10 דרכים בריאות לשדרג את הסלט הירוק
אפשר להזניק את סלט החסה הבסיסי והמוכר ולהפוך אותו לבריא במיוחד עם כמה תוספות קטנות, כמו אגוזי מלך שעשירים באומגה 3 או בחמוציות המכילות נוגדי חמצון. מה כדאי להוסיף לקערה?
1. קינואה
מקור לחלבון מלא, מינרלים וויטמינים כמו ברזל, אשלגן, אבץ, ויטמין E וויטמינים מקבוצת B. אינה מכילה גלוטן ומתאימה גם לחולי צליאק.
2. גרגירי חומוס
מקור לחלבון ממקור צמחי, סיבים מסיסים (מסייעים בהפחתת כולסטרול וסוכר בדם), מינרלים וויטמינים כמו סידן, ברזל, אשלגן וויטמינים מקבוצת B.
3. טופו
מכיל חלבון מלא, עשיר בעיקר בסידן ובברזל. אפשר להקפיץ אותו או לצלות אותו קלות או להוסיף אותו כמו שהוא לסלט.
4. טונה 5%
מקור טוב לחלבון איכותי, ויטמין B12, אומגה 3, סלניום, ברזל ואבץ. מומלץ לצרוך טונה 5% משומרת במים ובשמן קנולה שכן היא עשירה עוד יותר באומגה 3.
5. ביצה
מקור מעולה לחלבון מלא בעל ערך ביולוגי גבוה, ויטמינים, E ,A ,D, ויטמינים מקבוצת B, פוספוליפידים, קרטנואידים, ברזל ועוד. החלמון מכיל כמות גבוהה של כולסטרול ולכן לאנשים בריאים מותרת צריכה של עד חמש ביצים בשבוע.
6. אגוזי מלך
עשירים באומגה 3, חומצת שומן חיונית לבריאות הלב. יש לאכול אותם טריים בלבד. כל ארבעה חצאי אגוז שווים למנת שומן (שווה ערך לכפית שמן מכל סוג).
7. נבטוטים
קטניות מונבטות. ההנבטה מפחיתה משמעותית את ייצור הגזים במעי ומסייעת להשגת ערך תזונתי גבוה יותר של הקטניות (ראו "גרגירי חומוס").
בתהליך הנביטה משתחררים מהזרעים מעכבי אנזימים, האנזימים הופכים פעילים והקטנית קלה יותר לעיכול.
8. אבוקדו
עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות ובפיטוסטרולים שמסייעים בהפחתת הכולסטרול ה"רע". עשיר גם בוויטמין E ובפיגמנטים צמחיים כמו כלורופיל וקרטנואידים שלהם פעילות נוגדת חמצון.
9. חמוציות ללא תוספת סוכר
נמנות עם משפחת פירות היער. מכילות נוגדי חמצון חזקים מסוג פרואנטוציאנידינים, שהמבנה הייחודי שלהם מסייע במניעת היצמדות חיידקים לדופן התאים לאורך מערכת העיכול והשתן.
10. ירקות בחמישה צבעים
ההמלצה של ארגוני הבריאות בעולם מדברת על צריכה מינימלית של חמש-תשע מנות ירקות ופירות ליום ועל צריכתם בחמישה צבעים (אדום, כתום, ירוק, סגול ולבן).
הגיוון בצבעים חשוב כי כל אחד מהם נותן אפקט בריאותי אחר והשילוב מכסה מגוון רחב של פעילות מגינה.
שירי שרף-דגן היא דיאטנית קלינית באסותא וחברה ב"עתיד", עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל.