עיר עם שמרים: סיור מתוק בחיפה
העיר שעל הכרמל והקריות הן מעצמת אפייה שהצמיחה את מיקי שמו, דודו אוטמזגין וקרין גורן. בעיר פועלות שלל קונדיטוריות, מרשתות ועד שכונתיות. מסע עתיר פחמימות
אפשר ורצוי לתהות על מיעוט מסעדות העילית בחיפה, אבל באגף האפייה העיר היא מעצמת קונדיטוריות של ממש, מהמצטיינות בארץ. האם תושבי העיר טרם הפנימו את תרבות המסעדות ומעדיפים לארח אצלם בבית על קפה ועוגה? ייתכן. כאנטיתזה מובהקת לתלאביב ההוללת, חיפה היא עדיין עיר פועלים, בה קמים מוקדם והולכים לישון מוקדם, מה שאכן משפיע על הרגלי הבילוי. במצב כזה, בלינצ'ס סולידי או עוגת שמרים צנועה אצל חברים נראים כמו פתרון לא רע.
עוד בערוץ האוכל:
- פותחים שולחן בחיפה: 10 מסעדות מומלצות
- עשינו עסק: ארוחות עסקיות בסופ"ש מכינים פרסבורגר בבית: המדריך המקיף לאפיית עוגות שמרים
- רפי כהן עם מתכוני בורקס לשבת
שלושה טייקוני קונדיטוריה ישראלים הגיעו מאזור חיפה: מיקי שמו, דודו אוטמזגין וקרין גורן. אך לצד סניפים של השניים הראשונים, פועלים בעיר לא מעט מוקדי מאפה, בהם תמצאו כל עוגה, קיש, בריוש, דובוש או רוגאלעך שתעלו על דעתכם. מותר לנבא שריבואות סוגי העוגיות שנמכרות בקונדיטוריות בעיר ייטבלו בסופו של יום באגמים עמוקים של תה. יצאנו למסע עתיר פחמימות בקונדיטוריות המשובחות של חיפה.
שמו
הרשת, שחצתה את גבולות חיפה והקריות, עם סניפים ברמת-אביב ורמת-השרון, מעוררת גאוות יחידה אצל החיפאים. בשנה הבאה יחגוג מיקי שמו 20 שנות עשייה (הסניף בקריית-חיים נפתח ב,(1992- אבל העושים במלאכה לא מפסיקים להתחדש. הסניף בקריית-חיים עבר לפני שנה וחצי שיפוץ, עם תאורה חמה ומחמיאה, תקרה גבוהה ומקרר עוגיות. שני הסניפים האחרים נמצאים בחיפה, בשדרות מוריה ובמרכז זיו שבנווה-שאנן.
מה תמצאו פה? מצד אחד ריכוז ענק של עוגיות, מצד שני עוגות ויטרינה משובחות, וממול - טארטים ועוגות אישיות. יש תערובות של מקרונים צבעוניים (מתנה מושלמת,( וגם חדשנות מעניינת של שילוב בוואריות בעוגות, מאפים העושים שימוש בקמח מלא ושיפון, עוגות עם מרנגים, שלל עוגות ללא תוספת סוכר (עם סוכרלוז ולא מלטיטול,( והלהיט "שטולן" (עוגת שמרים שנראית כמו כיכר לחם שטוחה, עם פירות יבשים ואגוזים.( וידוי: יש לשמו עוגה שמביסה אצלי כל דיאטה, חמורה ככל שתהיה: שמרים-פרג. יש לה מעטפת דקיקה בלבד של בצק ומילוי שופע במיוחד. נסו אותה ותתמכרו לנצח.
האצטדיון ,8 קריית-חיים, ;04–8418840 מוריה ,30 חיפה, ;04–8104448 שלום עליכם ,2 חיפה, .04–8224684
אוטמזגין
ב1998- פתח דודו אוטמזגין את הקונדיטוריה הראשונה שלו בקריית-מוצקין. מאז הוא רק מתרחב, עם סניפים בכרמל, קריית-אתא, נהריה, טבעון, כפר-סבא, גן העיר בתל-אביב, ועוד ידו נטויה. מעסק של שני עובדים הוא הפך לאימפריה. אוטמזגין השתלם בצרפת, הונגריה, בלגיה, קנדה וגרמניה. הוא גם מתעדכן תדיר בחידושים ומייבא רעיונות לארץ.
מה תמצאו פה? עוגות שמרים (שוקולד, גבינה, פרג, אגוזים, שוקולד בלגי,( גבינה (עם לימון או על בסיס בראוניז,( מוס, פאי (פירות, פקאן ופרג,( עוגות דלות שומן, מאפים ללא גלוטן ועוגיות ללא סוכר, קישים מלוחים - השפע גדול והאיכות מצוינת. אחרי שיארזו לכם עוגה בקופסה מהודרת ויוקרתית, תשכחו את מיליון הקלוריות - ותרגישו כמו מיליון דולר.
וודג'ווד 3 מרכז הכרמל, חיפה, .04–8102230
אייל
אם שמו ואוטמזגין הם מותגי אפייה מוכרים בכל הארץ, קונדיטוריית אייל היא סוד השמור לתושבי חיפה והקריות. בסניף הוותיק בקריית-חיים יש אמנם כמה שולחנות לישיבה בחוץ מתחת לפרגולה, אבל החנות עצמה היא העיקר.
ההצטיינות של אייל וייצמן היא במאפים המלוחים: סמבוסק תרד ושום, עוגיות זעירות שהוריקו מפסטו, לחמניות קלועות עם שום, קיש קישואים, קיש רוקפור ואגסים, פשטידת ארבע גבינות - כולם במצעד הלהיטים. במתוקים מומלצים מאוד הבלינצ'ס העדינים, עם מילוי עשיר של גבינה וצימוקים, ועוגיות טובלרון. בחמישי-שישי מפוצץ פה, כך שאם בניתם על מוצר ספציפי, דאגו להזמין מראש.
שבטי ישראל ,39 קריית-חיים,.04–8410132
שני
הרבה לפני כל הקונדיטוריות האופנתיות פעלה בחיפה קונדיטוריית שני, שנוסדה ב,1964- הרשת המונה שבעה סניפים בחיפה ובקריות נחשבת למוסד חיפאי ידוע ואהוב, ורבים בעיר מוצאים בה טעמי ילדות נוסטלגיים. הרשת התחילה כבית קפה קטן וחמים ברחוב העצמאות, שפתח אופה צעיר שעלה מאוסטריה, והתפתחה לסניפים בכל האזור ולמפעל משוכלל שהוקם לא מזמן בהשקעה של 4 מיליון שקל.
תמצאו את כל העוגות המסורתיות: קראנץ' אגוזים וקראנץ' שוקולד מצוינים, דובוש, מוצרט, קונקורד. אפילו היער השחור, כמו בימים הרחוקים של קפולסקי. אחת המומלצות ביותר: עוגת שמרים עם גבינה.
העצמאות ,53 חיפה, .04–8641056
גל
קארמה של אפייה מרחפת כנראה מעל למיקום הזה, בשדרות הנשיא שבמרכז הכרמל. פעם הייתה פה קונדיטוריה אחרת בשם קסטלר, והאגדה מספרת שא.ב. יהושע נהג לכתוב פה את ספריו. חלפו עשרות שנים, וב2003- פתח גל גבריאלי, באותו מקום, קונדיטוריה משלו, המתמחה במאפי בוקר מקסימים, עוגות וקינוחים.
יש פה חצר שקטה, ובמרפסת תוכלו לשתות קפה ולכרסם בריוש מצוין או קרואסון שקדים ניחוחי, ואם אין בעיית משקל - עדיף שניהם. ואל תשכחו פאי פירות. לקינוח.
שדרות הנשיא ,131 חיפה, .04–8382928
טיבי
קונדיטוריה ותיקה, מ,1983- שהקים יוסף יאקאב, עולה מטרנסילבניה. שכונתית במובן החביב של המושג, עם אווירה נעימה ורגועה ו"פרלמנט" של לקוחות קבועים. לפני שנפנה לקולקציה המתוקה, אל תפספסו את האטרקציה המלוחה: בורקס כרוב בגודל ביס. במתוקים תמצאו עוגיות הולנדיות עם קינמון ואגוזים, קראנץ' חמאה ואגוזים, עוגיות חלבה, שטרודל, ועוד.
שדרות הנשיא ,35 חיפה, .04–8312106
סילבה
אחד המקומות הבודדים בחיפה בהם תוכלו לנשנש בשבת בבוקר. לא זול, אבל טעים מאוד. עוגיות שושנים נהדרות, עוגיות שקדים טובות, עוגת שמרים-שוקולד איכותית, והכל עם קפה איכותי, שנמכר גם טחון במשקל, לצד ציוד נלווה (מקינטות ומקציפי חלב.(
שדרות מוריה ,120 חיפה, .04–8114442
העוגה
ברחוב הרצל, קרוב מאוד לכרמלית, מצוי עוד מוסד מתוק, עם ותק של יותר מ70- שנה. פעם זה היה דלפק קטן, שבו שילמת ואכלת עוגה בעמידה. לפני כשנתיים עבר המקום מתיחת פנים וזכה לעיצוב עדכני. יש כאן קפה מצוין של לוואצה, עוגות מוס, שמרים וקצפת, אקלרים, וגם סברינות רטרואיות לגמרי. ברבות השנים נולד גם סניף-אח, ברחוב הנשיא .121 גם פה עוגת הפרג מצטיינת: רכה, טעימה ולא מתוקה מדי.
הרצל ,14 חיפה, .04–8666925
מסעדות חדשות בעיר
חיפה אמנם מצטיינת בקונדיטוריות ובתי מאפה, אך השנה נפתחו בה גם כמה מסעדות חדשות. הנה חלק מהן:
- מינה טומיי (אין קשר למסעדת מינה טומיי המנוחה מתל-אביב והרצליה( - מסעדה אסיאתית המגישה מנות מהמטבח היפני, התאי, הווייטנאמי, הקוריאני וההודי. תמצאו פה סושי, נודלס, ספרינג רול, גיוזה, יקיטורי וצ'יקן טיקה מסאלה, כולם דרים זה לצד זה בכפיפה אחת. פלימן 8 מרכז קסטרא, חיפה, טל.04–6668080 :'
- וידה לוקה: תל-אביבים לא יאמינו, אבל הטאפאס בר הראשון בחיפה נפתח רק השנה. וידה לוקה הוא מקום צבעוני מאוד, עם קיר פסיפס מיוחד והמון מנות קטנות, המוגשות לשולחן בכלי חרס יפים. תמצאו פה פירות ים, בשר ודגים, והמון מנות עם ירקות, ובעיקר, המון אווירה. חורב 10 חיפה, טל' .04–8289544
- ויקטור הדייג: כבר 30 שנה מפעיל ויקטור חנות דגים בוואדי ניסנאס. לפני כחצי שנה החליט לפתוח מסעדה הצמודה לחנות. הלקוחות יכולים לבחור בעצמם את הדגים, ובדקות הקצרות של ההמתנה ליהנות משלל סלטים תוצרת בית. ואדי 32 חיפה, טל' .04–8552301
- מסעדת :Voila זו הייתה מסעדה מיתולוגית בחיפה, שבבוא יומה פשוט נסגרה. השנה פתחו אותה מחדש, בעיצוב חמים ונעים במרכז הכרמל. הסגנון: שוויצרי-צרפתי. זה המקום לאכול מרק בצל במעטפת בצק עלים ופונדו מסוגים שונים. שד' הנשיא חיפה ,119 טל' .04–8370737
- רק בשר: שלוחה חיפאית למסעדת הקונספט רק בשר. פה תבחרו בעצמכם את הבשר מתוך הוויטרינה, תציינו את מידת העשייה הרצויה לכם ותפנו לשבת. התשלום יהיה בהתאם לכמות הבשר שלקחתם. בתוך כמה דקות תנחת המנה על שולחנכם. שד' בן גוריון 15 חיפה, טל' .04–8551872
- הכתבה פורסמה במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"