האמריקנים פסימיים: תהליך השלום "מדכא"
מחר אמור להתכנס הקוורטט, והמגעים שהובילה ארה"ב בניסיון להחזיר את הצדדים למו"מ העלו חרס. "האווירה עגמומית", אמרו גורמים בוושינגטון על רקע המתיחות, בעוד ישראל מתעקשת: אין מו"מ כשחמאס בתמונה. אז מה תכלול הודעת הקוורטט?
קטנים הסיכויים כי דיוני הקוורטט מחר בוושינגטון יניבו תוצאות ממשיות ויסייעו לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. גורמים מדיניים בירושלים ציינו אמש (שבת) כי המגעים השקטים בין ישראל לארה"ב נמשכים, בניסיון לגבש מתווה מוסכם לחידוש המשא ומתן, אולם הפערים עדיין משמעותיים, ולא מאפשרים להגיע לסיכום שיאפשר להניח מסמך על השולחן.
סוכנות AP דיווחה אתמול כי גורם אמריקני רשמי תיאר את האווירה סביב תהליך השלום הישראלי-פלסטיני "עגמומית". גורם אמריקני אחר התייחס למצב כ"מדכא".
גורמים בישראל ובארה"ב אמרו כי "לא חלה פריצת דרך במגעים, אך היחסים לא במשבר. דווקא לאחרונה היתה אווירה יחסית טובה, ותחושה של ניסיון למצוא פתרון". עם זאת, במערכת המדינית נפוצו דיווחים כי בין ישראל לארה"ב שורר מתח רב לנוכח התעקשותו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שלא לוותר על דרישות מהפלסטינים - ובכך לסכל אפשרות לפריצת דרך. ארה"ב מאוכזבת מכך שתאלץ להגיע לדיון הקוורטט מבלי יכולת לדווח על התקדמות עם ישראל.
עריקאת (משמאל) עם אבו מאזן. נחושים ללכת לאו"ם (צילום ארכיון: רויטרס)
הפלסטינים פסימיים אף הם, וסאיב עריקאת הודיע ביום רביעי בוושינגטון כי הם נחושים מאי פעם להגיע בספטמבר להצבעה בעצרת האו"ם. עם זאת, ארה"ב ממשיכה להפעיל לחצים על נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לוותר על ההכרזה החד צדדית ולשוב לשולחן המשא ומתן.
גם ראש הממשלה נתניהו קרא בשבוע שעבר לאבו מאזן לשוב למשא ומתן. בביקור ברומניה הודיע כי יהיה מוכן לחדש את המגעים בכל מקום ובכל זמן. אלא שלפי שעה, הפלסטינים לא ממהרים להיענות לקריאה, והתהליך המדיני נמצא במבוי סתום.
הקוורטט יקרא להימנע מהרחבת התנחלויות
הקוורטט לענייני המזרח התיכון (ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) צפוי להתכנס ביום שני בוושינגטון, למרות חוסר התלהבותה של ארה"ב. ראשי האיחוד דרשו את הכינוס על מנת להפעיל לחץ נוסף על ישראל ועל הפלסטינים לפני המועד האחרון להגשת בקשה לדיון בעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר. אולם במגעים שנוהלו בשבועות האחרונים בין נציגו של ראש הממשלה, יצחק מולכו, ובכירים אמריקנים, חלה אמנם "התקדמות קלה", אך לא כזו המאפשרת למנוע את פניית הפלסטינים לאו"ם.
נתניהו איתן בדעתו לדרוש הכרה פלסטינית במדינה יהודית, ונחוש שלא לקיים דיאלוג עם הפלסטינים, כל זמן שחמאס בתמונה, נוכח הסכם הפיוס. "המשא ומתן בלי חמאס הוא העתיד", אמר אמש גורם מדיני. "ככל שהאסימון ייפול מוקדם יותר באירופה ובארה"ב, כך ייטב. מתחילה להיווצר הבנה כי הכרזה חד צדדית עלולה להזיק יותר".
בארה"ב מעריכים כי לא יתקבלו החלטות בעלות משמעות בפגישה של הקוורטט ביום שני, וספק אם היא תייצר תוכן ממשי שיאפשר להתקדם במסלול של שיחות מדיניות. עם זאת, הקוורטט צפוי לפרסם הודעה רשמית בתום השיחות, ובישראל מעריכים כי היא תכלול קריאה לחידוש המשא ומתן וכן קריאה חוזרת שלא להמשיך בהרחבת ההתנחלויות ביהודה ושומרון.
