סקר: "נאום 67" לא שינה יחס היהודים לאובמה
סקרים שנערכו לפני ואחרי נאומו של נשיא ארה"ב מצביעים על כך שהקול היהודי אינו מתרגש מהמחלוקת שהתעוררה בינו לבין רה"מ ושהרפובליקנים לא השכילו לנצל את המבוכה. 60% מהיהודים תומכים באובמה לעומת 46% בכלל האוכלוסיה
יהודי ארה"ב שומרים אמונים לנשיא: נאומו של ברק אובמה ב-19 במאי, בו פרש את חזונו למזרח התיכון והצהיר בין היתר על הצורך להקים מדינה פלסטינית בגבולות 1967 בכפוף לחילופי שטחים מוסכמים, לא הובילה לשינוי דרמטי בדעת הקהל היהודית בארה"ב.
שני סקרים שערך מכון "גאלופ" לפני הנאום ואחריו, מגלים כי למרות הביקורת על אובמה מצד ההנהגה היהודית בוושינגטון, בקרב ציבור המצביעים, המגמות בכל הנוגע לתמיכה במפלגה הדמוקרטית ובאובמה עצמו - אינן שונות ביחס מלאלה הקיימות בציבור הרחב.
בחודש יולי הצהירו 60% מיהודי ארה"ב כי הם תומכים באובמה, לעומת 68% בחודש שעבר ו-64% בחודש אפריל.
בעקבות חיסולו של אוסמה בן-לאדן, הגיעה התמיכה באובמה לשיא בסקר שנערך בחודש שעבר. ואולם, בשבועות שחלפו מאז חוזרים שיעורי התמיכה בנשיא ארה"ב לשיעורים ממוצעים, וזאת על-רקע הדשדוש הכלכלי ועליית שיעורי האבטלה, שוב, אל מעבר ל-9%. יצויין כי בקרב האוכלוסיה הכללית זוכה אובמה כעת ל-46% .
בשבועות האחרונים עשו המועמדים הרפובליקנים לנשיאות מאמצים מיוחדים להפוך את ישראל לנושא מרכזי במערכת הבחירות, הצוברת אט אט תאוצה. המחלוקת הגלויה בין אובמה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, העניקה להם הזדמנות לחדור לבסיס ההצבעה היהודי ולנצל את המבוכה שעוררה הפרשנות לדברי אובמה, כאילו הנשיא דורש מישראל לחזור לגבולות 4 ביוני 1967.
אובמה ומקורביו עשו מאמצים בתקופה האחרונה מאמצים רבים להבהיר את עמדת הנשיא בנוגע לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים והם נערכים גם לאפשרות שיצטרכו להסביר את הנושא במערכת הבחירות. התמיכה היהודית במועמדים הדמוקרטים עומדת בדרך כלל על ל-80% במערכות בחירות. אובמה עצמו זכה בבחירות 2008 לתמיכה של 78% מצדם.
בעקבות הסקר הודיע מכון גאלופ כי "אין שינוי משמעותי או עקבי ביחס של המצביעים היהודים כלפי אובמה" והוסיף כי למאמר שהתפרסם לפני כמה ימים באתר "פוליטיקו", בו נכתב שייתכן שאובמה איבד את אמונם של היהודים הדמוקרטים, "אין כל אחיזה במציאות".
Read this article in English