לנדאו: פיצוץ צינור הגז לא ישבש אספקת החשמל
שר התשתיות אמר שהחבלה בצינור הגז המצרי לא צפויה להשפיע על משק החשמל נכון לעכשיו. "לישראל יש תשובות בטווח המיידי, בין היתר באמצעות שינוי תמהיל הדלקים הקיים בתחנות הכוח"
שר התשתיות, עוזי לנדאו, אמר היום (ב') כי החבלה בצינור הגז המצרי לישראל וירדן לא תשפיע על המשק באופן מיידי. "הלהבות שכרגע מתמרות מעל מקור הגז המצרי שהיה יעד לחבלה, לא יעורר בעיה מיידית של אספקת גז לישראל", אמר השר בדיון שנערך בוועדת הכספים על חיבור מפעלים בדרום למוביל הגז הטבעי שאמור להחליף את מקורות הדלק של המפעלים.
"עם כל קשיים שמתפתחים בעקבות פיצוץ הצינור המצרי, חשוב לדעת כי לישראל יש תשובות בטווח המיידי. אנחנו מטפלים בזה בין היתר באמצעות שינוי תמהיל הדלקים הקיים בתחנות הכוח", הדגיש השר, "לישראל יש גז וגם יש לנו מזוט וסולר לגיבוי המחסור בגז המצרי, כך שלא צפויים שיבושים באספקת החשמל. תרגלנו מצבים אלו בעבר ואנחנו ערוכים".
השר ציין כי משרד התשתיות נערך למתן פתרונות לטווח הקצר, הבינוני והארוך. "אנחנו מתארגנים ומטפלים בצורך לגשר על פער המחסור בגז שצפוי ב-2013 (לאחר צמצום ההפקה משדה 'ים תטיס' - צ.ל). אנחנו פועלים במלוא המרץ להקמת מצוף לאגירת ייבוא של גז נוזלי בים (מספר ק"מ מול חוף חדרה - צ.ל) ולחבר את מאגר הגז של שדה תמר ל-'ים תטיס'. פעולות אחרות עוסקות בגיבוי הצנרת כמו גם בפיתוח מאגרי חירום למדינה. אלו הם פרויקטים לא פשוטים".
המצוקה תורגש רק כשילחצו על המתג
השר חזר והדגיש את הבצורת באספקת החשמל שצפויה ב-2013, אומר כי "כבר לפני שנתיים התראנו שבצורת כזאת יכולה לקרות כאשר התחלנו לדחוף את הקמת תחנת הכוח באשקלון, שניתן להפעיל אותה גם בגז ובגיבוי של פחם אבל לא לקחו אותנו ברצינות.
"כמו כן דיברנו על הצורך להקים בצפון, מדרום לחיפה, נקודת קליטה של הגז שיזרום משדה תמר וגם כאן עמדתנו לא התקבלה. זו איננה הפעם הראשונה שאנחנו מדברים על כך, שיהיו ספקים שלא יספקו את הסחורה במקרה זה או אחר. התראנו על כך גם במסקנות וועדת שישינסקי".
השר הוסיף כי בניגוד למשבר במים, במשבר אנרגיה "לא ניתן לראות בעין ירידה במפלס הכנרת. כאשר מדובר במשברי אנרגיה, רק ברגע שהצרכן לוחץ על מתג חשמל , רק אז הציבור יתחיל לחוש את גודל המצוקה".
השר התייחס במהלךך הדיון גם לטענות המפעלים בדרום על העיכובים בחיבור למוביל הגז הארצי, ואמר שהליך הקמת התשתית הארצית לאספקת הגז בישראל בהשקעה של מיליוני שקלים, "היא סיפור הצלחה בכל קנה מידה". השר הוסיף, כי "אנחנו ממציאים את הגלגל. מדובר בפרויקט ראשוני מורכב ויקר, שמוקם במהירות שיא בהשוואה למיזמי תשתית אחרים בישראל ואפילו בהשוואה לניסיון באירופה ובארה"ב".
לדבריו, חלק ניכר מהבעיות שמעכבות את חיבור המפעלים, קשורות ב"עומס בלתי סביר שמוטל על וועדות התכנון והרשויות האחרות, שאמורות לאשר את התכניות והרישיונות הכרוכים בחיבור המפעלים". השר ציין בהקשר זה, כי הוא פנה הבוקר לשרי האוצר והפנים ואף הביא לידיעת רה"מ, כי המשרדים חייבים לשלב ידיים במטרה לזרז את ההליכים המנהליים.