אובמה והקול היהודי: הנשיא עובר להתקפה
מדיניותו של אובמה במזרח התיכון, שזכתה לביקורת רבה בקהילה היהודית לאורך כהונתו, תזכה כעת לשיפוץ תדמיתי על ידי צוות הקמפיין - שיתקיף את השמרנים. האם זה יעזור בקלפי?
המאבק על הקול היהודי בקלפיות. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, מתכנן לנקוט עמדה אקטיבית ותקיפה יותר נגד מבקריו לגבי יחסו לישראל, כך דיווח בסוף השבוע ה"וושינגטון פוסט". במקביל, גיבש הממשל צוות מיוחד של דמויות בכירות בקהילה היהודית בארצות הברית, שיהיה מוכן לספק מענה לביקורת באמצעי התקשורת במדינה.
מדיניותו של אובמה כלפי ישראל זכתה במהלך כהונתו לביקורת רבה מצד גורמים בקהילה היהודית. מאבקיו התכופים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כמו גם יחסו לעולם הערבי, הביאו עד מהרה לתחושה כי אובמה מעוניין להתעמת עם ישראל בנושאים הנוגעים לתהליך השלום ובכך לקרב את נציגי המידנות הערביות המתונות ולשנות את מאזן הכוחות האזורי.
בעקבות כך, היחסים בין הממשל האמריקני לשדולות היהודיות החזקות בוושינגטון הפכו מעט עכורים לאורך כהונתו של אובמה. כעת, על רקע הבחירות המתקרבות, הועלתה הסברה כי הנשיא האמריקני ינסה לזכות מחדש בקול היהודי הדמוקרטי. הדיווח ב"וושינגטון פוסט", עם זאת, מבהיר כי פני הממשל ערוכות גם למאבק.
אובמה במפגש עם מנהיגים יהודים בפולין (צילום: AP)
האסטרטגיה החדשה מתבססת על כך שהביקורת על אובמה זכתה לאחיזה בקרב המצביעים היהודים, ממנה לא ניתן כבר להתעלם. היא תכלול מאמרי דעה, מודעות וכן ניסיון להבלטת החלטות נשיאותיות שעברו, לטענת צוותו של אובמה, מתחת לרדאר התקשורתי. דמויות רבות בקהילה כבר שוחחו, על פי הפרסום, עם יועצו הבכיר של הנשיא, דיוויד אקסלרוד, וגיבשו דרכי פעולה להתמודדות עם הביקורת, שצפויה להפוך אינטנסיבית יותר ויותר עם התקדמות הקמפיין. בין היתר, הם צפויים להזכיר את חיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לארצות הברית בתקופת כהונתו של אובמה בבית הלבן.
על פי אלן סולו, יו"ר ועדת הנשיאים בארצות הברית לשעבר, "דמויות מוערכות יחליפו את הנציגים המוכרים של הקהילה וייתמכו בפעולות הממשל באופן שייצור תהודה רחבה מספיק בקרב יהודים מעורבים". "זכינו לתמיכה של
כמעט 80% בבחירות הקודמות", אמר אקסלרוד, שהביע חשש כי התנהלות פאסיבית ובטוחה בעצמה תוביל לירידה דרמטית באחוזי התמיכה. "עלינו להיות אגרסיביים כדי להצית מחדש את הלהט בקרב קהל היעד הזה".
על פי דיווחים שונים בכלי התקשורת בארצות הברית, בהם באתר "פוליטיקו", דמויות בכירות וכן תורמים יהודים הביעו ספק באשר ליעילות פעולותיו של אובמה במזרח התיכון. למרות זאת, סקר שנערך לאחרונה במדינה הבהיר כי רבים מהתושבים שהגדירו עצמם כאוהדי ישראל סבורים כי מדיניותו של אובמה באזור דווקא מאוזנת. לכך ניתן להוסיף את התחזית התמידית מצד מומחים ופרשנים, שצפו כי הקול היהודי ינטה לכיוון המפלגה הרפובליקנית עוד לפני הבחירות ב-2008.
ההבדל כעת, על פי צוותו של אובמה, הוא בכך שהביקורת הרבה ממנה סבל הנשיא זוכה לאוזן קשבת. גורמים שמרנים מקעקעים את הרקורד שלו ומצליחים ליצור חשש ממשי בקרב יועציו הפוליטיים של הנשיא. קריאתו של אובמה לחזרה לקווי 67' והימנעותו מהצהרה ברורה כי לא יסכים לניהול משא ומתן עם נציגי החמאס הוזכרו כשתי תפיסות שזכו לביקורת רבה במיוחד. כעת, מנסה אקסלרוד למזער נזקים ולהעמיד דברים על דיוקם, לפחות מבחינת אובמה. "הנשיא מאמין שאי אפשר לבקש משום מדינה לנהל משא ומתן עם ארגון טרור הנשבע להשמדתה. הוא לא יכול היה להיות ברור יותר בנושא זה", הדגיש.
Read this article in English