שתף קטע נבחר

 

סינדרום פוסט בארסה: על רייקארד והג'וב הסעודי

מפסגת הכדורגל העולמי ועד לטורניר מוקדמות המונדיאל האסייתי. פרנק רייקארד מציג: כך מחסלים קריירה זוהרת בפחות מחמש שנים. אל תתפלאו אם פפ גווארדיולה יהיה הבא בתור

לפני פחות משנתיים, עם סיום קמפיין מוקדמות מונדיאל 2010, ניצב הכדורגל הישראלי בפני צומת דרכים מכריע - הנבחרת המקומית רשמה ציון דרך שלילי בדמות 40 שנות בצורת מהשתתפות בטורניר משמעותי כלשהו, בעוד האוהדים המקומיים ולמודי האכזבות מאסו בכישלונות והדירו רגליהם ממשחקיה.

 

 

משלא הגיעה יחד עם דרור קשטן, המאמן המעוטר ביותר בכדורגל המקומי, חיפשו אבי לוזון ועושי דברו את הישועה בשדות זרים ואף ניסו לצייר תמונה לפיה כמה מבכירי המאמנים באירופה מתדפקים על דלתות משרדי ההתאחדות באצטדיון ר"ג, לחילופין נאבקים על מקום ברשימת ההמתנה לאודישן אצל ועדת האיתור בראשות מיסטר שטרן חלובה, סגנו של מי שמכנה עצמו 'ראש ממשלת הכדורגל'.


פרנק רייקארד בביקורו האחרון בארץ. לוזון לא הביא אותו (צילום: טל שחר)

 

"רוברטו דונאדוני, פרנק רייקארד או רונאלד קומאן - אחד מהשלושה ימונה לתפקיד", זעקו הכותרת אז. אל רשימת המועמדים נוספו בהמשך מאמנים עטורי קבלות כחואנדה ראמוס ופתיח טרים, כאשר חסן שחאטה, מי ששבועות ספורים קודם לכן הוליך את נבחרת מצרים לזכייה שלישית ברציפות באליפות אפריקה לאומות, העדיף לוותר באלגנטיות ומבעוד מועד על התענוג.

 

ובכן, אם האפשרות שאחד מאותם שמות יתפתה לקפוץ על העגלה (תרתי משמע) של לוזון נראתה לא פחות הזויה ומנותקת המציאות מהדיווחים שטענו כי אנג'לינה ג'ולי חששה מרומן פוטנציאלי בין בראד פיט למלי לוי, ובשל כך טרפדה את השתתפות האחרונה בסרט עתיר תקציב, הרי שהמינוי של פרנק רייקארד כמאמן ערב הסעודית הנציח בפעם המי יודע כמה את הקלישאה לפיה "בכדורגל הכל אפשרי".

 

מקצועית, לא ברור מה יש לרייקארד לחפש אצל הסעודים שאומנם רשמו שלוש הופעות בגביע העולמי, אך היום שוכנים במקום ה-92 בדירוג פיפ"א - 62 שלבים מתחת לבחורים של לואיס פרננדז, וחשוב עוד יותר - ניצבים במרחק שנות אור ממרכז הבמה עבור מי שהיה אלוף אירופה לפני חמש שנים בלבד. "זה בהחלט אתגר שונה ממה שחוויתי עד כה במהלך הקריירה שלי כמאמן ואני נרגש מאוד לקראתו", אמר ההולנדי בסוף השבוע, במהלך טקס חגיגי שנערך בשגרירות הסעודית בלונדון ובו חתם על חוזה לשלוש שנים בשורות 'הבזים הירוקים'.


רייקארד בימיו היפים בברצלונה. איך נפלו גיבורים (צילום: AP)

 

נבחרות רבות באסיה ובאפריקה ניסו ליישם את 'הטוטאל-פוטבול' הכה מזוהה עם נבחרת האורנג', דבר שהפך את המאמן ההולנדי לסחורה מבוקשת בזירה הבינלאומית. יחד עם זאת, חוס הידינק שסחף את נבחרת דרום קוריאה למקום הרביעי במונדיאל 2002 ובהמשך חווה הצלחות עם נבחרות אוסטרליה ורוסיה, היה היחיד מאותה חבורה שהצליח לנצל את אותן הרפתקאות כדי למנף את קריירת האימון שלו כלפי מעלה. במקביל, בני ארצו רודי קרול, האנק טן קאטה וג'ו בונפרר המשיכו לדשדש במקומות כמו מצרים, איחוד האמירויות וקטאר ולקפוץ ממשרה אחת אל השנייה.

