שתף קטע נבחר

 

הרופאים רותחים: מדוע נתניהו לא מתערב?

ראש הממשלה מטפל בעניין הארכת סוף השבוע ליום א', נדרש למשבר הקוטג' - אבל איך קרה שעדיין לא מצא זמן למשבר הרופאים? "הוא לא יכול להישאר בצד. החולים סובלים"

הרופאים שמנהלים סכסוך עבודה כבר 110 ימים ומשא ומתן בן כ-9 חודשים יכולים רק לקנא בנושאים כמו משבר הקוטג' או קיצור שבוע העבודה שעלו לאחרונה על שולחנו של ראש הממשלה וזכו לטיפול. הם קוראים לנתניהו להתערב במשבר כבר חודשים, אך ללא תוצאות.

  

"ראש הממשלה לא יכול להישאר בצד", אמר אמש (יום ג') יושב ראש ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, "חולים סובלים. המערכת נמצאת באי-ודאות ויש לנו חשש לקריסה ולסגירת מחלקות ובתי חולים". הוא הזכיר כי שביתת הרופאים הגדולה ב-1983 נגמרה רק לאחר 120 יום ולאחר התערבותו של ראש הממשלה דאז, מנחם בגין, ושביתת הרופאים בשנת 2000, שנמשכה 127 ימים, נפתרה רק לאחר התערבותו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק.


אפשר למנוע נזק וסבל (צילום: צפריר אביוב)

  

הרופאים סבורים שבנושא כל כך סבוך, בו יש צורך בהחלטות דרסטיות, כמו הוספת תקני רופאים, נדרשת התערבות ואמירה מצד ראש ממשלה. "מאבק רופאים הוא לא כמו כל מאבק אחר. ההיסטוריה הוכיחה שיש צורך במעורבות של ראש ממשלה", אומר אידלמן. "כל יום של שביתה בעייתי, ובהתערבות כזו אפשר למנוע נזק וסבל. אני לא מבין למה ראש הממשלה לא התערב עד כה". 

 

אידלמן פנה פעמיים בכתב לנתניהו. "באחד המקרים קיבלתי תשובה ממנכ"ל המשרד, אייל גבאי, שהכחיש את העובדה שמערכת הבראות קורסת. הטענה היתה שמערכת הבריאות בישראל מתקדמת ושאין קריסה. זה מכתב שאינו רלוונטי למערכת הבריאות ולא למאבק. זה נשמע מנותק מהמציאות ומעיד על חוסר רצון להתערב ולפתור את המשבר".

  

לפני כשבועיים ניסה יו"ר ההסתדרות הרפואית לערב את ראש הממשלה גם בדרך לא שגרתית, באמצעות פניה לאדמו"ר מויז'ניץ'. גם זה לא עזר. "אני משוכנע שלא תהיה לראש הממשלה ברירה ושבלי מעורבות שלו הסכסוך לא יפתר. גם לא על ידי בית הדין לעבודה".

 

גם ד"ר ערן הלפרן, מנהל המרכז הרפואי רבין (בילינסון והשרון) ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, ניסה את מזלו וביקש מנתניהו להתערב - וכמו קודמו, נותר בלא מענה. "לצערנו, נראה כי הסכסוך רק הולך ומסתבך", כתב ד"ר הלפרן, "ללא התערבותך האישית, מערכת הבריאות הציבורית - מן הטובות בעולם - צועדת להתרסקות".

 

צעדי המחאה של הרופאים הולכים ומחריפים, וייתכן שבהמשך יודיעו על סגירת שירותים מסויימים, כמו הקטנת היכולת לטפל בטיפול נמרץ. "כבר היום הורדנו משמעותית את כמות הניתוחים, בגלל עבודה של מרדימים 'לפי הספר'. ניתוחי כיס מרה, ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר והחלפת מפרקים אלו דברים שכבר נפגעים".

 

"דברים ייצאו מכלל שליטה"

למה ראש הממשלה לא מתערב? "אני לא יודע", עונה ד"ר הלפרן, "אני לא פרשן פוליטי. אין מערכת שמשתווה למערכת הבריאות. כנראה שמדירוג גבוה רוצים להגיע עם מערכת הבריאות למצבה של מערכת החינוך. אני קורא לראש הממשלה להתערב ישירות או בעקיפין ולהכניס לתמונה אנשים נוספים, באי כוחו, על מנת לחלץ את השיחות מהמבוי הסתום".

  

הוא הזהיר מפני תסיסה גוברת בקרב הרופאים: "אני חושש שדברים ייצאו משליטה. אני חש בקרב רבים מהרופאים לחץ להחריף את הצעדים. יכול להיות שהרבה רופאים גם ינטשו לסקטור הפרטי".

  

ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) מציינת כי "ראש הממשלה יכול תוך 24 שעות לתת אור ירוק ולחלץ את המשא ומתן מהפלונטר שנמשך כבר חודש, בגלל התעקשות של סגן שר הבריאות ליצמן, על קיצור שעות התורנות. לראש הממשלה יש כוח וסמכות להוריד אותו מהעץ. חובתו של ראש הממשלה, ששכח שהוא גם שר הבריאות, להתערב לאלתר. לא ייתכן ששלושה חודשים מערכת הבריאות משובשת ואף ישיבת ממשלה לא הוקדשה לזה. אין זמן למשחקי כבוד ולשיקולים קואליציוניים". 

 

היא לא מבינה כיצד ראש הממשלה, "שידע תוך שלוש שעות לפתור את בעיית רשות שדות התעופה, ותוך שלושה ימים נתן הנחיות בנושא הקוטג' בלחץ הציבור - נעלם ונאלם, כאשר מערכת הבריאות לא מתפקדת. למה צריך לחכות למת הראשון כדי שהוא יתערב?"

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "שר האוצר וסגן שר הבריאות מעדכנים באופן שוטף את ראש הממשלה במשא ומתן המתנהל בין הגורמים המוסמכים בממשלה ובין הסתדרות הרופאים. גורמים אלו הם הרלוונטיים לשם השגת הסכמה, וראוי כי הצדדים ישקיעו את כל המאמצים במציאת הפתרון ביניהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מראות השביתה בבית החולים קפלן
צילום: אבי מועלם
מחכים לו חודשים. נתניהו
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים