תחנת הכוח באשקלון תופעל על בסיס גז ופחם
מכה לארגוני הסביבה: התחנה שתוקם בדרום לא תהיה מחויבת להפעלת הפחם כגיבוי חירום בלבד לגז הטבעי - ומשטר ההפעלה ייקבע בתהליך שבו חברים גם נציגי האוצר. השר להגנת הסביבה גלעד ארדן הגיב בזעם: "זו הונאה של האוצר, נעשה הכל כדי לא לאפשר פעילות על בסיס פחם"
הישג למשרד האוצר: המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה להוציא לתכנון מחודש את תחנת הכוח באשקלון, בהפעלת גז טבעי וגיבוי של פחם, אך ללא סעיף החירום - כפי שדרשו משרדי התשתיות והגנת הסביבה. המשמעות: התחנה החדשה, שתפעל בהספק של 1,260 מגוואט, לא תהיה מחויבת להפעלת הפחם כגיבוי חירום בלבד - ומשטר ההפעלה שלה ייקבע בתהליך התכנון המחודש, שבו חברים גם נציגי האוצר.
השר להגנת הסביבה גלעד ארדן הגיב בזעם על ההחלטה. "היתה כאן הונאה של משרד האוצר שבזבז את זמנה של המועצה הארצית", אמר. "נעשה הכל כדי לא לאפשר פעילות של התחנה על בסיס פחם. כל ההסכמות בטלות, בכוונתנו לחדש את המאבק".
ההחלטה, שהתקבלה בתום דיון סוער, מאפשרת כאמור את התכנון המחודש של התחנה החדשה (פרויקט D), במתחם רוטנברג באשקלון בתום עיכוב של שנים שבהן מנעו התנגדויות סביבתיות את הקמתה המקורית על בסיס פחם בלבד. עם זאת, ההחלטה לא נתפסת כהישג במשרד להגנת הסביבה, שכן הורדת סעיף החירום ממנה – משמעותה כי המאבק על משטר ההפעלה של התחנה טרם הסתיים.
יותר מ-17 אלף התנגדויות
תחנת הכוח החדשה, שהוכרזה כפרויקט תשתית לאומי כבר בשנת 2002, נחשבת לתוספת משמעותית למשק החשמל והעיכוב בהשלמתה נחשב לאחד הגורמים העיקריים למצוקת כושר הייצור במערכת החשמל הארצית. מצוקה זו חייבה בשנת 2008 את שר התשתיות לאשר תוכנית חרום למשק.בשנת 2009 הועברה התכנית להערות הוועדות המחוזיות ולהשגות הציבור והוגשו לה למעלה מ-17 אלף התנגדויות. בסופו של דבר, ההחלטה להקים את פרויקט D כתחנה דו דלקית, שתופעל בראש ובראשונה על גז טבעי, התקבלה לאחר מאבק סביבתי ממושך של תושבים, ארגוני סביבה והמשרד להגנת הסביבה שהתנגדו לתחנת כוח פחמית נוספת.
בשל העיכובים הרבים שכבר ספגה התוכנית במשך השנים, החליט הבוקר שר התשתיות, עוזי לנדאו, להגיע במפתיע לדיון על מנת לחזק את עמדת משרדו ולאפשר את קידום התהליך במהירות. עמדת משרד התשתיות גובשה כאמור בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה, אל מול עמדת משרד האוצר, שהסתייג מהפעלת התחנה בגז טבעי, בשל שיקולי עלות.
לנדאו: "איבדנו זמן יקר"
"הדיון הזה מתקיים בצל התקלה במצרים, בצל אירועים במזרח התיכון. בישראל מתחילים לחוש את בעיות האנרגיה", אמר לנדאו. "למשבר המים יש את הכנרת, יש נראות, למשק החשמל אין. רק כשילחצו על המתג ולא יהיה חשמל ניתן יהיה לחוש זאת. אנחנו לקראת בצורת חשמל ב-2013, איבדנו זמן יקר. לתושבים מגיע חשמל נקי".במהלך הדיון היום הציג משרד התשתיות סקירה אודות תחנת הכוח הדו דלקית, תוך התייחסות לנחיצותה במערכת ייצור החשמל הארצי, יתרונותיה הסביבתיים בכל הקשור לפליטות מזהמים ביחס לתחנת כוח פחמית, ותאור המצבים בהם תופעל בפחם כגיבוי.
מהמועצה הארצית נמסר כי בפני המועצה הארצית הוצג על ידי חברת החשמל מסמך ובו חמש חלופות למיקום התחנה. "המועצה הארצית השתכנעה כי המיקום המוצע לתחנת הכוח הינו בעדיפות למתחם "רוטנברג" צפון", נמסר. “עם זאת, המיקום המדויק של התחנה באזור מתחם רוטנברג ייבחן באופן מפורט בתסקיר ההשפעה על הסביבה וייקבע בהתאם לממצאיו".
תחנת כוח מזהמת.
צילום: רויטרס
מומלצים