בדמשק טוענים כי ארה"ב לוחצת לאימוץ תוכנית שתכונן דמוקרטיה בסוריה, ותשמור את הנשיא המכהן בשלטון. האמריקנים מכחישים, ומתנגדי המשטר מוחים: "איך מחזקים את הלגיטימיות של אסד, כשאנשים ברחוב דורשים את הדחתו?"

ארצות הברית מקדמת תוכנית שתשים קץ למהומות בסוריה ותשמור על אסד בשלטון? כך טוענים גורמי אופוזיציה, שנחשפו לתוכנית בוועידה שקיימו ביום שני בדמשק, לראשונה מאז החלה ההתקוממות העממית במדינה. לפי "מפת הדרכים", שפרטיה פורסמו בעיתון "גרדיאן" הבריטי, הנשיא בשאר אסד ינהיג מעבר למשטר דמוקרטי, חרף דרישת המפגינים להדיחו.

 

על מסמך הטיוטה שהופץ בקרב המשתתפים בוועידה, חתומים גורמים בכירים באופוזיציה, והוא מעורר עתה מחלוקת קשה בקרב מתנגדי המשטר. התוכנית קוראת, בין היתר, להקים בהקדם אסיפה לאומית שתשמש ממשלת מעבר סורית. במועצה ישבו 100 נציגים - 30 מתוכם חברי המפלגות השונות, ו-70 ימונו על-ידי הנשיא תוך התייעצות עם האופוזיציה.

 

נאומו האחרון של אסד. יקים ממשלת מעבר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד דורש המסמך פיקוח צמוד יותר על כוחות הביטחון והמפלגות הפוליטיות, ופירוק ה"שביחה", הכנופיות שפועלות לפי דיווחים בשירות השלטון. כמו כן, במסגרת הרפורמה תובטח זכותם של האזרחים להפגנה וכלי התקשורת יזכו בחירות רבה יותר.

 

כמו כן, הגופים והארגונים "שלא נענו למחאה הלגיטימית של העם", לשון המסמך, יידרשו לפרסם התנצלות ברורה וכנה, ליטול אחריות מלאה על שהתרחש, ולפצות את משפחות הנפגעים בעימותים. באופוזיציה מעריכים כי 1,500 מפגינים נהרגו מאז החלו המהומות במרס, ולפי הממשלה, ישנם עוד כ-500 הרוגים מקרב כוחות הביטחון.

 

באופוזיציה טוענים כי ארצות הברית קוראת לדון במסמך ולאמצו, אך היא מכחישה כל הפעלת לחץ מצדה. "אנחנו מעודדים דיאלוג בין האופוזיציה לממשל, אבל אנחנו לא מקדמים דבר", הדגיש דובר מחלקת המדינה האמריקנית. "אנחנו רוצים לראות סוריה דמוקרטית, אבל זה נתון בידי האזרחים".

 

ארה"ב לא דורשת הדחת אסד, המפגינים כן

חלק מהצעדים המפורטים במסמך כבר הוזכרו בתקשורת על-ידי אסד, והזינו את השמועות כי הוא מתכוון לחולל שינויים, לפחות חלקיים, בממשלה. על טיוטת "מפת הדרכים" הנוכחית חתומים לואיי חוסיין ומען עבד א-סלאם, אנשי רוח ופעילים פוליטיים, שעמדו גם בראש ועידת האופוזיציה ביום שני. לדברי דיפלומטים, השניים נפגשו עם סגן הנשיא, פארוק אל-שרע, לפני נאומו האחרון

של אסד וככל הנראה דנו עמו בנושא.

 

אולם גורמי אופוזיציה אחרים מביעים התנגדות עזה ליוזמה – בעיקר על רקע העובדה כי תאפשר לנשיא להישאר בשלטון. "הם מבקשים מאסד שינהיג את המעבר וזה לא מקובל על מפגינים", אמר רדואן זיאדה, מנהיג גולה. לטענתו, האסטרטגיה לא תעבוד: "זה מאוחר מדי".

 

בניגוד להצהרות האמריקניות שקראו לשליט לוב, מועמר קדאפי, לעזוב את השלטון, במקרה של סוריה לא נשמעו אמירות דומות מצד גורמים רמי דרג. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה כי

אסד מפסיד את הלגיטימיות שלו והינו בר תחליף, אך ארצות הברית לא קראה בגלוי להדחתו. "תהיה זו טעות גדולה אם האמריקנים ינסו להשפיע על היוזמה הזו, ואם האופוזיציה תאפשר להם לעשות זאת", הוסיף גורם בכיר בסוריה, "הייתי מייעץ להם להרחיק את עצמם מארצות הברית".

 

חשש נוסף בקרב מתנגדי המשטר הוא שהתוכנית היא רק עוד כלי בידי אסד שנועד להרוויח זמן. "כל מה שהתוכנית תעשה זה לאפשר למשטר להישאר על כנו", הזהיר אחד מגורמי האופוזיציה. "זהו המינימום הדרוש כדי לשמור על המערב מרוצה. המשטר רוצה לכונן אופוזיציה רשמית ולדחוק לשוליים את יתר המתנגדים. זה יחזק את הלגיטימיות של אסד, אבל איך ניתן לעשות זאת כשישנם מיליון איש ברחובות הדורשים את הדחתו?".

 

Read this article in Enlgish

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. יידרש לפרסם התנצלות
צילום: AFP PHOTO/SYRIAN TV
הפגנת תמיכה באסד. "מאוחר מדי"
צילום: AP
קלינטון. "זה בידי האזרחים"
צילום: AP
מומלצים