חופש במגזר הערבי: אין קייטנה, הילדים בכביש
ילדים רבים אינם הולכים לקייטנות כי להוריהם אין איך לממן אותן. מגרשי משחקים אין ואם כבר יש אז הם סובלים מהזנחה. התוצאה: הילדים מבלים את החופש בכביש, בין המכוניות
"הייתי מאוד שמחה אם המועצה המקומית הייתה דואגת לבנות גן שעשועים אצלנו בכפר", אמרה ל-ynet אם לשלושה מהכפר מזרעה שבגליל. "אין איך להעסיק אותם, אין לנו כסף לרשום אותם לקייטנות, והגרוע מכל הוא שאין גן שעשועים בכפר, ואני נאלצת לנסוע ברכב לקיבוץ רגבה ליד הכפר כדי שהם יוציאו קצת אנרגיה בגן השעשועים שם".
קייטנה במגזר הערבי. לרוב אין כסף (צילום: ראמז לחאם)
בנה של נג'וא מואסי מבקה אל-גרביה נפגע לפני כמה ימים ממכונית כשרץ בכביש אחרי כדור. "הילדים יוצאים לשחק בשכונה ומסכנים את חייהם בין המכוניות", סיפרה וקראה לרשויות לקחת אחריות ולטפל בבעיות.
גם במקומות שבהם יש מגרשי משחקים, איש לא דואג לתחזוקתם והם סובלים מהזנחה, לכלוך וליקויים בטיחותיים. סלוא מנסור, אם לחמישה מטירה: "ראשי הרשויות במגזר הערבי מזלזלים בהקמת מגרשי משחקים. המתקנים שבורים, יש זכוכיות על הרצפה, ומאוד מלוכלך שם. לכן, הילדים שלי יבלו את החופש בבית ואצל קרובי משפחה".
לדבריה, חוסר התעסוקה, בעיקר אצל בני הנוער, מוביל לאלימות ולפשיעה ואת האחריות היא מטילה על ראשי הרשויות במגזר הערבי. "נמאס לנו. נמאס לסכן את ילדינו. צריך לצאת, להפגין ולהגיד 'די לזלזול".
"הילדים פשוט נהנו"
כדי למנוע מהילדים להידרדר לאלימות ופשע, הקימה העדה האורתודוקסית בנצרת קייטנה שפעלה במשך שלושה שבועות. בקייטנה השתתפו 1,700 ילדים ובני נוער בגילאים 15-5."יש לנו מטרות חברתיות ותרבותיות שאנחנו רוצים להגשים אותן דרך פעילויות והרצאות", מסביר יו"ר המועצה לעדה האורתודוקסית, ד"ר עזמי חכים, "המדריכים לימדו את הילדים כיצד להתנהג ואיך להתמודד עם קשיים, בין אם זה בבית או בכלל בחיים. בנוסף, הילדים פשוט נהנו".
"לומדים איך להתנהג ולהתמודד עם קשיים" (צילום: ראמז לחאם)
הוא מציין: "בקייטנה ישנם 300 מתנדבים שעובדים עם הילדים במועדון הנוער האורתודוקסי. הדבר המיוחד שיש משפחות ערביות שמגיעות מחוץ לארץ כדי לרשום את ילדיהם לקייטנה שלנו".
גם במרכז האקספרס הבריטי, המלמד את הילדים במגזר הערבי אנגלית, ארגנו קייטנה לילדים שנקראת "קייטנת ירדן". במסגרתה נוסעים הילדים לירדן ושוהים שם במשך עשרה ימים. במהלך השהות לומדים הילדים אנגלית באוניברסיטת עמאן וגם שחייה ורכיבה על סוסים.
עבד אל-סלאם קשוע, ממלא מקום ראש עיריית טירה, מסר בתגובה לטענות: "התחלנו בשיקום הגנים הציבוריים, והעבודות יסתיימו בתוך חודש. צריך להגביר את המודעות בקרב התושבים לשמור על המשחקייה נקייה".