תפנית: סנגל תסגיר את "הקצב מצ'אד" לארצו
למרות שהסכימה להקים טריבונל מיוחד שבו יישפט חסינה חאברה על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, החליטה סנגל להתנער ממחויבותה. אלא שבמקום להסגיר את חאברה לבלגיה כפי שהומלץ לה, בחרה סנגל להחזיר אותו לארצו
תפנית מפתיעה במאבק המשפטי להעמיד לדין את נשיא צ'אד לשעבר, חסינה חאברה: ארבעה חודשים אחרי שסנגל והאיחוד האפריקני סיכמו על הקמת טריבונל מיוחד שבו יישפט חאברה בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, הודיעה אמש (יום ו') סנגל לצ'אד כי בכוונתה להסגיר את הדיקטטור לשעבר בשבוע הבא
חאברה התמנה לראש ממשלת צ'אד ב-1975 אולם סיים את כהונתו שנה לאחר מכן, עם פרישתו של הנשיא דאז פליקס מאלום. ב-1982 ביצע הפיכה צבאית בחסות ה-CIA והפך לנשיא תוך שהוא מבטל את תפקיד ראש הממשלה. לאורך שמונה שנות כהונתו ניהל משטר אימים שעסק טיהורים אתניים וכליאה המונית של גורמים שנתפסו כעויינים. לפחות 40 אלף בני אדם נרצחו.
ב-1990 נמלט חאברה לסנגל לאחר שהודח בהפיכה צבאית. הוא זכה שם למקלט וחי ללא הפרעה גם כשבית משפט מקומי אישר בשנת 2000 כתב אישום נגדו בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. בקרב קורבנותיו של חאברה מכונה נשיא צ'אד לשעבר "הקצב" ואלה עדיין יודעים לספר על שיטות העינויים והרצח המזוויעות. בין היתר עשו נאמניו של חאברה שימוש בחפצים מלובנים, התזות גז, הכריחו מעונים לבלוע כמויות אדירות של מים וחנקו אותם למוות באמצעות גזים מצינורות מפלט של כלי רכב.
השר לענייני זכויות אדם בממשלת צ'אד אמר כי הודעתה של סנגל על הסגרתו של חאברה התקבלה בבירה נדג'מנה בתדהמה. "קיבלנו הודעה מנשיא סנגל, עבדולהי ווייד, לפיו הוא מתכוון לשלוח את חאברה חזרה לצ'אד כבר ביום שני. אני מופתעים בלשון המעטה. אין לנו ברירה אלא לקבלו. נעשה מה שצריך כדי לקיים משפט ונדאג שההליך יהיה צודק ושקוף".
20 שנה של גרירת רגליים
במשך 20 השנים האחרונות מנהלים נפגעי מעשי הזוועה שביצע חאברה מאבק משפטי כדי להביא אותו לדין. "זו התפתחות דרמטית. תמיד התעקשנו ההליך המשפטי יהיה צודק ושזכויותיו וביטחונו של חאברה יישמרו. אנו מודאגים מאוד כיוון שהתנאים האלה לא קיימים בצ'אד היום", אמר ריד ברודי, מומחה משפטי המטפל בפרשת חאברה מטעם ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch".
הקורבנות טוענים כי הסיבה היחידה שחאברה לא הועמד לדין עד היום, היא חוסר יכולתן של מדינות באפריקה לבוא חשבון אם מנהיגיהם לשעבר. במקרה של נשיא צ'אד לשעבר, טענה סנגל בתחילה כי עליה לתקן את החוקה בכדי לאפשר את קיום ההליך המשפטי, ולאחר שכבר עשתה זאת החלה לטעון כי מדובר בפרוצדורה יקרה.
לפני כארבעה חודשים הודיעו סנגל והאיחוד האפריקני כי סיכמו על הקמת בית דין מיוחד שבו יישפט חאברה, אולם מאז לא קרה דבר. בעקבות כך שיגר האיחוד האפריקני אזהרה לסנגל וקרא לה לקיים את ההליך המשפטי או להסגיר את חאברה למדינה אחרת שתעשה זאת. האיחוד המליץ על בלגיה, אך כעת כאמור הפתיעה סנגל והודיעה על החזרתו של חאברה למולדתו. חאברה כבר נשפט בהיעדרו בצ'אד ונגזר עליו עונש מוות, ולכן הסיכוי שיזכה למשפט צדק בארצו אינם גבוהים.