משיקים לחיים: יינות חדשים על המדף
בחודשים האחרונים הושקו במקומותינו מספר רב של יינות ישראליים חדשים. רובם אדומים, חלקם לבנים ויין לבן אחד שהופק בעיקר מענבים אדומים. רשמי טעימה, המלצות קנייה וכל הפרטים שיעשו לכם קיץ נעים ורענן
יש איזו הנחה הגורסת שבמדינה חמה כמו שלנו לא כיף לשתות יינות אדומים בקיץ ואין כמו לבנים או רוזה לצינון האווירה והאויר, המהביל ממילא. לבנים ורוזה הם תמיד כיף גדול, אבל בהתחשב בעובדה שכל המסעדות, ברי היין והבתים שתתארחו בהם הקיץ ממוזגים לעילא, אין מקום לחלוקה דיכוטומית וגם אדומים טובים יתקבלו בברכה. בהחלט קיימים יינות אדומים שצינון קל יעשה להם רק טוב, אבל ממש אין סיבה לוותר על לגימתם כליל עד בוא החורף. וכן, כבר יצא לי להשתמש בשמפניירה כדי להנעים את הלגימה ולהעצים את החוויה.
יקבי רמת הגולן
יקבי רמת הגולן משיקים שלוש סירות חדשות וחוגגים את בציר 2007, שהוא אחד המוצלחים מבחינתם בשנים האחרונות. כל היינות נחלצו באותו הזמן והם החלו להילגם כשעה ומחצה לאחר החליצה, לפי הסדר שמתואר כאן.
ירדן סירה 2007 - הופק מענבי סירה שגדלו בכרמים הממוקמים בצפון ובמרכז רמת הגולן, בגבהים הנעים בין 600 ועד 900 מטר מעל פני הים.
באף קשת ניחוחות של פירות שחורים, שוקולד, מוקה ורקע ניחוחות קלייה ועישון, אפילו קפה. בפה גוף עגול ורך, טעם עשיר ולא כבד מדי וסיומת ארוכה, גם אם מעט מרירה. מתאים לבשרים צלויים בגריל, צוואר כבש ונתחים שצרבו במחבת כבדה. 149 שקלים.
ירדן סירה כרם מורדות אביטל 2007 - כרם מורדות אביטל הוא אותו כרם שכונה עד לא מזמן כרם אורטל וסיפק יינות מעולים ליקב הותיק. ברמת הגולן ביקשו לדייק עוד קצת מבחינה טיפוגרפית וכך העניקו לו את שמו. היין מיוצר כולו מענבי סירה הגדלים במדרון הדרומי של הר אביטל, על אדמות טוף ובזלת. הענבים מגיעים מחלקות שניטעו בשנים 1999 ו-2000. הכרם ממוקם בצפון רמת הגולן, בגובה של 920 מטר מעל פני הים והוא הכרם הקר ביותר של זן הסירה בגולן. היין יושן משך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי קטנות.
ארומות של דובדבנים בשלים, אניס ופלפל ירוק. טעם עשיר, גוף נוכח מאד, מרוכז ומאוזן וסיומת ארוכה. ילווה יופי תבשילי טלה או כבש, קדרות בקר ונתחים עסיסיים אחרים. 149 שקלים.
ירדן סירה כרם יונתן 2007 - מיוצר כולו מענבי סירה הגדלים בכרם יונתן, הממוקם בגובה של 650 מטר מעל פני הים. בחלקות הכרם הזה, אדמת הבזלת הינה עמוקה יחסית ודי סלעית, בעלת גוון אדמדם-חום. היין עבר יישון של 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי קטנות.
בטעימה גוף מלא מאד, בשרני ודחוס, עומק עצי וברקע ארומות של פטל שחור, עשן, אדמה ושזיפים שחורים לחים. יין מרוכז מאד, מחוספס ומעניין, שהיטיב להתפתח בכוס משך כל הארוחה. בן לוויה מושלם לכל חגיגה על פחמים אמיתיים שקדם לה ביקור אצל קצב בן קצב. יופי. 149 שקלים.
יקבי רמת הגולן - יונתן ומורדות אביטל (צילום: כפיר חרבי)
יקבי בנימינה - סדרת אבני החושן
סדרת אבני החושן היא הסדרה הגבוהה של היקב. מושם בה דגש רב על בציר קפדני מבין חלקות נבחרות, טכנולוגיה מתקדמת ויישון ארוך של הבקבוקים במרתפי היקב, עד יציאתם לשוק. שימו לב כי בסדרה 6 יינות שונים, כאן סקרתי רק 3 מתוכם.
