שיטה חדשה להדמיית מולקולות בתוך התא
הבנת התהליכים הכימיים המתרחשים בתוך התא לעומקם היא צעד קריטי בדרך להבנת תפקודו של התא בגוף החי – למשל בתקשורת עצבית. טכניקה חדשה תאפשר הצצה חודרת יותר לכימיה שבתוך התא
חוקרים מאוניברסיטת גטבורג שבשבדיה פיתחו שיטה חדשה לדימות תאים אנושיים פרטניים. הטכניקה החדשה מאפשרת לקבל תמונות לא רק של גבולות התא אלא גם של מולקולות מסוימות הנמצאות בתוכו או על פני השטח שלו וכן את מיקומן המדויק.
ננו-טכנולוגיה
עצמאית בשטח: הבוכנה המולקולרית הראשונה
ד"ר משה נחמני, הידען
מדענים הצליחו לבנות בוכנה זעירה ומתוחכמת בגודל מולקולרי שתוכל לחקות את המנועים הקטנים של הטבע ואולי גם תסייע בעתיד ביצירת סיבי שריר מלאכותיים
כל תא אנושי הינו קטן מאוד ובעל קוטר של כמאית המילימטר. לכן, יש צורך בציוד מדידה מיוחד כדי להבדיל בין החלקים השונים בתוך התא.
לרוב, חוקרים משתמשים במיקרוסקופ המגדיל את תמונת התא ומציג את גבולותיו, אולם מכשיר זה אינו מספק כל מידע על המולקולות המצויות בתוכו.
החוקרת אינגלה לנקוף (Ingela Lanekoff) מספרת כי בשיטה החדשה "מקפיאים במהירות את הדגימה לטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס, דבר המאפשר לנו לקבל תמונות של המולקולות השונות הקיימות ברגע הקיפאון".
דימות המולקולות המצויות בממברנה של התא יאפשר לחוקרים למדוד את השינויים החלים בתוכו. לצעד זה יש חשיבות רבה. כך למשל, במוח שלנו קיימים תאים המסוגלים לתקשר ביניהם באמצעות אותות כימיים, וכבר הוכח כי תקשורת חיונית זו תלויה במולקולות מסוימות הנמצאות בקרומי התאים. כעת, ניתן יהיה להבין תהליכים אלו בצורה מפורטת יותר.
גם התקשורת במוח מתחילה בכימיה של פנים התא (צילום: Index Open)
הממצאים החדשים מדגימים לדוגמא כי קצב התקשורת בין התאים מושפע משינוי בשיעור של פחות מאחוז אחד בכמות של מולקולה מסוימת בקרום התא. ממצא זה מרמז כי התקשורת בין תאי המוח תלויה באופן הדוק בהרכב הכימי של קרום התא בכל אחד ואחד מן התאים.
המחקר פורסם במסגרת עבודת דוקטורט שכותרתה: "אנליזה של פוספוליפידים בקרומי תאים באמצעות כרומטוגרפיה נוזלית ודימות ספקטרוסקופיית מסות", שהוגשה במחלקה לכימיה באוניברסיטת גטבורג.
המאמר המלא התפרסם באתר "הידען".
תא אנושי
צילום: שרון יונגר