הקישוא המגונדר: 3 מתכוני זוקיני
אחרי שלא התקבלה למחנה הקיץ של תנועת הנוער, לא היתה למיכל וקסמן ברירה אלא להתנחם בזרועותיו של האח האירופי החתיך של הקישוא. זה הזמן לאכול זוקיני בשלוש צורות הגשה: חי (בסלט), אפוי (ממולא בגבינות) ומטוגן (עם פסטה)
תכננתי לבלות את מרבית השבוע במטבח מחנה הקיץ של הנהגת צופי ת"א, שם יש לי השנה נציג טרום-מתבגר משלי, וכמובן לשרוד כדי לדווח לכם איך זה לבשל בכמויות מסחריות וב-30 מעלות בצל: שניצלים, פתיתים, פסטה, או מה שזה לא יהיה שמאכילים בו היום את ילדי השפע במחנות של הצופים.
חדורת מוטיבציה אינסופית התנדבתי להצטרף לחוד החנית של ההורים הקוּלים והמשקיענים, שנעוריהם עדיין במותניהם, שבשיא הטבעיות מתכנסים על מנת לתפעל מטבח מדוגם בתנאי שטח קשים, ומאכילים ביעילות 600 חניכים מורעבים שנלחמים בחירוף נפש על כבוד השבט. מה זה התנדבתי? התחננתי על נפשי בפני ראש השבט הקשוח כדי שיצרף אותי לרשימת הזוכים להשתתף במשימה הנחשקת מאוד, כך מסתבר.
"תודה, אבל זה לא אפשרי", סינן הראש באדישות והותיר אותי וחצי תאוות ההתנדבות שלי בידי. "יש יותר מדי הורים. ההנהגה מגבילה אותנו מספרית. אולי בשנה הבאה. ניפגש, נדבר, נבדוק שאת רצינית ובאמת מסוגלת לעבוד ולעזור. נראה. אולי".
הוא אמר לי לא. לי הוא אמר לא. אני, שביליתי את רב חיי הצעירים בצופים ומבלה את רוב חיי הבוגרים במטבח, לא נמצאתי ראויה או נחוצה לצוות הבישול של מחנה הקיץ. זו היתה ללא ספק אחת משיחות השיווק הקשות והמתאמצות שניהלתי בחיי. תרגלתי עליו כל מניפולציית שכנוע בספר העבה שלי ו... לא. התשובה נשארה שלילית.
אז בינתיים אני כאן, בתל-אביב, במטבח הממוזג שלי. עושה תרפיה בזוקיני, שהוא האח האירופי החתיך של הקישוא, ומוסיפה לכם עוד כמה מנות קלילות וטעימות לארסנל הקיץ. היו נכונים.
פרח של ירק - זוקיני (צילום: מיכל וקסמן)
סלט סרטי זוקיני
אני בטוחה שיש לא מעט אנשים שמעולם לא חשבו לאכול זוקיני או קישוא שלא בושל, טוגן או ניצלה. זה הזמן. ללא בישול יש לזוקיני איכות קריספית רעננה שמתאימה בול לסלט קיצי שמכינים בדקה. כמו בבישול ועוד יותר, הזוקיני חייב להיות סופר-טרי, מוצק, צעיר ועירני.
המרכיבים (ל-2 מנות):
4 זוקיני מוצקים, מבריקים וטריים מאודחופן עלי נענע טריים, קצוצים
גרידה ומיץ מלימון צהוב ועסיסי
1 כף שמן זית + עוד קצת לזילוף בסוף
גבינת פטה מפוררת
קורט מלח
אופן ההכנה:
- חותכים מהזוקיני, בעזרת קולפן ירקות חד, סרטים דקיקים ורחבים.
- מוסיפים לימון, גרידת לימון, נענע קצוצה, מעט מלח (זכרו שהפטה מלוחה) ושמן זית. מערבבים בעדינות ובזהירות שסרטי הזוקיני לא ישברו. מסדרים בצלחות או בקעריות הגשה ומפזרים פטה מפוררת מעל, כמה שמתחשק.
