שתף קטע נבחר
 

קינוחי הקיץ של תש"ח

לכבוד הקיץ הלוהט החליטו נכדיה של מרים ינאי ז"ל לשוב אל ספר הבישול של נשות ויצ"ו משנת תש"ח כדי לגלות מה הכינו אז לצינון החום. אתם מוזמנים לטעום קציפת תפוזים, אפרסקים אפויים ופאי לימון. לפעמים, אגב, זה רק נשמע טעים

בתור ילד עירוני נהגתי לבלות את החופש הגדול בקיבוץ ברקאי, שם גרה סבתא מרים ינאי ז"ל. ההורים שלי היו מנצלים את ההזדמנות וזורקים שם את שלושתנו - אחי, אחותי ואני. בחיי הקיבוץ שלנו היתה שגרה נוקשה: אחרי ביקור בבריכת הקיבוץ היינו מתנגבים שלושתנו באותה מגבת (תענוג מפוקפק), ואז הולכים לעזור בשטיפת הכלים בחדר האוכל. אין מה להגיד, הקיץ בקיבוץ היה להיט. כמובן שאחרי שלושה ימים השקט חירפן אותנו ורצינו הביתה, אבל מה כבר הבנו מהחיים שלנו.

 

אחד מחוקי הקיבוץ היה שאת הפירות אוכלים בשלים. אם היינו מחכים שתי דקות הפירות היו מרקיבים. סבתא מרים, רמטכ"ל חדר האוכל, נהגה להכין בקיץ מגוון מתכונים עם פירות. כאלה מהסוג שכבר אי אפשר לזהות כשהם על הכפית. "זה לא צריך להיראות יפה, זה צריך להיראות טעים" היה משפט שלא הפסקנו לשמוע. אולי בגלל זה כשאני מבשל היום, אני מקפיד על כך שהאוכל יהיה אסתטי. עם כל הכבוד, ויש הרבה כבוד, מטעויות צריך ללמוד.

 

אז לכבוד הקיץ שהגיע פתחנו את ספר הבישול משנת תש"ח, אותו ספר מפורסם שמצאנו בזמן שישבנו שבעה על סבתא, ובחרנו להתקין שלושה מתכוני פירות לכבוד הקיץ. כהרגלנו בקודש, המתכונים מפורסמים כאן בדיוק כמו שהם כתובים בספר.


מאכילים כבר 63 שנה. ספר הבישול של ויצ"ו (צילום: ירון ברנר)

 

אפרסקים אפויים בתנור

המצרכים:

10 אפרסקים

2-3 כפות מרגרינה

1-2 כפיות סוכר

מיץ לימון

קצפת או רוטב ואניל או רוטב לימון

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את האפרסקים לשניים, שמים בתבנית לאפייה, מורחים במרגרינה, בוזקים מעט סוכר ומיץ לימון ואופים בתנור בינוני במשך 20 דקות, מגישים עם קצפת או ברוטב ואניל או ברוטב לימון.

 

במבחן המעשה:

אחד המתכונים הקלים בספר. כל אחד יכול לחצות אפרסק ולתת לו להתבשל במיץ של עצמו בתנור, עם קצת עזרה של חמאה וסוכר. בהתחלה תהיתי מה עושה מי שיש לו תנור גדול ולא בינוני, אבל אמא הגיעה להציל את המצב: "איך לא מסרתי אותך לאימוץ כשנולדת? אוי... לא מדובר על גודל התנור, אלא על הטמפרטורה!".

 

המתכון הזה סותר את המשפט "מי שלא עושה לא טועה". לא עשיתי הרבה והטעות היתה גדולה. לא שלי, של הטעם. זה הזכיר בדיוק את הטעם של אפרסקים שמוציאים מקופסת שימורים, מינוס הטעם של החלודה מהפחית. ובינינו, החלודה מוסיפה ארומה מיוחדת. הוספתי לאפרסקים מעט קצפת, אבל היא לא הצליחה להציל את המצב. אז אם כבר לאכול משהו כזה, תחסכו לעצמכם את הטרחה ופשוט תפתחו קופסת שימורים. ואם אתם רוצים להשקיע - שימו מחבת על האש, הפכו סוכר לקרמל ותנו לאפרסקים להשתעשע בו.


