בני 9 עד 70 במטס: "נמנע תמונות מחאה"
משתתפי המטס לנתב"ג ממשיכים להדגיש כי "יגיעו לטיול רגיל", אבל במשטרה לא לוקחים סיכונים. עשרות שוטרים כבר הוצבו בנתב"ג כדי "לטפל בנחישות" ב-500 הפעילים שאמורים להגיע: "רוצים למנוע מצב של תמונות שייצרבו בתודעה"
המשט עדיין רחוק מאוד מחופי ישראל, והלילה (יום ה') מחכים בירושלים בעיקר למטס לנתב"ג - ומנסים למנוע תמונות שיישארו בתודעה העולמית, גם זמן רב לאחר גירוש הפעילים. חמישה פעילים במטס כבר הגיעו לארץ, שלושה אחרים סורבו כניסה וגורשו מיד מהארץ, אבל המסה העיקרית אמורה להגיע החל מהלילה הבא - וברשימת הבאים יהיו כנראה גם ילדים וגם זקנים.
במסגרת מבצע "מרחב מוגן" של המשטרה, היא נערכת "לטפל בנחישות" ב-500 הפעילים מ-15 ארגוני שמאל שצפויים להגיע, אך שמה דגש על העובדה שמדובר במפגינים שמנסים לבצע פרובוקציה תקשורתית, ולא במחבלים שמתכוונים לפגע. "אנחנו רוצים למנוע מצב של תמונות שליליות בנתב"ג שייצרבו בתודעה. לכן המאמץ הוא גם מבצעי וגם תקשורתי", אמר גורם במשטרה.
גם ברשות האוכלוסין וההגירה נערכים למטס והרשות תגברה את אנשיה - בקרים, אנשי מנהלה ומתשאלים - כך שבכל זמן נתון יהיו 150 איש שיוכלו לעסוק בנושא.
ברשות הסבירו כי בניגוד לפרשת המשט, שבה עצם ההגעה היא בלתי חוקית, כאן מדובר באנשים שנוחתים בנתב"ג באופן חוקי והטיפול בהם ייעשה על פי חוק הכניסה לישראל. גם מתקן המסורבים בנתב"ג ערוך לקליטה של עד 60 איש, שיופנו מהמטס.
ניתוח מודיעיני הוביל את המשטרה להעריך כי בכוונת הפעילים להגיע למוקדי חיכוך רבים ברחבי הארץ, בהם אל-עראקיב שבנגב, העיר לוד, בה נהרסו בתי תושבים וכן לאזורים שונים במזרח ירושלים. בנוסף, מתכוננים במשטרה להפרות סדר המוניות בשדה התעופה, שעלולות להתגבר עם מעצר הפעיל הראשון. כ-600 שוטרים אמורים ליטול חלק במבצע, עשרות כבר הוצבו בנתב"ג.
הספינה "ג'וליאנו". בניגוד למשט, ההגעה במטס היא חוקית (צילום: רויטרס)
"מציגים אותנו כאגרסיביים, אנחנו שוחרי שלום"
משתתפי המטס לנתב"ג ממשיכים להדגיש שאין בכוונתם לנקוט באגרסיביות, וכי מדובר בתדמית שמנסים להדביק להם בירושלים. "הרשויות בישראל מנסות להציג אותנו כאגרסיביים. הם אלו שמייצרים את הפאניקה", אמרה ל-ynet סופיה דיג, אחת מהמארגנות. "יש במטס משתתפים מכל הגילאים, גם ילדים בני 9 ו-10 וגם בני 70 ומעלה. הקונספט הוא שוחר שלום, שומר חוק ובעל אופי של חברה אזרחית שרוצה להיכנס לפלסטין".
לדבריה, פריסת השוטרים בנמל התעופה והאזהרות המחמירות לקראת המטס נועדו להציג את המטס כאקט אגרסיבי. "אין לי הסבר אחר, כי כולם יודעים שאנחנו לא מהווים סיכון. זה מוזר לשים כל כך הרבה אמצעי בטחון כאשר הם יודעים איזה אנשים באים. יכול להיות שהם רצו ליצור את הרעיון, להגיד שזה 'מצב מיוחד' שמצריך בטחון. כך, בפועל, יוצרים מצב מיוחד", אמרה דיג.
הפעילה הפרו-פלסטינית סיפרה כי כל המשתתפים שיגיעו יצהירו בגלוי על כוונתם להיכנס לשטחים, על אף שייתכן כי הדבר לא יתאפשר להם. "אם חלק מהאנשים לא ייכנסו זה יהיה עצוב ומאכזב. הרי כולם שווים - אירופאים, אמריקנים, קנדים. יש לאנשים את הניירות, הם שילמו על הכרטיס ויעברו בדיקות ביטחון. הם לא שונים מאחרים שמגיעים. אני לא רואה הגיון שחלק יעברו וחלק לא, כי אין הבדל ביניהם. הנקודה המרכזית היא שזה טיול רגיל. הדבר היחיד שמאפיין את המשתתפים הוא שכולנו נגיד בקול רם וברור שברצוננו להגיע לידידינו הפלסטינים".
דיג טענה כי ההשערות בנוגע להתנגשויות בין הפעילים לבין נוסעים מן המניין במטוס אינן נכונות. "זה לא יקרה, כי לא נבוא עם דגלים פלסטינים. אנחנו תיירים רגילים, ולא נתנהג בצורה אחרת. אנשים לא יצעקו, ולא יהיו אגרסיביים. מדובר באנשים נורמלים".
למרות ניסיונות ההרגעה, גם באירופה חוששים מאלימות. משרד החוץ הגרמני פרסם אתמול אזהרת מסע לקראת המטס. בהודעתו נמסר כי "על רקע הדיווחים על כניסה מתוכננת של קבוצות אזרחים ממספר מדינות לישראל ולשטחים הפלסטינים, מתוך כוונה לקחת חלק בפעילות פוליטית, ממשלת ישראל הודיעה לממשלת גרמניה שכל פעילות בלתי חוקית בהקשר הזה תלווה בתגובה ישראלית נחושה ביותר". הגרמנים הזכירו כי אזרחים הנושאים תעודת זהות פלסטינית לא יוכלו להיכנס לנתב"ג.