- אפשר לייצר המון גיוונים סלט הזה: בזיליקום במקום נענע, גבינת עיזים במקום פטה, טבעות פלפל ירוק חריף, חופן צנוברים קלויים במחבת. הכל הולך.
סלט סרטי זוקיני (צילום: מיכל וקסמן)
זוקיני ממולא בריקוטה ופרמזן
זו בעיני דוגמה לארוחת קיץ מושלמת: לא כבדה ומאוד מספקת. שילוב פשוט של מעט חומרים שמייצרים ביחד טעם מפתיע בעוצמתו.
המרכיבים (ל-2 מנות):
3 זוקיני ארוכים, דקים ומוצקים
150 גרם ריקוטה טריה. רצוי של מחלבות גד או של משק דותן
1/2 כוס דחוסה פרמזן, מגורר דק
4 עלי מרווה, קצוצים הכי קטן שאפשר
מחטים מענף קטן של רוזמרין, קצוצים הכי קטן שאפשר
2 כפות שמן זית
2 כפות פרורי לחם, רצוי פנקו
קורט מלח
מילוי גבינות שרק מוסיף לטעם (צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
- חוצים את הזוקיני לאורכם ומרוקנים את הגרעינים בעדינות בעזרת כפית קטנה.
- בקערה שמים עלי מרווה ורוזמרין קצוצים, פרמזן מגורר, ריקוטה מפוררת ביד או במזלג, פירורי לחם, שמן זית ומלח. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. המילוי יוצא דחוס ודביק וזה בסדר.
- ממלאים את חצאי הזוקיני המרוקנים מגרעינים בתערובת הגבינות ומהדקים היטב.
- מסדרים בתבנית שמכילה אותם זה ליד זה בשכבה אחת. מזלפים על הכל שמן זית בנדיבות.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 220 מעלות למשך 10-15 דקות או עד שהזוקיני מתחיל להתרכך והמילוי משחים מעט.
- מגישים קר או פושר.
זוקיני ממולא ריקוטה ופרמזן (צילום: מיכל וסמן)
פסטה עם עיגולי זוקיני
המרכיבים (ל-2 מנות):
1/2 חבילה פסטה אורצ'ייטה או פסטה קצרה אחרת6 זוקיני דקים, טריים ומוצקים מאוד, פרוסים לפרוסות דקות - אם מוצאים זוקיני צהוב אפשר להשתמש בשני הצבעים. אם לא, לא נורא
1/4 כוס ממי הבישול של הפסטה
3 כפות שמן זית
1 שן שום, פרוסה דק
1 פלפל שאטה יבש קצוץ (אפשר יותר אם אוהבים ממש חריף)
5-6 ענפים של תימין טרי, רק העלים
להגשה:
50 גרם פקורינו או פרמזן או 100 גרם פטה מפוררת
חבורה צבעונית של ירקות ופסטה (צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
- בסיר גדול מרתיחים מים לבישול הפסטה, ממליחים בנדיבות ומבשלים על פי הוראות היצרן.
- מחממים את השמן במחבת רחבה שתוכל להכיל את הזוקיני ואת הפסטה המבושלת.
- מטגנים את השום, הצ'ילי ופרוסות הקישואים, עד שהקישואים מתחילים להתרכך אבל נשארים נגיסים (אל-דנטה). מערבבים מדי פעם.
- מסננים את הפסטה המבושלת ושומרים 1/4 כוס ממי הבישול.
- מוסיפים את הפסטה החמה למחבת עם הקישואים, משקים ב-1/4 כוס ממי הבישול ששמרתם בצד ומערבבים בעדינות.
- מחלקים לצלחות הגשה, מגררים פרמזן או פקורינו או מפזרים פטה. מגישים מיד.
פסטה עם עיגולי זוקיני (צילום: מיכל וקסמן)
- לבלוג האוכל
של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"