ישפה 2008 - יין לבן שהוא בלנד של שרדונה, סוביניון בלאן וויונייה מכרמים באזור הגליל העליון. כל זן נבצר בנפרד, השרדונה תסס והתבגר בחביות עץ אלון צרפתי חדשות, הסוביניון בלאן והויונייה התיישנו בחביות בנות שנה. היינות התבגרו בנפרד, בחביות, משך 6 חודשים, בסיומם רק הורכב הבלנד.
בכוס מתקבל יין עם ריחות נהדרים של אשכולית, ליצ'י ופרי טרופי כתום. בפה עומק וגוף שעושים הרבה כבוד ללבן הלבן הזה. לא רק בן לוויה צידי לאפריטיף כי אם כוכב שיכול להחזיק ארוחת קיץ שלמה. בפה הרבה עץ, מלון ולדר. חומציות פריכה מחזיקה גוף בינוני עם יופי של שלד מינראלי. הסיומת ארוכה ומלאת דבש. ילווה יופי סביצ'ה, דגים נאים אחרים וסערות תאילנדיות בוערות. לא לקרר מדי כדי שתוכלו ליהנות במלואה מקשת הטעמים שהוא מפזר. 90 שקלים.
יינות יקבי בנימינה - ספיר, יהלום ותרשיש (צילום: גבריאל בהרליה)
יהלום 2008 - בלנד של ענבי קברנה סוביניון (גם מכרם קדמת צבי שברמת הגולן, גם מכרם בן זמרה שבגליל העליון), ענבי סירה מאזור שפלת יהודה ופטי ורדו מהשפלה. מגיע מכרמים עם יבולים נמוכים ומרוכזים. כל יין התבגר בנפרד בחביות עץ אלון צרפתי משך 20 חודשים, בסיומם הורכב הבלנד.
בכוס גוון עמוק מאד, סגול-שחור, באף דובדבנים, מוקה, אדמה וטרגון. פה מלא מאד, מרוכז ואלגנטי, מלא רבדים. סיומת ארוכה ומורכבת. יין שמרגיש כאילו הוא צריך "להיפתח" ו"לנשום" עוד. לא מספיק מאוורר אבל מלא פוטנציאל. 150 שקלים.
ספיר 2008 - בלנד אדום של שיראז, קברנה סוביניון ומרלו - כולם מחלקות כרמים באזור הגליל העליון. כל יין התבגר בנפרד בחביות עץ אלון צרפתי חדש, למשך 15 חודשים. בסיום התקופה הזו הורכב הבלנד, שהמשיך להתיישן עוד כשנה במרתפי היקב, לאחר הביקבוק.
יין ארגמני וכהה, באף ארומות של פטל, מנטה ואקליפטוס, משהו מאד ים-תיכוני. בטעימה גוף מאוזן ומרוכז במידה, שתומכת אותו גם רעננות טובה. נעים מאד לשתייה, קל וכיפי. סיומת בינונית ואפילו מתקתקה. 130 שקלים.
יינות יקבי בנימינה - ישפה, אודם ושוהם (צילום: גבריאל בהרליה)
יקב טוליפ
יקב בוטיק משפחתי שמייצר יין מצויין בנפחים הולכים וגדלים. מחובר לקהילה על אמת ומעסיק כחלק משגרתו עובדים קבועים בעלי צרכים מיוחדים, המתגוררים בכפר תקווה, בתוכו הוא ממוקם. ממש לא מזמן הפך כשר וזוהי יריית הפתיחה שלו.
WHITE FRANC 2010 - יין חצי יבש העשוי 65% קברנה פרנק ו-35% סוביניון בלאן. הקברנה פרנק הינו זן ענבים אדומים המשמשים לייצור יין אדום ומתובלן ובכל זאת היינן תמיר ארצי ביקש להפיק יין לבן חצי יבש מהענב השובב. על מנת להגשים את המטרה החדשנית והיצירתית, הענבים נסחטו בצורה עדינה ממש וכמעט מבלי שנעשה שימוש בקליפות הענב, מהן מתקבלים פיגמנטים של צבע.
ענבי הקברנה פרנק מגיעים מכרם ניר שבמושב מטע, 800 מטר מעל פני הים והם נבצרו ידנית וברמת הבשלה גבוהה. ענבי הסוביניון בלאן נבצרו בכרם בן זמרה, 750 מטר מעל פני הים.
