שתף קטע נבחר
 

חוקרים בארה"ב: אין קשר בין הסלולרי לסרטן

הבלבול נמשך: פאנל מומחים של המכון האמריקני לסרטן הודיע כי אין עדויות מחקריות לכך שהטלפון הסלולרי מעלה את הסיכון לסרטן. ההודעה: שבועות ספורים לאחר הצהרת ארגון הבריאות העולמי על הטלפונים הסלולריים כמסרטנים אפשריים

שבועות ספורים לאחר שה-WHO (ארגון הבריאות העולמי) סיווג את הטלפונים הסלולריים כמסרטנים אפשריים, הודיע אתמול (ש') פאנל מומחים של המכון האמריקני לחקר הסרטן כי אין עדויות משכנעות לכך שקיים קשר בין סרטן לטלפון הסלולרי. למרות זאת הודה פאנל המומחים כי לא ניתן לשלול עדיין את ההשפעות לטווח הארוך כתוצאה מהשימוש בטלפונים סלולריים.

 

 

פאנל המומחים סקר את כלל המחקרים שנערכו על הקשר בין טלפון סלולרי לבין סרטן. לדברי המומחים עולה מהם כי לא נמצא סיכון מוגבר לגידולים מוחיים לתקופה של עד 20 שנה מתחילת השימוש בטלפונים הסלולריים בעולם. לדברי המומחים סיכום המחקרים לא הצליח להציג הסבר ביולוגי אפשרי לטענה כי טלפונים סלולריים עשויים לגרום לסרטן בבני אדם, שכן גם בעלי חיים שנחשפו לקרינה דומה הנפלטת מטלפונים סלולריים – לא נפגעו כלל.

 

עם זאת קבוצת המומחים, אותה הוביל הפרופ' אנתוני סוורגלואו, הסבירה כי לא ניתן להסיק לגבי העתיד מסקנות חד משמעיות. בדו"ח סיכמה הוועדה: "תוצאות המחקרים בבני אדם ובבעלי חיים ושכיחות הגידולים המוחיים מראים כי בתוך 10 עד 15 שנים לאחר השימוש הראשון בטלפונים סלולריים לא נמצא סיכון מוגבר לגידולים מוחיים במבוגרים. עם זאת, עדיין לא ניתן לשלול לחלוטין את ההשפעות לטווח הרחוק".

 

סיווג: סכנת גידולים סרטניים

יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. הטלפונים הסלולריים שולחים אותות לקולטנים באמצעות גלי רדיו. צורת שידור זו דומה לגלי רדיו FM ולמיקרוגלים. עם זאת, הקרינה המופצת באמצעות טלפונים סלולריים אינה גורמת ישירות לפגיעה בחומר התורשתי DNA, בניגוד לקרינת רנטגן או קרינה על סגולית מהשמש. ברמות גבוהות מאוד גלי הרדיו מטלפונים סלולריים יכולים לגרום לחימום רקמות הגוף, אולם לדעת מומחים חימום זה אינו גורם לפגיעה בתאים בבני אדם.

  

בחודש מאי סקר פאנל המומחים של ארגון הבריאות העולמי את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה 2B שפירושה "אפשרות קרצינוגנית לבני אדם", כלומר סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקטגוריה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.

 

מחקרים קודמים: אין קשר בין סרטן לסלולרי

יש לציין כי כבר בשנת 1990 נערך מחקר בריטי שקבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים, אלא שבשנים האחרונות פורסמו מספר חוות דעת שקבעו כי קיים חשש שהקרינה הסלולרית גורמת לסרטן ולפגיעה בתפקוד המוחי. מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים מדנמרק, שעקבו אחרי יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, הראה תוצאות דומות גם כן. המחקר גילה כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים.

 

מנגד למחקרים הללו עומד מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2007 וכלל זרוע ישראלית. המחקר מצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצא סיכוי הגדול ב-34% ללקות בגידולים של בלוטות הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש - כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טלפון סלולרי. מסרטן או לא?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים