שתף קטע נבחר

 

דו"ח: נשות העולם לא זוכות ליחס שווה בפני החוק

מסמך של האו"ם קובע כי מערכות אכיפת החוק והמשפט אינן מעניקות יחס שווה בין המגדרים, ול-600 מיליון נשים עובדות אין ביטחון תעסוקתי. אפילו ב-117 מדינות שמבטיחות שכר שווה, עדיין הנשים מרוויחות עד 30% פחות מגברים

יותר ממחצית הנשים בעולם מחזיקות במשרות שאינן מוגנות בחוקי עבודה, וכ-600 מיליון חיות במדינות שאלימות במשפחה אינה פשע. רק ל-28 מדינות רמת ייצוג לנשים בפרלמנט העומדת לפחות על 30%. כך עולה מדו"ח של סוכנות האו"ם החדשה לשוויון מגדרי ולהעצמת הנשים, UN Women.

 

הדו"ח המונה 169 עמודים שפורסם אתמול (יום ד'), חושף תמונת מצב עגומה, למרות העובדה כי 139 מדינות וטריטוריות מבטיחות שוויון בין המגדרים בחוקותיהם. "לגבי רוב הנשים בעולם החוקים הכתובים לא תמיד מיתרגמים לשוויון ולצדק", נכתב במסמך, "במקרים רבים, במדינות עניות ועשירות כאחד, תשתית עשיית הצדק – המשטרה ובתי המשפט – מכזיבה את הנשים, ואלה הגופים שאמונים על שמירת זכויתיהן".


מפגן תמיכה של מרכזי הסיוע במתלוננות נגד קצב (צילום: עופר עמרם) 

 

אנשי הסוכנות קראו לממשלות העולם לבטל חוקים שמפלים נשים לרעה ולספק עוד תקציבים לשירותים חדשניים בנושא, כמו סיוע משפטי ובתי דין מיוחדים, שיבטיחו כי לנשים גישה שווה למערכת המשפט. כמו כן, נכתב כי על כל המדינות לוודא שישנן שוטרות, שופטות ומחוקקות.

 

"במדינות המתפתחות, שליש מהנשים מתחתנות לפני גיל 18"

נראה כי למרות ההתקדמות הרבה במישור החקיקה, שאוסרת על נהגים מפלים, שמבטיחה שכר שווה וחופשות לידה לאמהות ולאבות, מימוש כוונות המחוקקים נותר רחוק. לפי נתוני האו"ם, ל-53% מהנשים העובדות, כ-600 מיליון סך הכול, אין ביטחון תעסוקתי, והן עובדות כעצמאיות, בעבודות בית או ללא שכר בעסקים משפחתיים – בכולם אין הגנה מספקת לפי חוקי העבודה.


זוג התומך "במועדון הנשים הצייתניות" במלזיה (צילום: רויטרס) 

 

גם ב-117 המדינות שמבטיחות שכר שווה בין המגדרים במקומות העבודה, עדיין נשים מרוויחות עד 30% פחות מגברים. "במדינות המתפתחות יותר משליש הנשים מתחתנות לפני גיל 18, לא זוכות לחינוך וחשופות לסכנות הבריאותיות הכרוכות בהריון מוקדם", נאמר בדו"ח.

 

גם ברמת ביטחונן הפיזי מצב הנשים אינו ורוד. אלימות במשפחה אסורה בחוק ב-125 מדינות ברחבי העולם, אבל למרות זאת 603 מיליון נשים חיות במדינות שאין מדובר בעבירה - "גם במדינות שיש בהן החוקים הללו קיימים, מיליוני נשים מדווחות על אלימות כלפיהן, בדרך כלל מידי שותפן לחיים".

 

סוכנות האו"ם ציינה לטובה יוזמות שונות מרחבי העולם ששיפרו את מצבן של הנשים. דרום-אפריקה זכתה לשבח על תחנות "הכול כלול", שבהן מוצעים שירותיים משפטיים, משטרתיים ורפואיים גם יחד. במדינות אמריקה הלטינית הוקמו תחנות משטרה לנשים, שהביאו לעלייה בשיעור הדיווח על מקרי אלימות מבוססי-מגדר. בקונגו פועלים בתי משפט ניידים, שמביאים את הצדק לאזורים הכפריים, שם מתרחשים מקרים רבים של תקיפה מינית.

 

כמו כן, צוינו לטובה מדינות שחלה בהן עלייה חדה בייצוג הנשים ברשות המחוקקת, כמו ברואנדה, נפלא וספרד. לדברי המחברים, בשל כך נחקקו במדינות אלו חוקים מתקדמים בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרות החוץ של ארה"ב וספרד, קלינטון וחימנס
צילום: רויטרס
חינוך מיוחד לנשים באפגניסטן
צילום: AP
מחאה באוקראינה על איסור הנהיגה לנשים בסעודיה
צילום: EPA
מומלצים