שתף קטע נבחר

מש' הבריאות מזהיר: התפרצות שושנת יריחו בארץ

בשנה האחרונה חלה עלייה משמעותית במספר האנשים שנדבקו בטפילים הגורמים ללשמאניה ("שושנת יריחו"), המתבטאת בפצעים מכאיבים. במשרד הבריאות קוראים להיזהר במקומות הנגועים, להתמגן נגד יתושים ולדווח על כל מאגר זבובים

מחלת הלשמאניה ממשיכה להתפשט ברחבי הארץ: בחודשים האחרונים התקבלו עשרות דיווחים במשרד הבריאות על מקרי הדבקה בטפילים הגורמים ללשמאניה (שושנת יריחו). בצורתה העורית מובילה המחלה הטרופית לפצעים מפרישים ומכאיבים, כיבים הממשיכים להטריד חודשים ארוכים ומשאירים אחריהם צלקות.

 

 

לשמאניה נגרמת כאמור עקב הדבקה בטפיל השייך למשפחת הפרוטוזואה. מדובר בטפיל המועבר לבני אדם על ידי זבובוני החול, הנושאים את הטפיל מדם נגוע של מכרסמים.

 

תוצאת ההדבקה היא פצע המתחיל כנגע אדום במקום העקיצה של זבוב החול - זבוב קטן בגודל שניים-שלושה מ"מ - בדרך כלל לאחר תקופת דגירה של שבוע עד 12 שבועות. הנגע גדל בהדרגה, ובמרכזו בדרך כלל כיב המכוסה בקליפה יבשה. רוב הנגעים מחלימים ספונטנית תוך כמה חודשים עד שנים, ומשאירים צלקות שקועות במקצת. בחלק מהמקרים הפצעים גורמים לכאבים, בעיקר כשהם דלקתיים ומזוהמים. 

 

אבחון המחלה מתבסס על פצע בעור אשר אינו מתרפא בתוך שלושה-ארבעה שבועות, אם החולה מתגורר באזורים הידועים כנגועים או שהה בכאלה. קיימות בדיקות מעבדה לאבחון טפילי לשמניאזיס, הכוללות נטילת משטח דגימה מהעור. 

 

עלייה בשיעור ההדבקה

בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית באזורים שונים בארץ במקרי ההדבקה. במשרד הבריאות תולים את האשם בבנייה העירונית הגורמת ל"גילוח" סלעים, הפיכת הקרקע והזרמת מים כך שהקרקע לחה יותר ומאפשרת את התפתחות זחלי הזבובונים. עם הפיכתם של הזחלים לזבובונים הם עוקצים מכרסמים שונים הנושאים את הטפיל ומעבירים אותו לבני האדם.

 

בישראל שכיחים שני סוגי טפילים: לשמאניה טרופיקה, המועברת משפן הסלעים, ולשמאניה מייג'ור המועברת בעיקר על ידי פסמונים וגרבילים.

  

בשנה האחרונה חלה עלייה חדה נוספת במספר ההדבקות, כשיישובים חדשים הפכו נגועים בשני סוגי המחלה. בין היישובים החדשים שבהם דווח על מקרי הדבקה נמצאים פדואל, מעלה אדומים, אלקנה, טבריה, ענתות, יישובי הנגב ובקעת הירדן, יישובי רצועת עזה ובהם צורים, שדה אליהו וכפר רופין. ביישובים הסמוכים ליריחו קיימים דיווחים רבים על הדבקה בשני סוגי הטפילים.  


אזורי התפרצות של הלשמנאיה בשנים האחרונות

אזורי התפרצות של הלשמנאיה בשנים האחרונות
שנה ירושלים דרום רמלה פתח תקווה כנרת צפת עפולה
2005 89 57 6 6 12 6 8
2006 19 50 1 5 13 6 3
2007 35 77 3 7 16 1 24
2008 26 83 7 16 10 12 59
2009 25 42 13 12 16 4 13
2010 39 106 12 15 4 15 17
 

להשתמש בכילה וברשתות לחלונות

לאור ריבוי המקרים, קוראים במשרד הבריאות לרופאים לדווח על כל מקרה חדש של תחלואה החשודה כלשמאניה. תושבים המבחינים במאגרי זחלים או זבובונים מתבקשים ליידע את הרשות המקומית או את המשרד לאיכות הסביבה.

 

בתוך כך ממליצים במשרד הבריאות על התגוננות אישית: זבובוני החול קרובים מבחינה אנטמולוגית ליתושים, לכן חומרים דוחי יתושים למיניהם יעילים גם כנגדם.

 

באזורים הידועים הנגועים מומלץ להקפיד על כיסוי הגוף ככל האפשר, להתקין רשתות בחלונות הבית או כילה מעל המיטה.  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלץ להקפיד על כיסוי הגוף ככל האפשר, להתקין רשתות בחלונות הבית או כילה מעל המיטה
צילום: CDC
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים