הפלסטינים: לא נתפשר - דורשים את כל הגופות
אחרי הבלגן בישראל, שהוביל להחלטה להעביר גופות, ולביטולה, אומר ל-ynet השר הפלסטיני חסין א-שייח, שניהל את המגעים: "ניהלתי שיחות רשמיות, ולא בבתי קפה. אני בטוח שהדרג המדיני היה בתמונה". בצה"ל הודפים את הביקורת מכיוון נתניהו
ברשות הפלסטינית מביטים מהצד על הבלגן בישראל סביב ההחלטה להעביר את גופות המחבלים - ומבהירים שידרשו את העברת כל 84 הגופות ולא יתפשרו על כך. השר חסין א-שייח, הממונה על העניינים האזרחיים ברשות, ומי שניהל את המגעים עם ישראל בעניין, אמר אמש (יום ג') ל-ynet: "זה לא מקובל עלינו שלא יחזירו לנו את כל הגופות. אנחנו רוצים את כולן, ולא חשוב לאיזה פלג פלסטיני הם השתייכו - אדם הוא אדם, זה לא קשור להשתייכות שלו לא לפתח ולא לחמאס".
פרשת הגופות - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- ברק הכריע: לא יועברו גופות מחבלי חמאס
- ברק הקפיא העברת הגופות: "לא לפגוע בשליט"
- שליט מחוץ לעסקת הגופות: "אפילו מידע אין"
- ברשימת הגופות: המחבלים ממקסים וקפה הלל
- שר פלסטיני: ישראל תעביר לנו 84 גופות מחבלים
- שר פלסטיני: ישראל תעביר לנו 84 גופות מחבלים
א-שייח הבהיר כי הושגה הסכמה עם ישראל על העברת הגופות. הוא סיפר כי המגעים התנהלו עם גורם רשמי במשרד הביטחון, אך סירב לומר מי היה אותו גורם. "דיברתי עם גוף אחראי ורשמי, בשיחות רשמיות ולא בבית קפה. אני בטוח שהדרג המדיני היה בתמונה וידע על הכל, משום שהתהליך נמשך כמה חודשים. מי שנתן לי את הרשימה המלאה של השמות הם הישראלים".
לדבריו, במהלך כל חודשי המשא ומתן לא עלה אפילו הרעיון שישראל לא תעביר גופות של אנשי חמאס או ג'יהאד איסלאמי. הוא הוסיף שישראל נתנה לו את ה"אור הירוק" להשלמת המגעים. "הם אמרו לי שהכל מתואם ושאפשר להתחיל להניע את המהלך. אפילו שאלתי אותם אם אני יכול כבר לפרסם את הרשימה והם השיבו בחיוב".
המגעים בין הצדדים נשמרו בחשאיות לאורך כל החודשים האחרונים, ועם פרסום הרשימה אתמול, עלתה ביקורת נוקבת בציבור הישראלי, שגם א-שייח לא ציפה לה. "הדרג המדיני נבהל כשראה את דעת הקהל בישראל, אני בעצמי לא מבין את עוצמת הביקורת. אל תשפטו אדם פעמיים, גם אחרי שהוא כבר מת".
הוא סירב להתייחס לגלגול האחריות בצד הישראלי בין הדרג המדיני לצבאי. "זה לא משנה לי מי העביר הוראה למי, זו מחלוקת ישראלית פנימית ואני לא מתכוון להתערב בה. זה לא ענייני". א-שייח גם הדגיש שכל המגעים אינם קשורים כלל לסוגיית גלעד שליט.
צה"ל: אין טעם להאשים קצינים
בדרג המדיני הפנו אצבע מאשימה לצה"ל, ואמרו ששם קרתה ה"תקלה". בצה"ל לא מבינים על מה קמה המהומה, ואמרו שאין כל סיבה להטיח האשמות בקצינים. "קיבלנו משימה לבצע עבודת מטה וכך בדיוק פעלנו", אמר גורם צבאי בכיר, "לאיש מבין לובשי המדים אין סמכות לסכם דבר מבלי אישור מהדרג המדיני וכך בדיוק פעלנו ונפעל".
על דבר אחד מסכימים כולם במערכת הביטחון: פרשת הגופות הפכה לדרמה מיותרת ומזיקה בלי כל סיבה ובגלל סדרת אי-הבנות. גורמים צבאיים אמרו כי הנושא נמצא כבר מספר חודשים בעבודת מטה בפיקוד מרכז ובמנהל האזרחי, במסגרתה אותרו 84 הגופות מתוך רשימה של כ-180 שמות שהעבירו הפלסטינים. "הנושא עלה בפגישות בין הפלסטינים, ובימים האחרונים גם התחילו לעבור על הרשימות. כמובן שלא סוכם דבר הקשור לזהות הגופות", הבהיר הגורם. העובדה שאתמול פורסם העניין מצד גורמים פלסטינים ב-ynet, גרמה לבלבול במערכת הביטחון.
"הפלסטינים מיהרו להוציא שמות, למרות שלא סוכם עמם דבר, וזה יצר תחושה כאילו יש סיכומים. איש מנציגי צה"ל ומתאם הפעולות בשטחים לא חתם על רשימה ולכן גם לא הועברה לאישור. זה היה אמור להיות בשלב מאוחר יותר. אין מקום לבוא בטענות לצבא", הדגיש הגורם. "יש לא מעט עבודות מטה שצה"ל עורך ומביא לאישור בדרג המדיני, כך גם בעניין הזה. כאשר תגובש רשימה מול הפלסטינים, היא תועבר לאישור מתאים". במערכת הביטחון מודים כי ניתן היה למנוע את הדרמה סביב הפרשה אם היה תיאום טוב יותר בין הגופים השונים.