 


אפרסקים אפויים בתנור בינוני (צילום: ירון ברנר) 

 

קציפת תפוזים

המצרכים:

חצי ליטר מיץ תפוזים

חצי ליטר מים

50 גראם אבקת פודינג או קורנפלור

110-140 גראם סוכר

מיץ לימון לפי הטעם

2-3 ביצים

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את המים עם קליפת לימון.
  2. טורפים את החלמונים בסוכר במשך 10 דקות. מוסיפים את הפודינג או הקורנפלור בלול במיץ התפוזים ואת המים הרותחים. טורפים על גבי האש כל הזמן עד להרתחה, מסירים תיכף מהאש ומוסיפים תוך כדי בחישה לקצף החלבונים המעורב במעט סוכר, מגישים אחרי קירור.

 

במבחן המעשה:

גם לכם נמאס ממיץ תפוזים סחוט טבעי על הבוקר או בארוחת הערב? בעיה שלכם, כי המתכון הזה ביאס לחלוטין. איכשהו חשבתי שאמור לצאת משהו שדומה לפודינג תפוזים, אבל זה הזכיר יותר משקה ביצים שמגישים בחג המולד. הקצף גרם למשקה להיראות כאילו הוא עשוי מתפוזים שזה עתה נקטפו בצ'רנוביל, וכנראה שהטעם העשיר של המשקה הוא נרכש. שלושה אנשים טעמו, אמרו שזה נחמד, אבל סירבו לסיים את המשקה. "אנחנו מלאים", טענו אחרי שסיפרתי להם ממה מורכב המשקה. לא משנה כמה קישטתי את הכוסות, הן נשארו כמעט מלאות. עוד מתכון שאפשר לוותר עליו.


 

 


קצפת תפוזים - לא ממש התלהבו (צילום: ירון ברנר) 

 

פאי לימון

המצרכים:

לבצק הפאי:

240 גראם קמח

מעט מלח

חצי כפית אפיון

120 גראם חמאה

רבע ספל מים קרים (60 גראם)

למילוי:

30 גראם מרגרינה

100 גראם סוכר

2 חלמונים

מיץ של שני לימונים

400 גראם נוזלים (מים או יין או מיץ)

40 גראם אבקת פודינג (ריח לימון)

 

אופן ההכנה:

  1. את הקמח מנפים עם המלח והאפיון פעמיים, מפזרים על הקמח את המרגרינה בחתיכות ובוללים מהר, בתוספת מים קרים, לבצק חלק.
  2. מעמידים את הבצק לחצי שעה במקרר ואחרי כן מרדדים ואופים כמו לעוגת פירות (אפשר להשתמש בבצק פריך רגיל).
  3. בינתיים מתקינים את הקרם. בוחשים את המרגרינה עם הסוכר והחלמונים, מוסיפים את מיץ הלימונים (התערובת נקרשת בקלות, אולם הדבר נמנע על ידי הוספת הפודינג המבושל).
  4. מהנוזלים ואבקת הפודינג מבשלים פודינג, שמוסיפים אותו לאט לאט תוך בחישה מתמדת לתערובת הנ"ל. ממלאים בקרם הזה את תחתית הבצק.
  5. מתקינים מהחלבונים קצף חזק בהוספת 2 כפות סוכר, שמים על הקרם ואופים עוד פעם עד שהקצף יצהיב.

 

במבחן המעשה:

אחרי שני מתכונים מבאסים אפשר להתחיל עם השורה התחתונה – טעים רצח! נשות ויצ"ו שפרסמו את ספר הבישול ידעו להביא לנשות ישראל מתכונים קלים, והכנת הפאי ארכה פחות משעה, כולל הנחת הבצק לחצי שעה במקרר למנוחה. מסכן, עבד קשה הקיצ'ן אייד. כמובן שגם הפעם אי אפשר היה להתחמק מכמה בעיות, כשהגדולה שבהן היתה שהמלית לא ממש נקרשה בתנור ולא הפכה למוצקה. זה היה מעט נוזלי, כמו משקה ממש סמיך, ועדיין, עם הרבה תקווה בלב, הוספתי מעל את קצף החלבונים עד להזהבה. ירון ברנר, הצלם המוכשר, הסתכל על התוצאה ומלמל "יש פה אתגר...", אבל זה היה שווה בזכות הטעם האלוהי. פאי הלימון הזה הוא מסוג המתכונים שרצוי להכין כשמגיעים חברים טובים וכל אחד יכול לדחוס את הכפית שלו ישר אל תוך הפאי. רצוי לא להכין אותו כשאתם מצפים למלכת אנגליה לכוס תה, מפני שהוא לא נחתך ממש יפה.



פאי לימון - אתגר לצלם טעים לאכול (צילום: ירון ברנר) 

 

לכתבות הקודמות:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאי לימון
צילום: ירון ברנר
קציפת תפוזים
צילום: ירון ברנר
"ספר הבישול"
צילום: ירון ברנר
מומלצים