שתף קטע נבחר

 

לבנון: ישראל מפירה חוק בינלאומי, כמו בתקיפה

בעקבות הכרזת הממשלה על שרטוט הגבול הימי שיועבר לאו"ם - הסותר את הקו הלבנוני - שר האנרגיה בביירות הגיב: "שישראל תחתום על ההסכם כמונו, או שתשתוק ולא תדבר על חוק בינלאומי. או שלכולם תהיה הזדמנות להפיק נפט, או שכולנו נהיה מאוימים"

ישראל נוקטת עמדה במאבק מול לבנון על הגבול הימי - ובביירות לא עוברים על כך בשתיקה. "זה תקדים כפי שהרגילה אותנו ישראל בכך שתקפה אותנו בים, באוויר וביבשה, ועתה היא עושה עם זכויות הנפט שלנו", אמר היום (א') שר האנרגיה הלבנוני, ג'בראן באסיל. "אין זה הנוהג של ישראל לכבד אמנות בינלאומיות". הוא פנה לחברות הנפט והגז הפועלות באזור ואמר: "או שלכולם תהיה הזדמנות להפיק תועלת מאוצרות הטבע ומשאבי הנפט שלנו או שכולנו נהיה מאוימים".

 

הבוקר אישרה הממשלה להעביר לאו"ם את עמדתה, המשרטטת קו גבול צפוני יותר באזור בו על פי הערכות קיימים מצבורי גז טבעי נוספים לאלו שנמצאים מול חופי ישראל. לטענת המדינה, "הקואורדינאטות שהפקידו הלבנונים באו"ם סותרות את הסכם סימון גבולות שלבנון עצמה חתמה עם קפריסין ב-2007".

 

בהצעה שאישרו השרים נטען עוד שלאחרונה החלה חברה נורבגית לבצע חיפושי גז ונפט באזור הימי שמול דרום לבנון, מה שמגביר את חשיבות ההחלטה בדבר קביעת הגבולות הכלכליים של ישראל.

 

השר הלבנוני הגיב על ההחלטה ואמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי לבנון סימנה את גבולה הימי בהסתמך על הסכמי האו"ם הנוגעים לחוקים הימיים וכי על ישראל "לחתום על ההסכם, ולא - עליה לשתוק ולא לדבר על החוק הבינלאומי".  

 

הוא הוסיף ש"אין לנו דעה קדומה בנושא, נראה מה ישראל תשלח לאו"ם. אם היא תכבד את החוק הבינלאומי - לא תהיה כל בעיה", אך בד בבד הזכיר כי לבנון "שרטטה את גבולה (בים) עם האו"ם, בהתאם להסכם הרלבנטי, ושלחה את המפה לאו"ם אשתקד".

 

"שום לבנוני לא יסכים לוותר"

באסיל התייחס לדבריו של שר החוץ, אביגדור ליברמן לפיהם "לבנון פועלת בלחץ חיזבאללה כדי להתעמת, אבל לא נוותר על אף שעל". לדברי השר הלבנוני, "אם ישראל רוצה לתקוף אותנו - אין זה רק מעניינה של חיזבאללה אלא עניינו של כל לבנוני. שום לבנוני לא יסכים לוותר על זכויות הנפט ועל הזכויות בים".

 

עוד הוא ציין כי "על החברות הפועלות עם ישראל בתחום חיפושי הנפט והגז להבין כי כל אווירת ההשקעות באזור, באגן הים התיכון ובתחומי הנפט והגז תתערער אם ייפגעו הזכויות. או אז, לא ייפגעו רק אינטרסים לבנונים אלא גם אינטרסים של ישראל, קפריסין ושל החברות הללו. אולם, אם נפעל כולנו לפי החוק הבינלאומי, האינטרסים שלנו יישמרו ותהיה לנו אווירת השקעות שקטה ויציבה".

 

בהצעת המחליטים שאושרה היום מגלה המדינה ש"על פי הערכת אנשי מקצוע קיימת סבירות גבוהה באשר להימצאות מאגרי גז ונפט משמעותיים בשטח הימי שבמחלוקת עם לבנון",

 אולם הם מבינים שפרסום העמדה הישראלית עלול לשמש תירוץ נוסף להמשך ה"התנגדות" שמוביל חיזבאללה, בטענה שישראל סיפחה אליה שטחים באופן חד צדדי ואוצרות טבע לבנוניים.

 

עם זאת, נכתב, "אי פרסום העמדה הישראלית יכול להתפרש כהסכמה שבשתיקה לקו הלבנוני וכוויתור על שטחים בעלי פוטנציאל כלכלי משמעותי". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חזר היום על העמדה שבהצעה והוסיף כי "המטרה שלנו היא לקבוע את הקו בהתאם לעקרונות דיני הים הבינלאומיים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנחנו על המפה?
איור: המרכז למיפוי ישראל
קידוח לוויתן. הוא דווקא מדרום לגבול
צילום: אלברטוס
מומלצים