שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

הקופה אמריקה שוב איתנו: 95 שנה של כדורגל

מי שיאנית הזכיות? כמה השתתפו בטורניר הראשון? איזו נבחרת כבשה 12 שערים במשחק אחד? ומי השוותה בתוספת הזמן וזכתה בגביע? רגע לפני שריקת הפתיחה, ירון דרוקמן נבר בארכיון

טורניר הכדורגל הבינלאומי הוותיק ביותר בעולם יוצא הלילה (שבת) לדרך בפעם ה-43. לקראת הטורניר של 10 הנבחרות מדרום אמריקה ושתי נבחרות ממרכז וצפון היבשת קבלו את ההיסטוריה של הטורניר.

 

 

הטורניר הראשון נערך בשנת 1916. ארבע נבחרות בלבד - ארגנטינה, אורוגוואי, ברזיל וצ'ילה השתתפו בטורניר שהתקיים בבואנוס איירס. במשחק הפתיחה, ב-2 ביולי, גברה אורוגוואי על צ'ילה 0:4. בהמשך גם ארגנטינה לא התקשתה מול הצ'יליאנים וניצחה במשחק 1:6.


איכזבה בבכורה, זכתה בטורניר האחרון. ברזיל (צילום: AFP)

 

ברזיל די איכזבה בטורניר הבכורה וסיימה אותה עם שתי תוצאות תיקו והפסד. במשחק האחרון בטורניר, שנערך בשיטת ליגה, נפרדו אורוגוואי

 וארגנטינה בתיקו ללא שערים. אבל, כיוון שאורוגוואי היתה היחידה שניצחה את ברזיל, הניפו שחקניה את הגביע.

 

שנה לאחר מכן שוב נערך האירוע - שנקרא אז אליפות דרום-אמריקה למדינות - ושוב השתתפו בו אותן ארבע נבחרות. אורוגוואי אירחה את הטורניר וזכתה בגביע שני ברציפות. ברזיל, שהפסידה לארגנטינה ואורוגוואי, סוף כל סוף ניצחה במשחק האחרון בטורניר מול צ'ילה.


הצטרפה ב-1921 לאירוע הגדול. פראגוואי (צילום: AP)

 

ב-1919 אירחה ברזיל את הטורניר המרובע. אחרי שברזיל ואורוגוואי סיימו את הטורניר עם חמש נקודות כל אחת (לברזיל היה הפרש שערים עדיף בהרבה) - התקיים בריו דה ז'נירו משחק מכריע בו הבקיעה ברזיל בדקה ה-122 בהארכה והניפה גביע ראשון. במשחק עצמו היו שתי הארכות של 30 דקות כל-אחת ובסך הכל נמשך המשחק 150 דקות - הארוך ביותר בתולדות הטורניר.

 

שנה לאחר מכן החזירה לעצמה אורוגוואי את הגביע, בטורניר שהיא אירחה. ב-1921 הצטרפה נבחרת חדשה לטורניר - פרוגוואי. ההתחלה של הנבחרת היתה טובה והיא גברה 1:2 במשחקה הראשון על אורוגוואי. צ'ילה לא הגיע למשחקים, בשל בעיות פנים ארציות. בטורניר המרובע לא התקשתה ארגנטינה לרשום תואר נוסף.


בטיסטוטה חגג ב-91 ו-93 עם הגביע (צילום: גטי אימג'ס)

 

ב-1922 נרשם "פיצוץ" ראשון במשחק. כל שחקני נבחרת פרוגוואי נטשו את המגרש, לאחר שהשופט הברזילאי שרק על בעיטת עונשין מ-11 מטרים, לטובת ארגנטינה. ברזיל, אורוגוואי ופרוגוואי סיימו עם אותו מספר נקודות. אורוגוואי פרשה ובמשחק המכריע ניצחה ברזיל 0:3 את פרוגוואי.

 

ב-1924 ברזיל פרשה מהאליפות, לאחר שאת הטורניר שנערך שנה אחת קודם לכן היא סיימה עם שלושה הפסדים. שנה לאחר מכן השתתפו רק שלוש נבחרות בטורניר. ארגנטינה חגגה תואר נוסף בבית, לאחר שעברה את ברזיל ופרוגוואי. ב-1926 שוב ברזיל פרשה מהטורניר, אך מצד שני הצטרפה אליו לראשונה בוליביה - שסיימה אותו עם 0 נקודות ו-24 כדורים ברשת בארבעה משחקים.


