ברק: רוצים להניח את העבר עם טורקיה מאחור
שר הביטחון מעוניין בפיוס, "כי יש לנו עניין ממדרגה ראשונה". הוא רמז שאסד קשור לרצח חרירי, "וזה מראה עם מי יש לנו עסק". ראש הממשלה לא הגיע לסיעת הליכוד "מסיבות אישיות"
הטורקים סייעו מאוד לגמד את המשט השני לעזה, ויותר משנה אחרי האירועים הקטלניים בים - שר הביטחון רומז שהפיוס קרוב. "יש לנו עניין ממדרגה ראשונה ליישר את ההדורים עם טורקיה ולמצוא דרך לשים מאחורינו את העבר", אמר היום (ב') השר אהוד ברק, בפתח ישיבת סיעת "העצמאות" בכנסת.
"טורקיה היא מדינה חשובה מאוד, אחת מארבע מדינות המפתח באזור, לצד, כמובן, ישראל", ציין ברק. "היות ואנחנו ביחסים לא פשוטים עם הסעודים, אין למעשה שום מגע, אנחנו ביחסי עוינות עם האיראנים, אנחנו ביחסי שלום עם מצרים אבל מצרים עוברת טלטלות לא פשוטות,
יש לנו עניין ממדרגה ראשונה ליישר את ההדורים עם טורקיה".
בהתייחס לטענות החוזרות ונשנות של ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, בעניין המצור על עזה, שר הביטחון ציין "ישראל ביצעה את הסגר, אנחנו ביצענו דבר שאין לנו ברירה אלא לעשות אותו, ומה שהיה היה. יש לנו עניין לשים את הדברים מאחורינו ולנוע קדימה. טורקיה נשארת מדינה חשובה ביותר במזרח התיכון".
ברק התייחס גם למצב המדיני מול הפלסטינים. "מתרבים הסימנים שהפלסטינים נחושים בכוונתם להגיע לעצרת (האו"ם) בכוונה להשיג שם הכרה במדינה פלסטינית כמדינה שאיננה חברה באו"ם. העניין הזה יוצר מציאות לא פשוטה מבחינתנו לקראת ספטמבר".
בנתונים הללו, הוסיף יו"ר סיעת העצמאות שפרשה מהעבודה, "אנחנו מחויבים למאמץ להביא לכך שמדינות אירופה בעיקר, אבל גם מדינות אחרות גדולות בעולם, יבינו שהסיבה לכך שאין התקדמות במשא ומתן המדיני, מקורה בהתנהגות הפלסטינית הזאת.
ברק: ייתכן שחקירת רצח חרירי תוביל לסוריה
"ככל הנראה הפלסטינים מנהלים מגעי-צד שכל תכליתם היא ליצור עובדה שהאחריות לכך שאין התקדמות היא על ישראל. העניין איננו מוריד מאיתנו את הצורך לשקול את המצב בכל הרצינות ולחפש כל דרך כדי שיתחדש שיח רציני שימנע את הצורך להגיע להכרעה בעצרת בנושא המדיני", ציין ברמז לראש הממשלה בנימין נתניהו.
עוד דיבר ברק על הגשת כתבי האישום בבית הדין המיוחד ללבנון,
נגד בכירי חיזבאללה, על רצח ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי. "העניין גורם זעזוע לא פשוט בלבנון. לא ברור אם העקבות היותר עמוקים מאחורי החקירה הזאת ובהמשך החקירה, לא יובילו גם אל מעבר לגבול, אל תוך סוריה, אל תוך מעגלי השלטון שם.
"הדבר הזה באמת מבהיר לנו עם מי יש לנו עסק, מי השכנים שאנחנו חיים בתוכם ועד כמה החיזבאללה, שמתיימר להיות חלק מהמבנה הלגיטימי, והוא היום חלק מהמבנה הכאילו-לגיטימי של ממשלת לבנון, עד כמה מדובר בארגון שהכל חוץ מסדרי שלטון תקינים הם לחם חוקו".
במקביל, נערכה היום בכנסת ישבת סיע הליכוד - באופן חריג ללא ראש הממשלה, בנימין נתניהו. מחברי הכנסת בליכוד נמסר כי יו"ר התנועה לא הגיע לישיבה בשל "סיבות אישיות".