 

כיצד מי שעד לפני שנים ספורות זכה להכרה דומה לזו שמקבל כיום מחליפו בקאמפ נואו פפ גווארדיולה, ונמנה על רשמית המנג'רים הטובים בעולם בצוותא עם פרגוסון, ונגר, מוריניו, קאפלו ואחרים, התגלגל מאחת הפסגות של הכדורגל העולמי לתהום דוגמת מפגש כפול עם נבחרת הונג קונג בסוף החודש במסגרת מוקדמות מונדיאל 2012, במה שיהיה האתגר הראשון שלו בתפקידו החדש? התשובה לכך נעוצה בהתנהלות של רייקארד ביום שאחרי ברצלונה, אותה ניתן לסכם במילה אחת - פזיזות.


היחיד שמינף את הצלחתו גם מחוץ להולנד. חוס הידינק (צילום: AP)

 

מאמני על? לא בטורקיה

רבים הרימו גבה כאשר רייקארד מונה למאמנה של גלאטסראיי ביוני 2009. כמי שהוזכר לא אחת כמועמד להגיע לכמה מהמועדונים הגדולים באירופה, המעבר מהליגה הספרדית למקבילה הטורקית נתפס כהזוי - הן בשל הבדלי הרמות הגדולים ולא פחות מכך לנוכח העובדה שהליגה המקומית ואצטדיון עלי סמי יין לא נחשבים לסביבת העבודה האידיאלית עבור מאמן. סטטיסטית, בשלוש הקבוצות הגדולות בטורקיה (גלאטסראיי, פנרבחצ'ה ובשיקטאש) עברו יחדיו בעשור שעבר לא פחות מ-30 מאמנים, כאשר 'האריות' בלבד פיטרו שישה בשנתיים וחצי שקדמו להגעתו של רייקארד.

 

מעבר לכך, האג'נדה שמלווה את הכדורגל הטורקי לפיה "זר הוא טוב יותר" אומנם הנחיתה מאמנים מכובדים ועטורי שם בליגה הראשונה, אך במקרים רבים הובילה גם לכישלונות מהדהדים ולמרמור בקרב הקולגות המקומיות. גם המרוץ האחרון למשרת המאמן בנבחרת טורקיה הסתיים בהחתמתו של זר, אחד חוס הידינק, במהלך שגרר ביקורות רבות. "אם ההתאחדות לא מאמינה ביכולתו של המאמן הטורקי, אז אני מציע שתחפש לה מועמד שלא מתגורר בעולם הזה - אולי אחד מכוכב הלכת קריפטון שעל הדרך גם ניחן בכוחות על", האשים אז מאמן קייסריספור, טולנאי קפקאס.


חיוך מנצח? לא בטוח. רייקארד בגלאטסראיי (צילום: Gettyimages)
 

מאמני על? לליגה הטורקית חוקים משלה. ויסנטה דל בוסקה - מי שהוביל את ריאל מדריד לשתי זכיות בליגת האלופות וב'לה ליגה' ולימים הפך לאלוף עולם עם נבחרת ספרד, הצליח להחזיק מעמד בבשיקטאש חצי שנה לפני שפוטר בבושת פנים מתפקידו. ברנד שוסטר, עוד פליט של הבלאנקוס, הוחתם בקיץ שעבר באותה בשיקטאש והרכיב סגל נוצץ שכלל כוכבים כסימאו, הוגו אלמיידה וריקרדו קווארסמה, רק כדי להודיע על התפטרותו חודשיים לסיום העונה. ספרדי נוסף, לואיס אראגונס, התמנה למאמן פנרבחצ'ה שבועות ספורים לאחר שזכה ביורו 2008, אולם היה שותף לאחת העונות הגרועות של 'הקנריות הצהובות' בשנים האחרונות ופוטר לאחר הפסד בגמר הגביע.