בכוס גוון ברונזה כתמתם ואף של ארומות פרחוניות, פירותיות עם חמצמצות בולטת של תפוח ירוק. בפה גוף קל ונעים מאד לשתייה, מתובלן ומלא טעמים של תות שדה ולי'צי עם איזה רמז לפלפלת ורודה. מתיקות נעימה, בעבוע קל וטבעי וסיומת ארוכה חנפנית הופכים אותו למרענן קיצי הולם. צננו היטב ואל תתביישו ללוות אותו בקוביות קרח אם הוא מתחיל להתחמם. ילווה יופי עופות על גחלים בעשבי תיבול טריים, סביצ'ה, גבינות כבשים חריפות ופירות בשלים. 79 שקלים.
יקב ארזה
יקב משפחתי ותיק מהגדולים בישראל. נוסד כבר בשנת 1847 ומשלב מסורת עם חדשנות טכנולוגית. היינן הראשי פיליפ ליכטנשטיין מייצר יינות זניים בתמחור נגיש נגיש.
סוביניון בלאן 2010 כריזמה - 100% ענבי סוביניון בלאן מכרם באזור כפר תבור. ארומות ירוקות רעננות עם רמזים למשמש, אפרסק ופסיפלורה. בפה גוף קל מאד, רענן וסיומת קצרה ופריכה. יש לצנן היטב. ילווה יופי צלחת של פירות קיץ וגבינות חצי קשות מחלב עיזים. 30 שקלים.
שיראז 2009 כריזמה - היין הופק מענבי שיראז שגדלו בכרם עלמה שבגליל העליון, 650 מטר מעל פני הים. היין התיישן 16 חודשים בחביות עץ אלון חדשות ומשומשות. בכוס צבע אדום עז, ניחוחות של פלפל שחור, מנטה ווניל עדין. בטעימה גוף קל, רענן מאד ויין מחוספס שהוא ים-תיכוני במובהק. קשת של טעמים "קרירים" וסיומת בינונית מהנה. 30 שקלים.
קברנה סוביניון 2010 - הופק מענבים שגדלו בכרמים באזור הרי יהודה והגליל העליון. לאחר סינון התיישן במיכלים עם שבבי עץ אלון (טכניקה שנועדה להעניק בכל זאת איזה "עומק" וארומות של עץ, על אף היעדרה של נוכחות חבית). צבע עמוק, ארומות רכות של פירות יער סגולים, גוף קל, קיצי מאד ונעים לשתייה.מומלץ לצנן אותו מעט וללוות מנות בשריות קרות, כמו קרפצ'יו, רוסטביף וקורנביף. 30 שקלים.
יינות יקבי ארזה - קדנזה, שיראז, סוביניון וקברנה (צילום: איל קרן)
יקב ויתקין
יקב ויתקין נחשב לאחד מיקבי הבוטיק המעניינים והיצירתיים בישראל. היינן המוכשר אסף פז מפליא ללהטט יינות איכות מזנים לא שגרתיים כמו קריניאן, פינו-נואר, קברנה פרנק וריזלינג כמו גם יינות קינוח עיליים. עכשיו משיקים שם בפעם השנייה את סדרת השורשים הייחודית.
שורשים ב' (בציר 2007) - שורשים היא הסדרה הגבוהה של היקב והיא מוקדשת לשורשי המשפחה. שורשים ב' הוא היין השני בסדרה (חפשו, חפשו את שורשים א'). זהו בלנד של 70% קריניאן ופטיט סירה, עם השלמות של סירה ופטי וורדו ואפילו 3-4% קולומברד. היין התיישן משך 20 חודשים בחביות ועוד 20 חודשים בבקבוק. הוא נחלץ לילה לפני הטעימה אבל הפקק הושב אל כנו.
בכוס צבע דחוס, כמעט שחור ואף של פירות כהים בשלים, כמעט ריבתיים. פה חלק, מאוזן ונעים. הגוף נוכח מאד, עם טאנינים שמתפתחים לאט. אפשר להרגיש חומציות טובה שתעזור לו להיטיב ולהתיישן ואיזו מינראליות תומכת בקצוות. יין שמתפתח ללא הרף בכוס וילווה ארוחות חגיגיות ואיטיות. הסיומת ארוכה, מורכבת ומענגת ממש. בעיקר יין מאוזן מאד ורב מימדי. חוויה ישראלית אמיתית ששווה כל שקל. קנו עכשיו ונראה אתכם מתאפקים שלוש שנים. 250 שקלים.
