בטי פורד מתה בגיל 93: "השראה לאלפים"
אשתו של הנשיא לשעבר ג'ראלד פורד נודעה בכנותה, במלחמתה למען זכויות נשים והפלות, וכן במאבק מתמשך בסרטן ובהתמכרויות. אובמה שיבח אותה על הקמת מרכז הגמילה שנושא את שמה: "נותן חוזה חדש עם החיים"
בטי פורד, רעייתו של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ראלד פורד, הלכה לעולמה הלילה (שבת) בגיל 93. גורמים המקורבים למשפחה אישרו כי פורד מתה בחיק משפחתה, אך לא מסרו פרטים נוספים.
- עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
לאורך שנותיה כ"גברת הראשונה" וגם לאחר מכן, נודעה פורד בכנותה, במלחמתה למען זכויות נשים והזכות להפלות וכן במאבק המתמשך שלה בבעיות בריאותיות שונות. פורד לקתה בסרטן השד זמן קצר אחרי שנכנסה עם בעלה לבית הלבן ונאלצה לעבור כריתה. בסוף שנות ה-70 חשפה את התמכרותה לאלכוהול ולתרופות.
אחרי שהתאוששה, הקימה פורד מרכז גמילה בקליפורניה, שהפך לאחד החשובים בארה"ב וסייע לאזרחים רבים להיגמל מהטיפה המרה או מסמים. "מרכז בטי פורד" הפך למוקד עלייה לרגל גם עבור ידוענים רבים ובהם אליזבת טיילור וג'וני קאש, אך מחיר הטיפול בו היה שווה לכל נפש.
בטי פורד ובעלה הנשיא ג'ראלד פורד בשנת 1974 (צילום: AP)
"אנשים שהחלימו אומרים לי הרבה פעמים 'הצלת את חיי' או 'שינית את חיי'. מה שהם לא מבינים זה שאנחנו רק סיפקנו להם את האמצעים כדי להתגבר בעצמם, זה הכל", צוטטה פורד בעבר על פעילותה במרכז, בו טופלו לאורך השנים יותר מ-90 אלף מכורים.
פעילותה של פורד למען המכורים העניקה לה ב-1991 את "מדליית הנשיא לחירות" - העיטור
הציבורי הגבוה ביותר. ב-1999 זכתה יחד עם בעלה בשתי מדליות מטעם הקונגרס.
אישיות לא דיפלומטית
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר בעקבות מותה של הגברת הראשונה לשעבר כי "מרכז בטי פורד מכבד את המורשת של גברת פורד בכך שהוא נותן לאמריקנים רבים חוזה חדש עם החיים. פורד היתה חסידה של זכויות נשים ואחרי שעזבה את הבית הלבן סייעה להפחית את התווית השלילית שמודבקת למכורים. היא היוותה השראה לאלפים ששיוועו לסיוע דחוף".
פורד התאלמנה מבעלה, ג'רלד, בשלהי 2006 אחרי 58 שנות נישואין. הנשיא פורד, שהושבע אחרי התפטרותו של ריצ'רד ניקסון ב-1974, היה לנשיא היחיד בתולדות ארה"ב שלא נבחר.
הוא כיהן במשך שלוש שנים עד שהפסיד בבחירות 1977 לג'ימי קרטר. במהלך שהותה בבית הלבן נחשבה בטי פורד לאישיות דעתנית, הנוהגת להתבטא מהלב לעתים קרובות בחוסר דיפלומטיות.
אופיה המחוספס וישירותה של פורד הטרידו לא פעם את יועצי הנשיא, אך בציבור האמריקני היא נתפסה כישרה והגונה. בתקופה שבה מחלת הסרטן כמעט ולא נדונה בזירה ציבורית, פורד שוחחה על כך בפתיחות וחלקה עם הציבור את תחושותיה בעקבות ניתוח כריתת השד שעברה. בכך, העלתה את המודעות למחלה לראש סדר היום והפכה למודל עבור נשים רבות שביקשו להיבדק.