הפלסטינים על חוק החרם: לקרוע הודעת הקוורטט
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר כי אם "חוק החרם" יעבור בכנסת "הוא יבטל מראש את תוכנה של הודעת הקוורטט", שצפויה מאוחר יותר היום. "על איזה משא ומתן ופתרונות נדבר?", אמר ל-ynet הבכיר הפלסטיני
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו הגיב על הצעת "חוק החרם" ואמר כי "אם החוק יעבור - הוא יבטל מראש את תוכנה של הודעת הקוורטט שאולי תצא היום וכל אפשרות לחידוש המשא ומתן".
בשיחה עם ynet אמר עבד רבו, חבר בכיר בצוות המשא ומתן הפלסטיני, כי "פירושו של דבר שההתנחלויות הפכו למקודשות וכל מי שיתקרב אליהן יקבל קנס. על איזה משא ומתן ופתרונות נדבר? מוטב לקרוע את הודעת הקוורטט אם החוק הזה יעבור".
על פי ההערכות, צפויה הודעת הקוורטט לתמוך בנאומו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ובמשתמע לתמוך במשא ומתן על בסיס קווי 67'. בפגישתם היום בוושינגטון ידונו נציגי הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם - בכוונת הפלסטינים לבקש מהאו"ם להכריז על מדינה פלסטינית.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ שאול מופז, האשים את ראש הממשלה במחדל מדיני מכיוון שלטענתו הוא מטיל את האחריות על הדרג הצבאי לקראת ספטמבר. "אי אפשר לבוא עם אמירה שהקוורטט יבוא עם פתרון ואז נחשוב איך להגיב אליו", אמר מופז בישיבת ועדת החוץ והביטחון שנערכה בכנסת, בהשתתפות שר הביטחון, אהוד ברק.
לדברי מופז, "הדרג המדיני שוגה אם הוא חושב שהפתרון לאירועי ספטמבר הוא צבאי. אנחנו עומדים בפני כאוס מדיני ביטחוני ואולי אף כלכלי. את גובה הלהבות איש אינו יודע. יש עוד זמן להניח משהו על השולחן, אבל אין פה את המנהיגות הנדרשת לקדם את הנושא".
לדבריו, "מי שיש לו אחריות ישירה וכוללת הוא ראש הממשלה. מדובר במחדל מנהיגותי, בעיוורון מדיני ובקיבעון מחשבתי שמזכיר את מחדל 1973. אנחנו צועדים לשם בעיניים פקוחות".
למרות שראש הממשלה, בנימין נתניהו, דרש לדחות את ההצבעה על החוק מעורר המחלוקת, מחשש שישראל תצטייר בור שלילי מול הקוורטט, אמרו גורמים בקואליציה כי הוא הודיע ליו"ר הקואליציה ויוזם החוק, ח"כ זאב אלקין, שאין מבחינתו שום מניעה להביא את החוק לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
הבוקר הודיע ח"כ אלקין באופן סופי כי החוק יובא להצבעה במליאה.
על פי הצעת החוק, יוזמה לחרם כלכלי, אקדמי או תרבותי על מדינת ישראל או גופים המצויים בשטחה ובשטחי יהודה ושומרון תוגדר כעוולה אזרחית ואותו גוף יוכל לתבוע פיצויים מיוזם החרם - באופן שאינו תלוי בשיעור הנזק. בנוסף, מאפשר החוק לשר האוצר למנוע מאותם גופים המשתתפים בחרם על מדינת ישראל או על התנחלויות מלגשת למכרזים ממשלתיים.
היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, קבע כי חוק החרם נמצא על "סף האי חוקתיות וייתכן שאף מעבר אליו". בחוות דעת משפטית ששלח לח"כ יוחנן פלסנר הוסיף ינון כי הצעת החוק מהווה "פגיעה בליבת חופש הביטוי הפוליטי במדינת ישראל". משמעות חוות הדעת הזו כי ייתכן והיועץ המשפטי של הכנסת לא יוכל להגן על החוק בפני בג"ץ.
Read this article in English