שתף קטע נבחר
 

מחר: נתניהו יציג את סופרטאנקר הנדל"ן בכנסת

לראשונה מאז אריאל שרון לפני תוכנית ההתנתקות, יפנה מחר ראש ממשלה לחברי הכנסת ויבקש מהם לאשר הצעת חוק בקריאה ראשונה. על פי התוכנית, ייפתח "נתיב מהיר" לאישור מזורז של תוכניות בנייה למגורים של 200 יחידות דיור ומעלה

השבוע תקדם הכנסת בהליך מהיר את הצעת החוק הממשלתית לפתיחת "נתיב מהיר" לאישור מזורז של תוכניות בנייה למגורים של 200 יחידות דיור ומעלה. התוכניות יאושרו ב"וועדות לדיור לאומי" (וד"לים) שיוקמו במחוזות זו כדי לעקוף את ההליכים הממושכים של ועדות התכנון המקומיות והמחוזיות. התכנית אושרה בממשלה בשל העלייה הקיצונית במחירי הדיור עקב הירידה בהתחלות הבניה וצמצום ההיצע לציבור.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שיציג אישית את הצעת החוק במליאת הכנסת מחר (ב'), בהופעה נדירה שקדמה לה רק הצגת חוק ההתנתקות לפני 10 שנים בידי ראש הממשלה דאז אריאל שרון. נתניהו יבקש את אישור החוק בקריאה ראשונה. לאחר מכן הוא יטופל בוועדה משותפת של ועדות הכלכלה והפנים בראשות יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שכבר קבע סדר יום דחוס לשבוע הבא כולל ישיבות ערב.

 

הצעת החוק כבר הונחה על שולחן הכנסת בראשית השבוע החולף, "לקידום מהיר ויעיל של תוכניות הבנייה למגורים" כאמור בדברי ההסבר, במקום ההליכים הקיימים הנמשכים לפחות 3 שנים. הממשלה מציינת בהסבר לחוק כי ההסדרים לצמצום לוחות הזמנים נקבעו "תוך שמירה על איכות התכנון ועל הוגנות ושקיפות ציבורית. כדי למנוע הטיות והפליות ההסדרים יחולו רק על תוכניות שתגיש המדינה לבנייה על אדמות מנהל מקרקעי ישראל".

 

הוועדות המיוחדות שיוקמו במחוזות יעסקו רק בתוכניות הנושאות המוגדרות למטרות "דיור לאומי למגורים", זה כינוי המותג, הכוללות 200 יחידות ומעלה, "תוך התייחסות לתמהיל וליחס בין דירות קטנות וגדולות, כדי לתת מענה למגוון צורכי המגורים. זאת כדי להבטיח את מלוא תשומת הלב והזמן של הוועדות וחבריהן אשר ייוחדו לטיפול בבעיית המחסור בתכנון זמין לבנייה למגורים".

 

מאבק מאחורי הקלעים

עוד מציינת הממשלה כי "הנתיב המהיר" יהיה "מסלול נוסף על המערכת הקיימת והוא לא יבוא על חשבון המשאבים שעומדים לרשותה לאישור תוכניות גם של בנייה למגורים". בפועל הסדרים אלה נכללים בהצעת חוק הרפורמה בתכנון הבנייה שמטופלת כעת בוועדת הפנים. החוק החדש מוצע כהוראת שעה שתטופל בכנסת בנפרד בשל מורכבות חוק הרפורמה והליכי החקיקה הממושכים שלו.

 

הממשלה מדגישה בדברי ההסבר כי בחוק שיוגש השבוע, "נשמרה ואף הורחבה הנגישות הציבורית למסמכים השונים של התוכניות לדיור לאומי ולהחלטות הוועדות לדיור לאומי וכן הורחבה אפשרות הגשת ההתנגדויות לתוכניות אלה". עיקרון זה נכנס להוראת השעה בעקבות הביקורת הציבורית הקשה שהוטחה בתוכנית הממשלה לאחר פרסומה, והחשש למחטפים שיפגעו באיכות הבניה והסביבה. ביקורת זו התחדשה בשבוע שעבר.

 

לפתיחת הליך החקיקה וקביעת המסגרת הפרלמנטרית לקידומה, קדם מאבק מאחורי הקלעים על הוועדה שתטפל בחוק. ראש הממשלה ביקש שיו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה-הכהן, יעמוד בראש הוועדה המשותפת. על כן הודיע היו"ר החדש של ועדת הפנים ח"כ אמנון כהן (ש"ס) כי מצדו החוק יכול להיות מטופל רק בוועדת הכלכלה, בלעדיו.

 

יו"ר הכנסת איים, לשכת רה"מ התערבה

בשלב זה התערב יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ודרש כי ח"כ כהן יעמוד בראש הוועדה. הוא הסתמך על חוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון, בין השאר כדי שלא תהיה סתירה בין חוק הוד"לים לחוק הרפורמה בתכנון הבנייה שח"כ כהן מקדם.

 

עוד נטען כי לדיונים בוועדת הכלכלה תידרש הכנסת לפצל את הצוות המקצועי שמסייע לוועדת הפנים בחוק הרפורמה. בינתיים ח"כ שאמה-הכהן כבר קבע את סדר היום לחוק הוד"לים.

 

ריבלין איים שיעכב את תחילת הקריאה ראשונה אם ח"כ כהן לא יעמוד בראש הוועדה. כאן התערבה לשכת ראש הממשלה ונקבע כי ח"כ שאמה-הכהן יוביל את החקיקה וכי ראש הממשלה הוא שיציג את החוק במליאת הכנסת למען שלום בית בקואליציה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים