משאל עם במרוקו: רוב עצום תמך בתיקוני החוקה
98.5% הביעו אמון בשינויים שהציע המלך מוחמד ה-6, לפיהם יחוזקו סמכויות הממשלה והפלרמנט. ואולם, תנועות המחאה במרוקו רחוקות מלהיות שבעות רצון. לטענתן, השינויים אינם משקפים את דרישת הציבור ואינם עונים על בעיותיו
יש רפורמה במרוקו, אך האם זו הרפורמה שהעם דרש? רוב עצום של 98.5% מתושבי מרוקו הצביע בעד השינויים החוקתיים שהציע המלך מוחמד ה-6 - כך עולה מספירת הקולות שהסתיימה הלילה (שבת). המשאל התקיים בעקבות הפגנות ההמונים שפרצו במדינה כחלק מהתקוממות העממית בעולם הערבי.
החוקה החדשה משאירה בידי המלך את המושכות בכל הנוגע לניהול ענייניה המדיניים, הצבאיים והדתיים של מרוקו, וכן מותירה בידיו את הזכות לפזר את הפרלמנט - אפילו שלא באופן חד-צדדי כפי שהתאפשר לו עד-כה. לעומת זאת, צומצמו סמכויותיו של המלך בכל הנוגע למינויים במערכת המשפטית והוגדלו סמכויות הממשלה והמחוקקים.
שר הפנים, טייב צ'רקאווי, מסר כי שיעור ההצבעה במשאל העם עמד על כ-73%, שינוי אדיר מהבחירות לפרלמנט ב-2007, אז ניצלו רק 37% מאזרחים את זכותם להצביע. "ההליך התקיים באווירה רגועה, דבר המוכיח את שיתוף הפועלה בין הציבור לשלטונות ואת שביעת הרצון מהתיקונים לחוקה", אמר צ'רקאווי. לדבריו, הצעירים - שהיוו מרכיב מרכזי בהפגנות למען הדמוקרטיה במרוקו - מהווים כ-30% מהמצביעים.
תוצאות משאל העם נתפסות כניצחון גדול למוחמד ה-6, וכמכה לתנועת ה-20 בפברואר ולתנועות נוספות שהובילו את המחאה העממית במדינה.
תנועות אלה קראו למצביעים להחרים את משאל העם בטענה שהשינויים המוצעים לא יהפכו את מרוקו למונרכיה פרלמנטית, שבה פעולות המלך נמצאות תחת פיקוח המחוקקים, ואינה נותנת מענה לבעיות האמיתיות של הציבור ובראשן הפערים הגדולים בחברה.
ארה"ב בירכה על משאל העם במרוקו והודיעה כי מדובר בצעד חשוב בדרך להפיכתה של המדינה הצפון-אפריקנית לדמוקרטית. "אנו סבורים שמשאל העם הזה אפשר לעם המרוקני להביע את עמדתו", אמר דובר מחלקת המדינה, מארק טונר. יצויין כי מאז עלה לשלטון ב-1999 נחשב מלך מרוקו, בן ה-47, לבן ברית חשוב של המערב במאבק בזרוע אל-קאעידה במערב אפריקה ובמאבק נגד גלי ההגירה מאפריקה לאיחוד האירופי.