רק 3 מ-600 סטאז'רים מחו"ל עברו במבחן החוזר
הם התלוננו על הקושי, עתרו לביהמ"ש ולבסוף קיבלו, לראשונה, מועד ב' - אך גם זה לא עזר לסטודנטים לרפואה שלמדו בחו"ל. מתוך 600 הסטודנטים שניגשו לבחינה רק שלושה קיבלו ציון עובר. "עשו בחינה עוד יותר קשה מהקודמת", הם טוענים
הבחינה הראשונה: רק 22% עברו
המועד הראשון והשגרתי של בחינת הרישוי ברפואה לסטודנטים שלמדו בחו"ל נערך לפני כארבעה חודשים. מדובר בבחינה שרק מי שמקבל בה ציון עובר יכול להתקבל להתמחות בישראל.כפי שנחשף ב-ynet כבר לאחר אותה בחינה טענו הסטודנטים כי היא הייתה קשה במיוחד ואף מכשילה. באופן חריג ולאור הטענות פירסם משרד הבריאות את אחוז הנבחנים שקיבלו ציון עובר ומצא כי טענות הסטודנטים מוצדקות וכי רק 22% עברו אותה בהצלחה, לעומת שיעורי מעבר ממוצעים של 38% בבחינות קודמות.
לאור התוצאות הורה מנכ"ל משרד הבריאות הפרופ' רוני גמזו לקיים בחינה חוזרת, שנערכה בתחילת חודש יוני. "ראיתי את שיעור הכשלונות הגבוה יחסית ואני יודע שהאנשים הללו היו צריכים לחכות שבעה עד שמונה חודשים למבחן הבא", אמר אז ל-ynet. "כיוון שהם התלוננו על מבחן קשה מהרגיל, הנחיתי לערוך, בפעם הראשונה, מועד נוסף".
אבל הסטודנטים לא הסתפקו בהודעת משרד הבריאות על קיום בחינה חוזרת והגישו במקביל עתירה מנהלית לבית המשפט בדרישה להעניק להם פקטור או לבטל חלק מהשאלות. העתירה עדיין נדונה בימים אלו.
הסטודנטים: דורשים ועדת בדיקה חיצונית
כאמור, בתחילת חודש יוני הסטודנטים ניגשו לבחינה החוזרת ותאכזבו. ד"ר יאיר וייל, ממובילי המאבק של הסטודנטים לרפואה, אמר כי גם בבחינה זו היו שאלות ארוכות מהרגיל ומכשילות, שחלקן לא נלקחו מתוך מאגר השאלות המקובל.
"בעבר הודו במשרד הבריאות שהיתה בחינה קשה וארוכה", אומר וייל ל-ynet.
"מועד ב' אמור היה לתקן את העוול שנגרם לנו, אבל בפועל עשו בחינה עוד יותר קשה מהקודמת, בה עברו פחות מאחוז אחד מהניגשים. לא היה מעולם אחוז כזה. אנחנו מרגישים שהייתה פה התנקמות של המערכת בנו, חד משמעית. אני מכיר הרבה סטודנטים פעילים במטה המאבק שקיבלו ציון נמוך אף יותר מזה שקיבלו במועד א'".
וייל מדגיש כי הסטודנטים מאיימים להגיש תביעה נוספת, גם בנוגע לבחינה הזו. "אנחנו קוראים למשרד הבריאות לחשוף את השאלות בפני ועדה מקצועית, שתבחן את טענותינו", הוא אומר. "אני לא אומר שכל הסטודנטים שניגשו לבחינה הם מבריקים ושמצפים מכולם לקבל ציון עובר, אבל לפחות 80% מהם הייתי מוכן שיטפלו בי ובמשפחתי.
"מדובר בבוגרים של אוניברסיטאות מוכרות באירופה, שרובן נמצאות בדירוג הבינלאומי של הפקולטות הטובות ללימודי רפואה. אם אנחנו כאלו מטומטמים, שיקימו ועדת בדיקה חיצונית. חבל שאף אחד לא מוכן לבחון אותנו בבחינה זהה לאלו של בוגרי הארץ או את בוגרי הארץ בבחינה שאנחנו עמדנו בה, כל זאת במטרה לשמור על היוקרה, לכאורה, של לימודי הרפואה בארץ".
במשרד הבריאות לא הסכימו להתייחס לטענות הסטודנטים על בחינה קשה ומכשילה ומסרו רק כי "אכן, בודדים עמדו בבחינה בהצלחה. נושא הבחינות תלוי ועומד בשל עתירה שהוגשה בנושא בבית המשפט ובשל כך אנו מנועים מלהגיב".