יינות יקב ויתקין (צילום: איל קרן)
יקבי כרמל
לאחר שחגגו לא מזמן 120 שנים להיווסדם, הם ממשיכים להשקיע, לטפל, להתפתח ולחדש בתחום היין. כרמי היקבים נטועים מצפון רמת הגולן ועד צפון הנגב והם מייצרים כ-15 מיליון בקבוקים בשנה.
שרדונה גליל עליון, הסדרה האזורית, 2010 - עוד יין קיצי קליל שיוצא מהסדרה האזורית, סדרה צעירה ונגישה שמציעה בלנדים שווים או יינות זניים במחירים מצוינים. היין הופק מענבי שרדונה מהגליל העליון, שנבצרו בבציר לילי. לאחר סחיטה עדינה תסס חלק מהתירוש תסיסה קרה במיכלי נירוסטה והשאר בחביות עץ אלון צרפתיות לא חדשות, בהן המשיך להתבגר משך שישה חודשים על השמרים (SUR LIES).
בכוס צבע זהב רענן, אף עגול נדיב של ליים, תפוח ירוק ומשמשים מיובשים. הגוף בינוני ונעים מאד לשתיה, מאזן בין מתיקות האננס לחמצמצות פריכה. סיומת בינונית נעימה. צננו היטב. 55 שקלים.
כרמל מדיטרניאן 2008 - בלנד "ים תיכוני" של קריניאן, שיראז, פטיט סירה, פטי וורדו, מלבק וגם 2% ויונייה. יין שעוד מוקדם לפתוח אותו (הסבלנות משתלמת) אבל אם כבר פתחתם, בכל זאת חושף כבר עכשיו ריח של עור מעובד, עץ, שזיפים שחורים ורמזים לאקליפטוס. בפה הוא מתובלן, אפוף טאנינים ו"ירוק", כאילו מבקש להישאר בבקבוק עוד. אחרי ש"נפתח" משך שעתיים (לא בדקאנטר, בבקבוק עצמו מינוס ה"כתפיים") מתגלה יין מאוזן מאד, בעל גוף מלא, טעמים של פרי בשל, ערער ועץ הרמוני, שמפנק בסיומת ארוכה וכמעט מתקתקה. לקנות עכשיו ולפתוח עוד שנתיים. 160 שקלים.
יינות כרמל - שרדונה ומדיטרניאן (צילום: יקיס קדרון)
יקב יתיר
היקב ששוכן בתל ערד הוקם בשנת 2000 כמיזם משותף של כורמי האזור ויקבי כרמל. היקב נבנה למרגלות המצודה בתל ערד (מרחק 10 דקות נסיעה מהכרמים) שהינה אתר ארכיאולוגי הכולל שרידי עיר כנענית ואתר מימי מלכי יהודה הראשונים. הייחודיות האזורית באה לידי ביטוי ביינותיו.
פטי ורדו 2008 - הפטי ורדו של יתיר גדל באזור חם, מה שמקנה לו ריכוז של צבע, טאנינים וטעם. הוא הופק מ-85% פטי ורדו ו-15% קברנה פרנק שנבצרו ממספר חלקות ביער יתיר בגבהים של 680-700 מטר מעל פני הים. היינות מהכרמים השונים התבגרו בנפרד בחביות עץ אלון משך שנה, טרם יצירת הבלנד הסופי.
בטעימה וכבר בהרחה יין "ירוק", כאילו מבקש להתיישן עוד כמה חודשים. גוף שרירי עדיין, טאני. אחרי שנפתח לאיטו משך שעה ומחצה (בבקבוק, לא בדקאנטר) הוא חשף אף בשרני ומעושן, פירות שחורים ואדמה. בפה גוף בינוני מורכב ומרוכז. צבע כהה נהדר, כמעט עסיסי וסיומת ארוכה נוכחת. קנו עכשיו ותתחילו לשתות עוד שנה. 140 שקלים.
בלנד מרלו-שיראז-קברנה 2008 - יין הדגל של יתיר נותן עבודה משנה לשנה ומסתמן כאחד המוצדקים. הוא נחלץ שעה לפני הטעימה ופינק מייד באף של פירות יער סגולים ותבלינים חמים, כמעט מתוקים. גוף מלא, חלק ומרוכז שמציף את הפה איזון נעים. המשיך להתפתח בכוס וללוות היטב צלעות טלה ותפוחי אדומה צלויים עם טרגון. 110 שקלים.
