שתף קטע נבחר
 

משמרות המהפכה משתלטות על המשק העיראקי

איראן מצליחה כבר היום לעקוף חלק מהסנקציות על הבנקים שלה באמצעות עיראק והיקף הסחר בין איראן לבין עיראק אדיר. האינטרס האיראני בעיראק פשוט – הגברת ההשפעה הפוליטית במדינה שיש בה רוב שיעי

בד בבד עם הדאגה הגוברת במסדרונות השלטון בטהרן לגבי עתידו של משטר אסד בסוריה , מגבירה איראן את הלפיתה הכלכלית של שכנתה, עיראק .

 

בימים האחרונים, עוגנו יחסי המסחר והכלכלה בין שתי המדינות בהסכמים שנחתמו בדרגים גבוהים והשאלה היא אם מדובר בעיתוי מקרי או שמשטר האייתולות מכין לעצמו

אופציות כלכליות אחרות מתוך הנחה שסוריה לא תחזור למה שהייתה. יש לזכור כי מעבר ליחסים הפוליטיים והצבאיים, איראן הייתה בת הברית הכלכלית המובילה של סוריה ועתה מרחפת סכנה מעל ההשקעות והאינטרסים הכלכליים האיראנים שם.

 

איראן ספקית מובילה, גם של ביטחון

מוחמד ריזא רחימי סגן נשיא איראן חתם השבוע בבגדאד עם ראש הממשלה נורי אלמאלכי על שישה הסכים כולל בתחום המסחר, הנפט והגז. שני הצדדים הכתירו את ההסכמים הללו כ"נקודת מפנה" ביחסים הדו צדיים. רחימי אף הציע לעיראקים כי איראן תהיה זו שתספק להם ביטחון לאחר נסיגת הכוחות האמרקאיים בסוף השנה. סגנו של אחמדינג'אד לווה בנציגי כ-100 חברות איראניות מובילות וכן בקצינים בכירים של משמרות המהפכה, שהם כידוע הכוח המניע מאחורי המשק האיראני.

 

איראן כידוע התנגדה לפלישה האמריקאית לעיראק בשנת 2003 אך מאז החלה להגביר את חדירתה לשוק העיראקי. כיום איראן היא שותפת הסחר השנייה בגודלה של עיראק, אחרי טורקיה. היקף הסחר בין איראן לבין עיראק אדיר. בשנה שעברה הוא הגיע ל-6 מיליארד דולר, רובו יצוא איראני. השנה שואפים הצדדים להעלות את הנתון ל-10 מיליארד דולר ובשנת 2015 להעמידו על כ-20 מיליארד דולר. הייצוא האיראני לעיראק מגוון וכולל בין השאר חומרי בנייה, תרופות, פטרוכימיקלים ועוד.

 

מפלט נוח מהסנקציות

האינטרס האיראני בעיראק פשוט – הגברת ההשפעה הפוליטית במדינה שיש בה רוב שיעי וכן מוצא זמין לעקיפת הסנקציות הבינלאומיות. מגזר הנפט והגז מסתמן כפוטנציאל המשמעותי ביותר להרחבת היחסים בין המדינות. רק בתחילת השבוע הזה חתמה איראן הסכם נפרד עם משרד החשמל העיראקי בדבר הקמת צינור שיוביל גז מאיראן לתחנות הכוח העיראקיות.

 

שווי החוזה – 365 מיליון דולרים והוא יבוצע על ידי חברה איראנית השייכת למשמרות. איראן תמכור לעיראק 25 מיליון רגל מעוקבת גז בכל יום דבר שיאפשר להפיק 2500 מגה ואט חשמל – מצרך נדיר למדי בעיראק, בייחוד בחודשי הקיץ הלוהטים.

 

אבל לא רק נפט. במשך 8 השנים האחרונות, עשו חברות הבנייה האיראניות הון מהשוק העיראקי וזאת באמצעות הקמת תחנות כוח, בתי ספר, בתי מלון ועוד פרויקטים לשיקום התשתיות ההרוסות.

 

יש לזכור כי כבר כיום מצליחה איראן לעקוף חלק מהסנקציות על הבנקים שלה באמצעות עיראק. מדובר ב"בנק שיתוף הפעולה האזור האיסלאמי" שבעצם 70% ממנו מוחזקים על ידי בנקים איראנים והיתר על ידי שותפים עיראקים המוגדרים בחלק מעיתוני עיראק "סוכני טהרן". בנק זה מאפשר למשטר וכן לסוחרים האיראנים לבצע העברות כספים דבר שנמנע מהבנקים האיראנים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחמוד אחמדינג'אד. מחפש דריסת רגל
צילום: AP
עיראק
צילום: AFP
מומלצים