גורמים בירושלים אמרו כי "הפלסטינים מתוסכלים מהעמדה האמריקנית". מאז נאומיהם של הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו בארה"ב, ולאחר הודעתו של הנשיא האמריקני כי ארה"ב תתנגד להכרזה חד צדדית פלסטינית, פתח נתניהו במסע שכנועים ברחבי אירופה, בניסיון לגבש קבוצה של שלושים מדינות מערביות לפחות, שיתנגדו להכרזה החד צדדית.
שתי מדינות משמעותיות, צרפת ובריטניה, מסרבות לפי שעה להצהיר כיצד יפעלו בהצבעה בספטמבר, אולם גורם מדיני ישראלי, המעורה בנעשה מאחורי הקלעים, אמר בסוף השבוע ל-ynet כי "למרות שאי אפשר עדיין לדעת מה תעשה צרפת, ההערכה היא כי בסופו של דבר בריטניה תתנגד גם היא. על פי דפוס ההתנגדות של בריטניה, אפשר להעריך בזהירות כי היא תצטרף לעמדתה של ארה"ב בנושא הזה".
"צונאמי? אנשים מייצרים דחלילים ריקים"
אותו גורם ישראלי בכיר התייחס בזלזול לאזהרות של שר הביטחון, אהוד ברק, מפני "צונאמי מדיני" בספטמבר ואמר כי "האמריקנים מושפעים ממה שקורה בישראל. יש כאן גורמים, גם באופוזיציה וגם בממשלה, שמייצרים דחלילים ריקים מתוכן, ומפחידים את הציבור בצונאמי. לא צריך להתרגש מזה. ישנם שינויים דרמטיים במזרח התיכון, וההיסטוריה הוכיחה כי למרות הנבואות השחורות, המצב נהיה יותר טוב עבור ישראל.
"אם הבחירה היא להתמודד עם לחץ בינלאומי או עם טילים מיהודה ושומרון - אז הלחץ המדיני עדיף", הוסיף הגורם. "הפתרון של הנסיגות הוא פתרון שהוכיח את עצמו כרע, ולא צריך למהר לוותר על שטחים. הפלסטינים מבינים שהכרזה חד צדדית עשויה למוטט את הרשות, כי הם יאלצו להתמודד עם החמאס לבדם, בלי הסיוע של צה"ל. ישראל לא יכולה ולא צריכה להתקפל, ולא צריך להתייחס אל שום תאריך כאל תאריך דרמטי מדי".
גורם אמריקני המקורב לממשל אובמה אמר הערב ל-ynet כי "נראה כי ארה"ב לא הצליחה למצוא נוסחה שתאפשר את חידוש המשא ומתן, נוסחה שתעמוד הן בדרישות הפלסטיניות והן בדרישות הישראליות. אני מעריך שהקוורטט יפרסם הודעה המבוססת בעיקרה על נאום אומבה מ-19 במאי, ותקרא לצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן. עם זאת, קשה לראות כיצד הצהרה כזו תשפיע באמת על המציאות. לכן, ההערכה בוושינגטון היא כי המבוי הסתום ימשך, והאלטרנטיבות לפעולה יהיו מצומצמות מאוד. המצב כפי שהוא היום מאוד לא מנחם ולא מעודד".
100 חברי פרלמנט אירופים: לא להכרזה חד-צדדית
בינתיים זוכה ישראל לעידוד מסוים מאירופה - למעלה מ-100 מחברי הפרלמנט של האיחוד האירופי מתנגדים להכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית בספטמבר. במכתב שיועד לשרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, קובעים חברי פרלמנט ממגוון מדינות ומכל רחבי הקשת הפוליטית, כי צעדים חד-צדדיים של הפלסטינים רק ירחיקו אותם ממטרתם.
"אנו מאוחדים בדעה כי רק משא ומתן יכול להביא לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני ולהקמת שתי מדינות.
אנו קוראים לפלסטינים להימנע מחתירה להשגת הכרה באמצעות הכרזה חד צדדית, צעד שיפגע בסיכויים לשלום", לשון המכתב.
הפרלמנט האירופי הוא הגוף הפרלמנטרי של האיחוד האירופי, והוא זה שמאשר הסכמים בין האיחוד למדינות שלא חברות בו. עם כניסתה של אמנת ליסבון לתוקף בשנת 2009, גברה חשיבותו של הפרלמנט, אשר נקט בעבר לא אחת בעמדה ביקורתית כלפי ישראל. בין החתומים על המכתב, יו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט, שהוא ראש ממשלת סלובניה לשעבר, כמו גם שרי ההגנה לשעבר של רומניה ופולין.