ביהמ"ש האריך בשבועיים את ההקפאה לאגרקסקו
השופטת ורדה אלשייך נתנה לנאמן סיכוי למכירת החברה, השקועה בחובות, אך הורתה לו להתחיל בפיטורי עובדים. המדינה, הבנקים, תנובה והעובדים ישלמו 8.5 מיליון שקל כדי להפעיל אותה בינתיים. החקלאים לא תרמו כספים והשופטת החליטה שלא יקבלו כסף שהחברה חייבת להם
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ורדה אלשיך, החליטה להאריך את הקפאת ההליכים לחברת הייצוא החקלאי אגרקסקו עד ל-20 ביולי. זאת, כדי לאפשר לנאמן החברה, שלמה נס, לנסות למכור אותה.
משמעות ההחלטה היא שהסיכוי להצלת החברה גדל, ואיתו גדל הסיכוי שחלק מהעובדים לא יפוטרו, שמאות העובדים שיפוטרו בכל מקרה יקבלו פיצויים ראויים, ושהחקלאים, שמשתמשים בשירותיה כדי לייצא סחורות, ימשיכו ליהנות מהם. אגרקסקו שקועה בחובות של כ-100 מיליון אירו (חצי מיליארד שקל).
כדי להפעיל את החברה בשבועיים הקרובים, תשלם המדינה - שמחזיקה כ-30% ממניות אגרקסקו ועוד 56% באמצעות מועצת הצמחים - כ-2.5 מיליון שקל; הבנקים, בעיקר לאומי והפועלים, שהחברה חייבת להם כספים ומעוניינים שלא תפורק, ישלמו כ-2.5 מיליון שקלים; תנובה, שהיא בעלת מניות 10% מהחברה, תשלם כ-1.5 מיליון; העובדים יוותרו על שכר של שבועיים ויספקו לחברה בכך כ-2 מיליון שקל נוספים. כעיקרון, מדובר בהלוואה שתוחזר לצדדים אם החברה תימכר במחיר סביר.
למרות זאת, הורתה אלשייך לנס לפטר מאות מעובדי החברה. השופטת כתבה בהחלטתה כי: "על הנאמן לערוך הפעלה בעלויות מינימליות אפשריות, כולל צעדים מידיים, ולמרבה הצער, אף קשים, של התייעלות לרבות לעניין עובדים שאינם נחוצים לצורך ההפעלה". עורכת הדין של עובדי החברה, גלילה הורנשטיין, טוענן שהגיעה להסכם המחייב את ההנהלה לשלם להם פיצויים מוגדלים במקרה של פיטורים, ודורשת לשלם פיצויים כאלה לכל עובד שיפוטר בהמשך.
ארגוני החקלאים לא השתתפו ב"מגבית" שביצעה אלשייך להפעלת החברה, והשופטת החליטה לבצע פעולה חריגה ולהעניש אותם על כך. אלשייך קבעה בהחלטתה כי "חל על הנאמן איסור מוחלט לשלם חובות עבר כלשהם למגדלים, בלא אישור מיוחד ומפורש של בית משפט זה. אני רואה בחומרה רבה את התנהלות ארגון המגדלים".
השופטת מתחה ביקורת חריפה גם על התנהלות הממשלה בפרשה. "המדינה הינה למעשה בעל המניות המרכזי, אשר מחזיק חלק מן המניות במישרין, וחלק באמצעות התאגיד הסטטוטורי של מועצת הצמחים", כתבה אלשייך בהחלטתה.
"אין לי אלא להתפלא על הדרך בה ניסתה המדינה לנסות ולהסתתר מאחורי אותו תאגיד, כאילו עסקינן בגוף אחר ונפרד לגמרי באורח הגובל בהיתממות לשמה, בדומה לחייבים שטוענים ש'אינם יודעים היכן מניותיהם. לא כך ראוי למדינה לנהוג".
הכנסת הורתה לאוצר לממן, האוצר התעלם
אתמול היה חשש שהבקשה לא תיענה והחברה תפורק, כיוון שאף אחד מבעלי העניין בחברה - משרד האוצר, תנובה, הבנקים והחקלאים - לא היה מוכן להעמיד כספים להפעלתה. בסופו של דבר, אחרי מיקוח ארוך שהתנהל בבית המשפט, הגיעו הצדדים להסכמה על הסכומים הללו. יש לציין שהבנקים לא אמרו שהם מוכנים לשלם את הסכום, אלא רק 15% מהסכום הכולל שישקיעו כל הצדדים יחד, אך אלשייך חייבה אותם לשלם את הסכום בטענה שמדובר ב-15% מהנדרש להפעלת החברה.
הנהלת אגרקסקו הכינה תוכנית התייעלות לפני כשלושה חודשים, שהייתה אמורה לכלול פיטורים של מאות מ-450 העובדים, וקיבלה לשם כך סיוע של כ-55 מיליון שקל מהמדינה, אך הכסף נבלע בחובות החברה. השבוע היא נכנסה לפירוק, לאחר שלא הצליחה לשלם חובות לבנקים ולמחזיקה האג"ח.
יש לציין שוועדת הכספים של הכנסת החליטה אתמול כי המדינה צריכה לתרום ככל הנדרש להצלת החברה שחובותיה נאמדים בכ-100 מיליון אירו, אך נציגי האוצר בדיון שנערך אתמול בבית המשפט התעלמו מהחלטת הכנסת והמשיכו להתעקש שהמדינה אינה אחראית לכך.