טבע או נדל"ן? שתי פיסות מדבר לפני הכרעה
שני מאבקים סביבתיים עומדים בפני הכרעה: היזם שעתיד לכרות חול בדיונות סמר שבערבה לטובת תעשיית הבנייה באילת צפוי להתחיל בעבודות, ובעמק ססגון שבתמנע יוחלט אם להעתיק את מיקום המלון או להותיר אותו במקומו, בניגוד לעמדת ארגוני הסביבה
בחודש הקרוב, כך על פי ההערכות, צפוי להיחרץ גורלן של שתי פיסות מדבר: חולות סמר ועמק ססגון. שני האזורים הללו, המוגדרים על ידי מומחים כאתרים עתירי ערכי טבע – מצויים כבר שנים במרכזו של מאבק סביבתי מתוקשר היטב, מחשש שייעלמו לטובת פיתוח נדל"ני.
כך גם בססגון, שם מתוכננת בנייתו של מלון גדול, עתיר אטרקציות ובהיקף של מאות חדרים. גם במקרה זה ניתנו כל האישורים כבר לפני שנים, אך בשל המאבק נגד בניית המלון, הגיע הנושא לפתחה של הוועדה המחוזית דרום. בשבועות הקרובים יכריעו חבריה האם האתר הנבחר אכן ישמש לבניית המלון, או שמא יהיה זה אתר חלופי.
סמר - להציל מה שנותר
אם לדייק, המאבק סביב שתי פיסות המדבר הללו הוא בעיקר מאבק סביב מה שנותר מהן. הן חולות סמר והן עמק ססגון שבאזור תמנע נפגעו בעבר על ידי פעולות פיתוח וכעת חוששים תושבי האזור וארגוני הסביבה שמלווים אותם - כי גם מה שנותר ייעלם.לחצו כאן לצפייה בתמונה בהגדלה (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
גוש החולות בסמר למשל, החל את דרכו כגוש חולות מפואר, שנוצרו במקור כתוצאה מהתפוררות אבני חול בבקעת תמנע. בעבר השתרעו החולות על פני 11 קמ"ר - אך בהווה, עקב כרייה מאסיבית והתרחבות שטחי החקלאות באזור נותרו מהם רק 2.3 קמ"ר. בחלקה הדרומי, מחולקת הדיונה לחמש חלקות שוות. חלקות א' ו-ב' כבר נכרו, והחלק שעליו נאבקים ארגוני הסביבה ותושבי האזור מתמקד בחלקות ג' ו-ד' – בהם הוציא מינהל מקרקעי ישראל מכרז על המשך הכרייה.
מי שמוביל את המאבק להצלת הדיונה הוא תושבי האזור, לצד ארגוני הסביבה – בהם החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין וסבב"ע. בארגונים מתריעים כי חולות סמר מהווים בית גידול למגוון בעלי חיים - בהם צבועים, זאבים, שועלים, קיפודי מדבר, ארנבות, דורבנים ומיני נחשים רבים, ומזכירים כי מדובר בדיונה האחרונה בערבה. לאחרונה התגייסו לטובת המאבק גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן וכן עשרות מדענים, מהמובילים בתחום האקולוגיה ושמירת הטבע, שחתמו על עצומה נגד הכרייה.
ססגון - ויכוח על מיקום המלון
בינתיים, לא רחוק משם, עומד להסתיים גם המאבק כנגד בניית המלון בתמנע. פרויקט בית המלון השנוי במחלוקת, מרוחק כ-25 דקות בלבד מאילת ואמור על פי התוכניות לכלול 400 חדרי מלון, לצד שני פארקי אטרקציות, נהר מלאכותי ומתחם לאירועים, בידור ומסחר.לחצו כאן לצפייה בתמונה בהגדלה
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
קבוצת תושבים מקיבוצי האזור, הובילה בשנים האחרונות התנגדות חריפה לפרויקט, שהולידה גם עצומה המונית, עליה חתמו עד כה למעלה מ-30 אלף מתנגדים. אל המאבק הצטרפו גם כאן ארגוני הסביבה המובילים – בהם החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין.
החברה היזמית,קבוצת איגרא, טוענת לאורך כל הדרך כי מדובר בפרויקט שייבנה על פי עקרונות סביבתיים, שיכלול מערכת מתקדמת לטיפול בשפכים וחיסכון במים, ושיאפשר רק תנועת כלי רכב חשמליים ואופניים בשטחו. מנגד טוענים המתנגדים בפשטות דבר אחד: המלון המתוכנן ממוקם באזור רגיש, שבו הרי אבן וערכי טבע נדירים. הוצאתו לפועל דווקא במקום הזה, תפגע אנושות בטבע ותהווה בכייה לדורות.
כעת, לאחר שנים של הפגנות, דיונים בכנסת והתנגדויות במוסדות התכנון - הגיע הפרויקט אל נקודת ההכרעה. תסקיר שגובש מטעם הוועדה המחוזית דרום, בדק 10 חלופות שונות למלונאות בתמנע וקבע לאחרונה כי האתר המתוכנן אינו המתאים ביותר להקמת מלון וכי מבחינה סביבתית ישנה עדיפות לאתר אחר (אזור המכונה אתר המבואה הדרומית – י.ד).
בשבועות הקרובים אמורה הוועדה להחליט האם לאמץ את מסקנות התסקיר ולשנות את מיקום המלון, או להשאיר את התוכניות כפי שאושרו במקור.