שתף קטע נבחר

 

מתכוננים למטס הפרו-פלסטיני: 'כולם בהיסטריה'

בלשים סמויים יסתובבו בנתב"ג, מטוסים מאירופה יופנו לאזור מבודד, נחיתות יתעכבו וכל נוסע ייבדק מראש. בישראל נערכים בקדחתנות למפגן המחאה הצפוי בימים הקרובים, ורק הפעילים לא מבינים על מה המהומה: "אנחנו לא רוצים שישימו לב אלינו"

עדיין לא ברור כיצד ייראה המטס הפרו-פלסטיני , אבל בירושלים לא לוקחים סיכונים מיותרים. בהערכת מצב שהתקיימה אתמול (יום ג') הציגו הזרועות השונות של הממשלה שורת צעדים שנועדו לגדוע באיבו את מפגן המחאה ולמנוע פרובוקציה בנמל התעופה בן-גוריון בימים הקרובים.

 

"כולם פה בהיסטריה", העידו גורמים בירושלים אחרי הדיון שהתקיים בראשות השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ומפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, בו הציגו משרדי הממשלה השונים וגם גורמים ברשות שדות התעופה את הצעדים שנקטו לקראת הגעתם המתוכננת של מאות פעילים מאירופה לנתב"ג, בדרכם לשטחי הרשות הפלסטינית.


נתניהו ואהרונוביץ' בישיבה המיוחדת בנתב"ג (צילום: משה מילנר, לע"מ) 

 

הבוקר ערך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בשדה התעופה בן גוריון ישיבה עם השר לביטחון הפנים ומפכ"ל המשטרה, בנוגע למטס. נתניהו שמע סקירה על ההיערכות של כוחות הביטחון למחאה והנחה לפעול על פי החוק הבינלאומי.

 

ראש הממשלה ימריא הבוקר לביקור מדיני ברומניה ובבולגריה, בין היתר במטרה להשיג את התנגדות המדינות להכרה במדינה פלסטינית.

 

סיורים גם בירושלים 

לפי דיווחי סוכנות הידיעות הרשמית של הרשות הפלסטינית, "וופא", כ-40 ארגונים שונים אישרו השתתפותם בתוכנית "ברוכים הבאים לפלסטין", שתתקיים בין ה-8 ל-16 ביולי. לאחר שמאות הפעילים ינחתו בנתב"ג, הם יסיירו ברמאללה, בבית לחם, בצפון הגדה, בחברון ובבקעת הירדן. לסיום יבקרו בירושלים.

 

כחלק מהמאמצים למנוע נזקים ופגיעה תדמיתית בישראל, יוקם כבר ביום חמישי בערב חמ"ל מיוחד בנמל התעופה בן-גוריון, בו יישבו נציגים מרשות שדות התעופה, משרד החוץ, המשרד לביטחון פנים, נציגי משטרה, נציגים ממשרד ראש הממשלה, מטה ההסברה הלאומי ועוד. מי שיפקד על המבצע הוא מפקד מחוז מרכז, ניצב בנצי סאו. החמ"ל יעבוד באופן רצוף, עד נחיתת אחרון משתתפי המטס. עם זאת, הבהיר השר אהרונוביץ' כי למרות ההיערכות המיוחדת, נתב"ג ימשיך לעבוד כרגיל.

 

"אנו צופים שכ-500 פעילים פרו-פלסטינים ינסו להגיע מאירופה בימים הקרובים, כשהמאסה

הגדולה היא ביום שישי", ציין גורם במשרד לביטחון פנים, "הפעילים האלו ינסו לעשות פרובוקציות. אנחנו אמנם לא מכירים את כולם, אבל נשלח הודעות לחברות התעופה כדי למנוע מאלו שאנחנו כן מכירים לעלות על מטוס". 

 

לדבריו, פעילים אחרים שיאותרו בתשאול בנתב"ג ככאלו שהגיעו למטרות פרובוקציה, לא יורשו להיכנס לישראל ויועלו על מטוס בחזרה לארצם. אלו שיתפרעו בנמל התעופה או שיסרבו לעלות על מטוס, יועברו למתקן המסורבים בנתב"ג או לטיפול שירות בתי הסוהר.

