מהומות ומעצרים: 'האביב הערבי' מגיע עד מלזיה?
הרשויות סגרו כבישים ותחנות רכבת בניסיון למנוע את הפגנת הענק, אולם 20 אלף עדיין יצאו לרחובות קואלה לומפור וקראו לבחירות דמוקרטיות. בעימותים עם השוטרים נעצרו 644 איש
משתתפי ההפגנה, מהגדולות במדינה בשנים האחרונות, דרשו לקדם חוקים שיבטיחו כי הבחירות שצפויות להתקיים בשנה הבאה, יהיו שקופות והוגנות. עם זאת, ממשלתו של נג'יב, הנמצא בשלטון כבר 54 שנים, הכריזה על ההפגנות כלא חוקיות והזהירה אזרחים שלא להשתתף בהן, בטענה כי האופוזיציה מעוניינת לעורר כאוס ולערער את יציבות השלטון. בניסיון למנוע את מפגן המחאה, אף חסמו הרשויות כבישים, סגרו תחנות רכבת ופרסו משאיות עם זרנוקי מים סמוך לאצטדיון העצמאות, בו תכננו המפגינים להתאסף.
אלפי המפגינים למרגלות מגדלי פטרונס, בין הגבוהים בעולם (צילום: AFP)
למרות זאת, אלפי מפגינים מרחבי העיר הגיעו לאזור האצטדיון, כשהם נושאים בלונים ופרחים צהובים וקוראים "יחי העם". השוטרים הגיבו בירי רימוני גז מדמיע והשתמשו בזרנוקי המים כדי לפזרם. עדי ראייה דיווחו גם כי שוטרים שהיו חמושים באלות, הסתערו על חלק מהמפגינים וגררו אותם למשאיות. אחד ממנהיגי האופוזיציה, אנוואר איברהים, הודיע באמצעות חשבון הטוויטר שלו כי "נפצע קלות" מירי גז מדמיע.
המשטרה פרסמה מאוחר יותר הודעה בה ציינה כי בהפגנה נעצרו 644 בני אדם, בהם כמה גורמים בכירים באופוזיציה. היא אף כינתה את פעילות כוחות הביטחון "המבצע למחיקת ברסי", בהתייחסה לקואליציית הארגונים "ברסי", שארגנה את ההפגנות. "אנו מזכירים לציבור לא להיות מעורב בשום הפגנה", נכתב בהודעה, שהזהירה גם מפני צעדים נוקשים שיינקטו נגד כל מי יפר את ההוראה.
אחת ממנהיגי הקואליציה, אמביגה סרינוואסן, שוחחה קודם לכן עם עיתונאים וציינה כי דיכוי ההפגנות "עורר תחושה של זעם ומחאה נגד הכוח הבוטה בו השתמשה הממשלה. למה חייבים להפגין כוח אל מול צדק? לא משנה מה, הצדק תמיד ינצח", היא הוסיפה, דקות לפני שנעצרה יחד עם בכירים אחרים.
במהלך השבועיים האחרונים נעצרו במלזיה כ-200 פעילים נוספים, בעת שניסו לארגן את ההפגנה, וחלקם עתידים לעמוד לדין בגין התאספות לא חוקית - עבירה שעלולה לגרור עונש מאסר בן מספר שנים.