והיו גם כמה דמויות מעניינות לאורך השנים. גאוקי ב-2004 (צילום: AP)

 

גם מהטורניר ב-1927 ברזיל פרשה יחד עם צ'ילה ופרוגוואי. מנגד, פרו הצטרפה לטורניר והמשחקים נערכו בבירה לימה. ברזיל גם לא הגיעה לטורניר ב-1929. הטורניר הבא נערך ב-1935, חמש שנים לאחר המונדיאל הראשון. שחקני ברזיל שוב נשארו בבית ואורוגוואי הניפה את הגביע, בטורניר בו השתתפו ארבע נבחרות. הטורניר עצמו שימש גם כמוקדמות אולימפיאדת ברלין.

 

ב-1937 נרשם מספר שיא של שש נבחרות בטורניר. ברזיל וארגנטינה סיימו עם מספר נקודות זהה ובמשחק הגמר ניצחה ארגנטינה בהארכה במגרש הביתי 0:2. ב-1939 פרו זכתה בגביע ראשון ואקוודור רשמה טורניר ראשון, שהסתיים בארבעה הפסדים. ברזיל וארגנטינה, אגב, לא השתתפו.


סורי הוא הקמע הנוכחי של המשחקים (צילום: AP)

 

ב-1942 ארגנטינה לא ריחמה על אקוודור והמשחק הסתיים בתוצאה האסטרונומית 0:12. אבל מי שהניפו את הגביע אז היו שחקני אורוגוואי, שגברו במשחק האחרון בטורניר על הארגנטינאים. שלוש שנים עברו ונבחרת חדשה הצטרפה - קולומביה. קבלת הפנים היתה תשיעייה מארגנטינה האלופה ושביעייה מאורוגוואי.

 

ב-1947 השתתפו שמונה נבחרות בטורניר, ממנו פרשה ברזיל. ארגנטינה לא התקשתה לזכות בעוד גביע. שנתיים עברו והטורניר נערך בברזיל, ומי לא באה? ארגנטינה. הברזילאים סיימו בשוויון נקודות עם פרוגוואי ובמשחק המכריע הם לא התקשו לנצח 0:7. ארבע שנים לאחר מכן סיימו שתי הנבחרות בשוויון ובמשחק ההכרעה גבר פרוגוואי 2:3 על ברזיל.


ואי אפשר לשכוח את בבטו (צילום: גטי אימג'ס)

 

עוד שנתיים עברו, ברזיל פרשה מהמשחקים בארגנטינה והמארחים זכו בנוער נוסף. שנה חלפה ושתי הנבחרות הגדולות של דרום אמריקה הגיעו לטורניר

 באורוגוואי, שם ראו את המארחים לא מתקשים בדרך לגביע. ב-1957 עוד "פיצוץ", הפעם במשחק בין אורוגוואי לצ'ילה. המשחק הופסק בדקה ה-43, לאחר שהקהל פרץ למגרש.

 

ב-1959 נערכו שני טורנירים. אחד בחודש מרס והשני בדצמבר. בטורניר השני ארבע קבוצות פרשו וברזיל שלחה קבוצה מהליגה הראשונה. התוצאה - עוד אליפות לאורוגוואי. בטורניר הבא, שנערך כעבור ארבע שנים, זכתה בפעם הראשונה בוליביה. ב-1967 נערכו לראשונה משחקי מוקדמות, בשיטת בית וחוץ, לפני הטורניר. במשחקים הופיעה לראשונה ונצואלה. ברזיל ופרו פרשו ואת הגביע הניפו שחקני אורוגוואי. למעשה זה היה הטורניר האחרון של אליפות דרום אמריקה.


או את אוהדת נבחרת ברזיל שבתמונה (צילום: AP)

 

ב-1975 שונה שם הטורניר לקופה אמריקה. גם השיטה שונתה. הנבחרות חולקו לשלושה בתים ובהן שלוש נבחרות כל אחת. הנבחרות שיחקו בבית ובחוץ. קולומביה, ברזיל ופרו סיימו את הבתים במקום הראשון ולשלב חצי הגמר הצטרפה אורוגוואי. אחרי משחקי בית וחוץ בחצי הגמר - עלו לגמר הטורניר שהחל בחודש יולי והסתיים בסוף אוקטובר פרו וקולומביה. קולומביה ניצחה במפגש הראשון ופרו בשני ושתי הנבחרות התייצבו למשחק שלישי ומכריע בוונצואלה. פרו היתה זו שהניפה את הגביע.