 

צפו: השר לביטחון פנים נגד ה"חוליגנים"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כמות השוטרים בנמל התעופה וסביבו תוגדל באופן משמעותי, ובין השוטרים יהיו גם אנשי יס"מ ובלשים סמויים. במשטרה נערכים לכמה מוקדי חיכוך עם הפעילים - כבר בדרך מהמטוס לכיוון הטרמינל, או בטרמינל. אפשרות אחרת שנלקחת בחשבון היא שהפעילים יפגינו ביציאה בנתב"ג. ייתכן גם שהם יניפו שלטים או יתנפלו על דלפקי הצ'ק-אין. בכל מקרה, ההנחיה היא חד משמעית - לא לאפשר לשבש את הסדר השוטף של נתב"ג.

 

עוד צעד שמסתמן הוא הפרדת המטוסים שיגיעו מאירופה והפנייתם לאזור מבודד בטרמינל 1, שם יעברו הנוסעים בדיקות מקיפות ויתכן וגם ביקורת דרכונים. "הטיפול שנקבע הוא למפרי סדר ולא למחבלים, ולכן הוא מותאם לקהלים שונים", אמר הגורם במשרד לביטחון פנים, שגם לא שלל את האפשרות כי חלק מהפעילים כבר הצליחו להיכנס לישראל בימים האחרונים.

 

גם חברות התעופה מעורבות בהכנות, ורשימת הנוסעים של כל אחת מהטיסות שינחתו בימים רביעי וחמישי תועבר מבעוד מועד לחמ"ל. כל נוסע ייבדק מודיעינית מראש, כדי לבחון את האפשרות שיבצע פרובוקציה. הפעילים שיזוהו מראש יזכו לליווי צמוד מהירידה מכבש המטוס. בכל מקרה, במשטרה מתכוונים ללוות כל מטוס ומטוס בצוות של שוטרים. על מנת שלא ליצור מסה קריטית של מפגינים, יהיו עיכובים בין נחיתה לנחיתה.

 

"לא טיפול של מחבלים"

"אסור לשכוח שלא מדובר פה בפעילים חמושים", אמרו גורמים במחוז מרכז, "השוטרים הונחו למנוע כל פרובוקציה מצד המפגינים שמחפשים את התמונות הללו. השוטרים יודעים לספוג, ויחד עם זאת לפנות מפגינים בצורה מסודרת ולאפשר את המשך פעילותו הסדירה של נתב"ג". 

  

בימים האחרונים העביר מנכ"ל משרד החוץ, רפי ברק, מברק למספר נציגויות ישראליות באירופה ובארה"ב, משם צפויים להגיע פעילים. הנציגויות התבקשו במברק לספק מידע על הפעילויות הצפויות, ולהבהיר לאזרחים הזרים דרך משרד החוץ במדינתם, כי אם יפרו את החוק, יטופלו על ידי כוחות המשטרה הישראליים.


 

החשש - פרובוקציה בטרמינל (צילום ארכיון: אבי מועלם)

 

בחברות התעופה הזרות ממתינים במתח לסוף השבוע. "האינטרס של חברות התעופה הזרות הוא שקודם כל לא יופצו בעולם תמונות של נוסעים אירופים חוטפים מכות משוטרי יס"מ, דבר שיכול לפגוע בכמות התיירים שאמורים לנפוש בישראל בקיץ", הסבירו גורמים בכירים בענף התעופה, "כך שהאינטרס של הרשויות בישראל ושל החברות הזרות הוא משותף".

 

בחברות התעופה נערכים גם לתרחיש לפיו עשרות ואולי מאות נוסעים אירופיים ייכלאו בנתב"ג כדי לגרשם בהקדם האפשרי. "לא בטוח שהחברות הזרות יסכימו לאפשר לאותם נוסעים לחזור איתם בשל הפוטנציאל האלים שלהם", הוסיפו הגורמים, "מה גם שהטיסות בתקופה זו מלאות בשני הכיוונים".