 

הרומן הטורקי של רייקארד לא היה שונה בהרבה משל הקולגות הנוצצות. לאחר עונת בכורה סבירה ומאכזבת כאחד (מקום 3, זכייה בגביע הטורקי), פתח ההולנדי את הקמפיין הבא עם ארבעה הפסדים בשמונת המחזורים הראשונים והועזב מתפקידו. בין לבין הקים עליו את התקשורת המקומית כשטען כי הסגל של הקבוצה, אשר הכיל שמות כהארי קיואל, מילאן בארוש, אלאנו ואמיליאנו אינסואה, לא איכותי מספיק וכל זאת בשעה שגלאטסראיי העמידה לרשותו תקציב שיא בסך 135 מיליון דולר.


אראגונס בהצגתו בפנרבחצ'ה. עוד קורבן של הכדורגל הטורקי (צילום: AP)

 

"רייקארד ומאמנים אירופים אחרים רגילים לסביבת עבודה רגועה בהרבה מזו שיש בטורקיה", טען מהמט טופל, כיום קשרה של ולנסיה ומי שהיה חניכיו של ההולנדי בעונתו הראשונה בגלאטסראיי. "אני בטוח שעם מעט סבלנות פרנק היה הופך את הקבוצה לשם דבר באירופה, אבל צריך להבין שהכדורגל במדינתנו דורש הצלחות מידיות", הוסיף.

 

חסן שאש, אחד מהסמלים הגדולים של 'האריות' ומגיבורי תור הזהב של הכדורגל הטורקי, היה פחות עדין ואמר את שטוענים רבים: "פרט לתקופה בברצלונה, רייקארד לא חווה הצלחות לאורך הקריירה שלו כמאמן. למעשה, כל אחד היה מגיע להישגים דומים עם קבוצה כה נוצצת כמו זו שעמדה לרשותו".

 

הקורבן התורן של ברוני הנפט

במסגרת חוזהו הטרי ירוויח רייקארד 15.9 מיליון דולר בשלוש השנים הבאות - סכום השני רק לזה שמקבל פאביו קאפלו בנבחרת אנגליה (9.9 מיליון דולר לשנה). "שייח פרנק רייקארד", ו-"בחר בכסף על חשבון הקריירה" היו כמה מהכותרות שהתנוססו על עיתוני הספורט בהולנד. אלו טענו כי המאמן המקומי העדיף לספור חביות נפט מאשר לבחון את הג'וב הסעודי בעין מקצועית.


מוכנים להגעת רייקארד. אוהד ערב הסעודית והקמע (צילום: AFP)

 

"במקומות מהסוג הזה מאמנים מפוטרים על בסיס מצב הרוח של השייח ששכר אותם לתפקיד. סבלנות וחשיבה לטווח ארוך הם לא מושגים שקיימים בלקסיקון של אותם אנשים. מנגד, באותו פרק זמן מאמן כמו רייקארד יכול להרוויח סכומי כסף אדירים שהוא רק יכול לחלום לקבל במקומות אחרים", טוען סיימון קופר, מחבר הספרים 'כדורגל נגד האויב' ו'אייאקס, הולנד והמלחמה: יהודים וכדורגל במלחמת העולם השנייה'.

 

האם רייקארד "מכר את נשמתו"? ייתכן שכן, אבל הוא ממש לא היחיד. רק בדצמבר האחרון חתמה ברצלונה - הקבוצה היחידה שמעולם לא מכרה חסות חולצה - על הסכם לחמש השנים הבאות עם קרן קטאר במסגרתו תקבל 165 מיליון אירו. כמו כן, מספר בלתי מבוטל של קבוצות בפרמייר-ליג נהנות מאותם 'כספיי נפט', שלפי ספקולציות גם קנו לקטארים את אירוח המונדיאל ב-2022.

 

פפ גווארדיולה, מאמנה הנוכחי של ברצלונה, דחה בשלהי הקריירה שלו ככדורגלן הצעה ממנצ'סטר יונייטד והעדיף את הכסף הגדול של אל אהלי מהליגה בקטאר. בהמשך קיבל מיליונים כדי לשמש כשגריר מטעם ההצעה שהגישה האמירות לאירוח הגביע העולמי. לאחרונה אף דווח כי ההתאחדות הקטארית הציעה לספרדי 36 מיליון אירו לשנה על מנת שישמש כמאמנה של הנבחרת הלאומית. בינינו, צריך להיות משוגע כדי לסרב.

פורסם לראשונה 04/07/2011 12:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרנק רייקארד
צילום: איי אף פי
מומלצים