 

ארבע שנים לאחר מכן שוב שוחק הטורניר באותה שיטה. יותר משלושה חודשים עברו בין המשחק הראשון לגמר. פרוגוואי ניצחה באסונסיון במפגש הראשון את צ'ילה 0:3. שבוע לאחר מכן נפגשו שתי הנבחרות בסנטיאגו ואז ניצחו המקומיים 0:1. המשחק השלישי והמכריע, שהתקיים בארגנטינה, הסתיים ללא שערים גם לאחר ההארכה ופרוגוואי הוכרזה כאלופה בשל הפרש שערים. ב-1983 נערך הטורניר במתכונת זהה והפעם היתה זו אורוגוואי שגברה בגמר על ברזיל.


גם פרו זכתה בקופה אמריקה. כן, על אמת (צילום: AP)

 

ב-1987 שוב חזרו המשחקים לפורמט של טורניר במדינה אחת - הפעם בארגנטינה. תשע נבחרות חולקו לשלושה בתים ואורוגוואי העפילה אוטומטית לחצי הגמר - בדרך לעוד תואר, אחרי ניצחונות דחוקים על ארגנטינה בחצי הגמר ועל צ'ילה בגמר.

 

שנתיים חלפו ושוב הפורמט השתנה - הפעם לשני בתים בהן משחקות חמש קבוצות. שתי הראשונות מכל בית העפילו לשלב הגמר - בהן שיחקו ארבע הנבחרות בליגה של ארבע קבוצות וסיבוב אחד. ברזיל של רומאריו ובבטו סיימה במאזן מושלם בשלב זה והניפה את הגביע. ב-1991 שוחקו המשחקים באותה שיטה וארגנטינה זכתה בתואר.

 

ב-1993 גדל מספר המשתתפות בטורניר ל-12 נבחרות, כשמכסיקו וארצות הברית הוזמנו אליו, למרות שהן לא בדרום-אמריקה. מכסיקו הגיעה עד הגמר, שם נכנעה לגבריאל בטיסטוטה ונבחרת ארגנטינה 2:1. שנתיים לאחר מכן הוכרע הגמר בין אורוגוואי לברזיל לראשונה בבעיטות עונשין מ-11 מטרים. ברזיל החמיצה פנדל בודד ואורוגוואי חגגה בסיום. ב-1997 השתתפה לראשונה במשחקים קוסטה-ריקה. מי שהניפו את הגביע היו ברזיל ורונאלדו, שגברו בגמר על בוליביה.


והיו גם אכזבות בשנים האחרונות. בעיקר של ארגנטינה (צילום: AP)

 

ב-1999 היסטוריה בטורניר. נבחרת ראשונה שלא מיבשת אמריקה. לטורניר הוזמנה יפן, שהודחה בשלב המוקדם. ברזיל זכתה בעוד תואר. שנתיים לאחר מכן ארגנטינה לא השתתפה ולטורניר הוזמנה הונדורס, שסיימה במקום הרביעי המכובד. בגמר, בטורניר בו לא השתתפה ארגנטינה, זכתה קולומביה. הארגנטינאים בחרו שלא להגיע לקולומביה, בשל בעיות אבטחה.

 

ב-2004 נערך גמר דרמטי. ארגנטינה הובילה 1:2 לקראת הסיום, אלא שבתוספת הזמן אדריאנו השווה את התוצאה. בבעיטות עונשין מ-11 מטרים, היתה זו ברזיך שדייקה יותר. בטורניר האחרון, שנערך לפני ארבע שנים, ברזיל נפגשה שוב עם ארגנטינה בגמר, אך הפעם הבריזלאים לא התקשו וניצחו 0:3.

 

ארגנטינה ואורוגוואי מחזיקות בשיא התארים - 14 כל אחת. ברזיל זכתה בגביע שמונה פעמים, פרוגוואי פעמיים וכך פרו ואילו קולומביה ובוליביה הסתפקו בזכייה אחת. ונצואלה, צ'ילה ואקוודור לא זכו בגביע מעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גביע הקופה אמריקה
צילום: EPA
מומלצים