שתף קטע נבחר

צילום: דבר צה"ל

הספינה הוחזרה ליוון: "הקומנדו הסתער עלינו"

חגית בורר, ישראלית-אמריקנית שהיתה על הספינה שעשתה את דרכה לעזה ונעצרה על-ידי יוון, סיפרה ל-ynet כי לוחמי קומנדו חמושים השתלטו על הספינה. לאחר מו"מ עם הקברניט הפליגה הספינה למספנה צבאית. "זה היה די מפחיד. הם נראו מוכנים לקרב", היא שיחזרה

במשך כשלוש שעות עיכבו ספינות של משמר החופים היווני את הספינה האמריקנית "תעוזת התקווה", שיצאה ללא אישור מנמל באתונה לרצועת עזה. לאחר מכן הוחזרה אמש (יום ו') הספינה למספנה צבאית, אך הפעילים לא הורשו לרדת ממנה. הפעילים סיפרו גם, כי חיילי קומנדו יווניים השתלטו על הספינה, כשבידיהם כלי נשק שלופים.

 

סמוך לשעה 16:45 יצאה הספינה להפלגה. כעבור 25 דקות היא נעצרה על-ידי ספינה של משמר החופים של יוון. כשהפעילים בספינה האמריקנית עזבו את הנמל הם אמרו בהתלהבות: "אנחנו מפליגים. עזה, הנה אנחנו באים". נוסעי הספינה המתינו במתח כדי לגלות האם היוונים ינסו לעצור אותם ואכן, תוך זמן קצר שלוש ספינות יווניות הקיפו את הספינה האמריקנית.

 

חגית בורר, ישראלית-אמריקנית, שנמצאת על הספינה אמרה ל-ynet: "לא נותנים לנו לצאת. הם החזירו אותנו למספנה צבאית ונתו לעיתונאים לרדת. אני לא יודעת מה הם הולכים לעשות איתנו".

 

את ההשתלטות על הספינה, לא רחוק מחופי אתונה, תיארה בורר: "הם באו עם תתי מקלע. זה היה די מפחיד. הם נראו מוכנים לקרב. לוחמי הקומנדו נראו מפחידים. הם חבשו קסדות והפנים שלהם היו מכוסות". בשלב זה התנהל משא ומתן עם קברינט הספינה, שסירב לחזור לנמל המוצא. אך לאחר מסע שכנועים הוא הסכים לשוב ליוון: "הקפטן הסכים לחזור, אבל לא לאותו מקום. הוא אמר שאנחנו לא מרגישים בטוחים, לכן לקחו אותנו למספנה צבאית". היא אמרה, כי החשש הגדול של הפעילים הוא שתתבצע פעולת חבלה בספינה, כפי שאירע בספינות האחרות, לטענתם.


הספינה עוזבת את הנמל (צילום: רויטרס)

 

למרות ההפלגה הקצרה, 36 הפעילים שעל הספינה - הכוללים בין היתר גם את הטייס לשעבר יונתן שפירא, נחושים להגיע לרצועת עזה. "אנחנו נחושים להמשיך, אבל הממשלה היוונית נחושה לא לאפשר זאת. אוכלוסיית עזה ממתינה לנו זמן רב. אם המשט הזה לא יגיע, יגיע משט נוסף. חצי מיליון איש רצו להשתתף במשט לעזה", אמרה בורר. על הספינה היו גם, מלבד הפעילים, 11 עיתונאים - ביניהם של כלי תקשורת גדולים בארצות-הברית וחמישה אנשי צוות.

 

הפעילים בספינה האמריקנית קראו להפגין נגד יוון. במסר שנשלח מהספינה הם קראו לאמריקנים להפגין מול שגרירות יוון בוושינגטון. הפעילים כתבו: "אזרחים אמריקנים מוחזקים בידי ממשלת יוון", והם דורשים להפעיל לחץ על ממשלת יוון, כדי שזו תשחרר אותם או תאפשר להם להמשיך לרצועת עזה. לדברי הפעילים, הם מוחזקים במספנה הצבאית, כשגדר תיל מקיפה את הספינה. "הם מתייעצים מה לעשות איתנו", אמרה בורר.


פעילים שנשארו באתונה (צילום: רויטרס)

 

מידאה בינגמין, תושבת וושינגטון, הנמצאת גם היא על הספינה האמריקנית סיפרה: "משמר החופים עוגן לידינו. אוסרים עלינו לעזוב עדיין את הספינה. הם עורכים סידורים, כדי לחקור את ההפלגה. אנחנו מוקפים על-ידי אנשי משמר החופים ואנחנו למעשה בני-ערובה". היא אמרה שנעשתה פנייה לשגרירות האמריקנית באתונה ונציגה השגרירות אמורים להגיע לספינה.

 

משרד ההגנה האזרחית ביוון פרסם הודעה, עוד לפני שהמשט יצא: "בהמשך להחלטת השר לענייני הגנה אזרחית, יציאתן של ספינות מנמלי יוון תחת דגל יוון ודגלי מדינות זרות, אל האזור הימי של עזה, נאסרה היום. על פי הוראת מפקדת משמר החופים, ננקטו כל האמצעים כדי לאכוף את ההחלטה.

 

ביום חמישי, בטקס סיום קורס טיס, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו ליציאת המשט השני לעזה, והצהיר כי צה"ל ישמור על הגבולות. "מדינת ישראל ניצבת בפני אתגרים רבים", אמר. "יש ניסיונות בלתי פוסקים לערער על עצם קיומנו ועל שלמות גבולותינו.

 עם זאת, צה"ל ושאר כוחות הביטחון נענים לאתגר ומפתחים את יכולות ההגנה שלנו לגבהים ולטווחים שלא הכרנו".

 

ראש הממשלה אף הודה למנהיגים שונים בעולם, בהם ארצות הברית, אירופה, מזכ"ל האו"ם וראש ממשלת יוון, "שהתבטאו ופעלו נגד משט הפרובוקציה". הוא הבהיר כי "לעיתים אנו נדרשים לא רק להדוף את המתקפות הפיזיות, אלא גם להדוף את המתקפה על זכותנו להגן על עצמנו".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 01/07/2011 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפרדים מהספינה, שהוחזרה ליוון
צילום: רויטרס
מומלצים