שביתת הרופאים: "בתי חולים ייסגרו באמצע יולי"
צעדי המחאה של הרופאים הולכים ומחריפים. בתוכנית: עבודה "על פי הספר", העלולה להביא לסגירת מחלקות ומוסדות רפואיים. "יש לנו עוד הרבה כלים בארגז", הם מאיימים
"עובדים לפי הספר". 104 ימי שביתה חלפו מאז שהוכרז סכסוך עבודה על ידי הרופאים, וצעדי המחאה שלהם הולכים מחריפים: החל מאתמול (יום ו'), מצהירים הרופאים כי שורת צעדים קיצוניים במיוחד עלולים להביא לסגירת בתי חולים ומחלקות - כבר בעוד שבועיים.
מתחילת החודש החלו הרופאים במחלקות לעבוד "לפי הספר" ועל-פי התקינה הקיימת, דבר העלול לגרום להפחתה בהיקף הפעילות. רופאים מתמחים יעבדו לפי ההסכם הקיבוצי
משנת 2000 ולא יבצעו יותר מ-6 תורנויות בחודש. במקביל, רופאים מומחים לא יעשו תורנויות, דבר שישפיע על זמינותם במחלקות בשעות אחר הצהריים והלילה. במרפאות הקהילה של קופות החולים כללית ולאומית, לא יישארו רופאים לשעות עבודה נוספות, למעט הוצאת אישורים שונים.
"הצעדים מהווים החרפה משמעותית", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן: "אלו הצעדים הקשים ביותר. עם זאת, יש לנו עוד הרבה כלים בארגז הכלים של המאבק". לדברי אידלמן, במחצית הראשונה של החודש לא צפויים שינויים גדולים בפעילות המחלקות, אך בתוכניות התורנות החודשיות אפשר לראות שהחל מאמצע החודש אין רופאים שמשובצים לתורנות. בתי חולים עלולים להיסגר באמצע חודש יולי".
הרופאים מחזיקים גם בסקר התומך בצעדי המחאה שלהם. "יש לנו 77% תמיכה בקרב הציבור", אמר אידלמן. "לצערנו, התמיכה הזו לא מתורגמת לשינוי מדיניות של האוצר". לדבריו, "בסוף נגיע להסכם, גם אם זה יקח חודשים".
המו"מ מתחדש, האחיות ממשיכות במאבק
ביום חמישי, החליט בית הדין הארצי לעבודה לא להוציא צווי מניעה לרופאים השובתים, לאחר שההסתדרות הרפואית הסכימה על מספר הקלות, בהן פעילות סדירה של מרפאות החוץ וקבלת פניות חולים הזקוקים לטיפול מיידי על-ידי ועדות החריגים.
בתחילת השבוע, צפוי להתחדש המשא ומתן, כשנקודת המחלוקת העיקרית נוגעת לקיצור תורנויות הרופאים המתמחים. באופן יוצא דופן, הסכימו האוצר וההסתדרות הרפואית על קיצור במספר התורנויות, אלא שסגן שר
הבריאות, יעקב ליצמן, דרש גם לקצר את משך התורנויות ולהקצות לצורך כך תקני רופאים שהיו מיועדים למטרות אחרות. במשרד הבריאות מינו ועדה לנושא, שצפוייה להציג את מסקנותיה בימים הקרובים.
במקביל, ממשיכות גם האחיות בצעדי המחאה, במסגרתם מצומצם מספר המיטות במחלקות פנימיות שבהן לא נוספו תקנים, בניגוד לסיכום מראשית השנה. ליצמן הורה כבר להעביר את התקציב הדרוש לכך, אך צעדי המחאה יימשכו עד לקליטת האחיות החסרות בפועל ורק בבתי חולים בהם ההנהלות לא פעלו לאייש את התקנים הנוספים: שיבא, אסף הרופא, וולפסון, פוריה, נהריה, מאיר, סורוקה ובני-ציון.