יתיר סוביניון בלאן 2010 - יין לבן יבש אשר הופק מ-100% ענבי סוביניון בלאן מחלקה בוגרת (מעל 20 שנה) בכרם רמת ערד, 550 מטר מעל פני הים. היין תסס במיכלי נירוסטה מקוררים. בתום התסיסה הועברה מחצית מהכמות לחביות ישנות של עץ אלון צרפתי. החצי השנתי נותר במיכלי הנירוסטה. לאחר חודשיים מוזגו שוב ובוקבקו.
בכוס צבע זהוב חיוור, אף של תפוזים מסוכרים, אננס ויוזו. בטעימה גוף בינוני, רענן מאד ועשיר בטעמי פירות: גויאבה, פלפל ירוק והדרים. היין בעל גוון עשבוני במידה וחמיצות נעימה, הסיומת בינונית וכיפית. 70 שקלים.
יתיר ויונייה 2010 - יין לבן יבש שהופק מ-100% ענבי ויונייה משני כרמים שונים ביער יתיר, הממוקמים בגבהים של 650 ו-680 מטר מעל פני הים. היין תסס והתיישן במיכלי נירוסטה מקוררים.
צבעו זהוב ירקרק והוא חושף מייד ניחוחות של נקטרינה, משמש ואפרסק לבן. בטעימה גוף בינוני ומרוכז עם טעמים של לדר ומנגו. הסיומת חמצמצה ומרעננת. יין מענג לאללה, מוכיח שוב שיתיר נתפשים כמי שעושים יופי של יינות אדומים אבל שווה מאד לשים לב גם ללבנים שלהם, שלא יברחו לכם מתחת לרדאר. 80 שקלים.
יינות יקב יתיר - פטי ורדו, ויונייה ובלנד (צילום: יקיס קדרון)
יקב אלכסנדר
יקב בוטיק אשר הוקם בשנת 1996 ושוכן במושב בית יצחק. הכרמים ממוקמים באזור בגליל העליון וביקב מקפידים על בציר ידני בשעות הבוקר המוקדמות. הענבים מגיעים ליקב בעודם קרירים ומטופלים מיד באמצעות הציוד המתקדם שביקב.
ליזה שרדונה 2009 - היין הופק מ-100% ענבי שרדונה שגדלו בכרם בגליל העליון. היין יושן בחביות עץ צרפתי מבורגון משך 18 חודשים. בכוס צבע זהוב יפהפה ובאף ארומות רחבות של אגס, מלון ואננס. בטעימה גוף בינוני, שפע של עץ ושלל פירות טרופיים מתפרצים. מינראליות פריכה וחומציות עדינה מאזנות את המתיקות ומובילות לסיומת ארוכה. יופי. 109 שקלים.
אלכסנדר הגדול 2007 - בלנד של קברנה סוביניון, פטי ורדו וגרנאש. הענבים נבצרו בכרמים בן זמרה ובכפר שמאי שבגליל העליון, שגילם 10-29 שנים. הבציר של היין הזה הינו ידני בלבד והמיון קפדני ומדוייק. היין התיישן משך 36 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי (90%) ואלון אמריקאי (10%). 279 שקלים.
אלכסנדר רזרב קברנה סוביניון 2008 - היין הופק מענבי קברנה סוביניון שנבצרו מכרם יחידני (SINGLE VINEYARD), חלקה מובחרת ואיכותית במיוחד , של יבולים נמוכים, הממוקמת בגובה של 870 מטרים מעל פני הים, באזור הגליל העליון. היין התיישן משך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי (90%) ואמריקאי (10%).
בכוס צבע ארגמן עמוק וריחות של תותי יער, שזיפים מיובשים ועץ. בטעימה גוף מלא, טאנינים רכים , שפע עץ ואוכמניות שחורות. הפה עגול ורך, מאוזן מאד והסיומת ארוכה ומלאה טעם. 135 שקלים.
אלכסנדר רזרב גסטו 2008 - בלנד של קברנה סוביניון, מרלו ושיראז מכרם בן זמרה וכפר שמאי. היין התיישן משך 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי (60%) ועץ אלון אמריקאי (40). הבלנד הורכב ב-3 חודשים לפני הביקבוק ושהה במיכלי נירוסטה בטמפ' קרה לצורך הצללה.
בכוס צבע סגול עמוק, כמעט שחור. אף עשיר וחם של תבלינים, פלפל שחור וקסיס. בפה גוף בינוני שמציף את הפה סערת פירות שחורים, בעיקר שזיף ופטל טרי. יין מאוזן, טאני במידה ובעל סיומת בינונית ומאוזנת. 135 שקלים.