 

הפעילים: "נמאס לשקר בנתב"ג"

ובעוד שבישראל נערכים להתמודד עם המטס הפלסטיני בצעדים חריגים למדי, הפעילים עצמם נותרים אופטימיים. "אני לא רואה סיבה שלא אגיע לבית לחם", אמר תום אינס, המשמש דובר הפעילים שיגיעו מבריטניה בסוף השבוע הקרוב. "אנחנו יודעים שבקשות דומות נדחו בעבר, אבל זוהי בקשה תרבותית ואנו מקווים שהממשלה הישראלית תאפשר זאת. בסופו של דבר, אפילו לאסירים בכלא מאפשרים ביקורים בזמן שפלסטין נותרת סגורה".

 

אינס ביקש להדגיש כי הפעילים לא באים לביקור בישראל. "אנחנו לא רוצים לטייל בתל אביב, לפחות לא בהזדמנות הזו, אבל במצב היום אין לנו ברירה אלא לעבור דרך מעברים ישראליים בשביל להגיע לבית לחם", הסביר. "הייתי בגדה כל כך הרבה פעמים וכבר נמאס לי לשקר בנמל התעופה כששואלים אותי לאן אני נוסע, בשביל לא להסתבך. זה מצב בלתי מקובל וכפי שלישראלים מותר להגיע לסקוטלנד או בריטניה ללא הפרעה, אין סיבה שזה יהיה אחרת גם במקרה זה".

 

בישראל כאמור נערכים לעימותים עם האזרחים הזרים, אך הפעיל הבריטי דחה את הטענות כי בכוונת הפעילים לנהוג באלימות בנמל התעופה. "אנחנו שומעים דיווחים כאילו יש כוונות לפרוץ בכוח, לעשות צרות ולהפגין, אבל אלו רעיונות מטופשים", הבהיר. "לא 'סימנו' את נתב"ג, אנחנו לא רוצים להפגין, אפילו אנחנו אפילו לא רוצים שישימו אלינו לב. כל מי שמשתתף במטס התחייב שמדובר במשימת שלום. זה יהיה מטופש מצד הרשויות בנתב"ג לאמץ כל גישה אחרת".

 

"בפעם האחרונה שהגענו אמרו לנו שחשוב לשקר לרשויות בנתב"ג, ולהגיד שאנו באים לראות

מקומות קדושים בשביל לא להסתבך, וזה מה שעשינו באמת", הוסיף מייקל ראב, פעיל אמריקני שמתכוון להשתתף במטס. "הפעם, החלטנו שנרד מהמטוס ונגיד לביקורת הדרכונים בכנות כי הגענו בעקבות הזמנת הפלסטינים לבקר. אני לא בטוח לגבי התגובה שנקבל", הוא הודה, "אולי יכריזו עלינו כאישיות בלתי רצויה, אולי יגרשו אותנו, אבל זה פשוט נורא שתיירים עם כוונות שלום לא יכולים לבקר בשטחים הכבושים".

 

ראב סיפר כי הוא עצמו לא חושש מהביקור, אך בני משפחתו ומכריו חושבים אחרת. "אני לא מודאג, שכן אנחנו לא אנשים אלימים, אבל המשפחה שלי כמובן חוששת. הם מבינים, כמוני, שישראל בכוננות גבוהה בגלל המשט לעזה, אף שלנו אין כל קשר אליו, וכולנו יודעים מה יכול לקרות כשכוחות הביטחון מתערבים, הם יכולים להיות מרושעים למדי. ראינו מה קרה על המאווי מרמרה בשנה שעברה".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 06/07/2011 04:19

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו יוצא לרומניה. ישיג התנגדות?
צילום: משה מילנר, לע"מ
"מדובר במשימת שלום". מייקל ראב
ניצב בנצי סאו. יפקד על המבצע
צילום: אוהד צויגנברג
"השוטרים הונחו למנוע כל פרובוקציה". ארכיון
צילום: AP
מומלצים