שתף קטע נבחר

 

מחקר ישראלי: נוער עם הפרעת קשב? תנהגו עם ריטלין

בעולם כבר הוכח שבני נוער הסובלים מהפרעות קשב מעורבים פי ארבע עד שש בתאונות דרכים. עכשיו בודקים חוקרים ישראלים אם זה נכון גם בישראל. התוצאות הראשוניות זהות לאלו שבחו"ל. ההמלצה לצעירים: קחו ריטלין לפני הנהיגה

שימעו רדיו או מוזיקה בווליום לא גבוה, הימנעו מלקיחת מספר גדול של טרמפיסטים וקחו ריטלין לפני נהיגת ערב או לפני נהיגה בסוף השבוע: אלו ההמלצות שעשויות להפוך את חוויית הנהיגה לבטוחה יותר עבור בני נוער שמאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז.

 

 

מנתוני מחקרים אחרים שנערכו בעולם עלה כי בני נוער הסובלים מהפרעות קשב וריכוז נמצאים בסיכון גבוה על הכביש: הם מעורבים פי ארבע עד שש בתאונות דרכים ומעורבים בשיעור הגבוה פי שניים עד פי ארבע בתאונות שבהן יש נפגעי גוף.

 

בימים אלו החל מחקר ישראלי חדש בו נבדקת בסימולטור איכות הנהיגה של בני 15-18 הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, לפני ואחרי נטילת תרופה לטיפול בהן, לצד קבוצת ביקורת של נערים שאינם סובלים מההפרעה. מתוצאות ראשונות, של כ-15% מהמשתתפים במחקר הישראלי, שהגיעו לידי ynet עולה כי אכן יש השפעה להפרעת הקשב על נהיגת בני הנוער.  

 

"התחושה שלי היא שבני הנוער בישראל אינם שונים מאלו שבעולם", אומר עורך המחקר פרופ' אבנר כהן, מנהל מרכז הילד של הכללית במחוז דן פתח תקווה. "עושה רושם שמבחני הסימולטור של בני נוער עם הפרעות קשב וריכוז היו טובים פחות מאלו של בני נוער ללא הפרעה. אך כאשר בני הנוער נטלו ריטלין הריכוז והפוקוס שלהם היו טובים יותר. ראינו שכל דבר קטן, כמו שיחה עם נוסע לידם, שמיעת רדיו או תזוזתיות יתר גרם להם להסחת דעת וזמן התגובה שלהם היה ארוך יותר. המחקר מיועד לתת ניבוי של יכולות נהיגה לפני שהצעירים מתחילים בפועל ללמוד נהיגה על מנת לתת להם הדרכה טובה יותר כיצד להצליח בטסט וכיצד לנהוג לאחר מכן בצורה בטוחה".

 

כהן מציין כי השעות שבהן בני נוער נוהגים, לרוב בסופי שבוע או אחר הצהריים, גורמות לכך שגם אם מדובר בנער שנוטל ריטלין, הנהיגה היא לרוב לאחר שהשפעת התרופה כבר פגה. "הם לא מודעים למה שהם מסוגלים לגרום לעצמם או לסביבתם", הוא מסביר. "בישראל אין מספיק מודעות לכך גם בקרב הרופאים וגם בקרב המטופלים. בוודאי שלא בקרב הרופאים הראשוניים, שהם לרוב הכתובת. המחקר הנוכחי מבקש לשים דגש על התופעה ובסופו נרצה לבנות תוכנית הדרכה בנושא. זה צורך לאומי שעשוי להוריד את מספר תאונות הדרכים".

 

לדבריו כבר בשלב זה ניתן להמליץ על הנחיות שיסייעו להפחית את הסיכון בנהיגה של בני נוער הסובלים מהפרעות קשב וריכוז: להימנע מלשמוע מוזיקה בעוצמה גבוהה במהלך הנהיגה, לא לקחת הרבה נוסעים במושב האחורי משום שהדיבורים שלהם אחד עם השני ועם הנהג עלולים להסיח את דעתו, וכמובן ליטול תרופה (ריטלין לסוגיו או קונצרטה) לפני הנהיגה.

 

המחקר נעשה בשיתוף עם ד"ר נאוה רצון ואפרת כדורי מהחוג לריפוי בעיסוק באוניברסיטת תל אביב. בני נוער בני 15 עד 18 שמעניינים להשתתף במחקר יכולים לפנות לטלפון: 03-9398200.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרעת קשב וריכוז. פוגעת בנהיגה אצל בני הנוער
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים